10 symptomen van reisverslaving

16 augustus 2011

Je hebt vast wel eens van de uitdrukking ‘Je hebt de reiskoorts’ gehoord. Net als roken of drugs kan reizen verslavend zijn. Columbus zet tien symptomen op een rij, waaraan je kunt herkennen of je reisverslaafd bent.

1. Opwinding

Terwijl je terugkijkt naar de foto’s van je Afrikaanse safari of ook maar de gedachte naar een volgende reis bij je opkomt, loopt het kwijl al langs je mondhoeken. Het zien van al die mogelijkheden die de wereld biedt, laten je hart sneller kloppen en je wordt helemaal enthousiast. Fervente reizigers raken al opgewonden als ze research doen naar hun volgende bestemming, en wanneer de vertrekdatum dichterbij komt, wordt de spanning alleen maar groter. Je hoofd zit zo vol van de foto’s en gebeurtenissen van je reizen dat je niet goed meer functioneert. Zo vergeet je je tandenborstel, stoor je de passagier in de vliegtuigstoel naast je met het nerveuze getik van je vingers en bid je dat je vliegtuig snel zal landen, zodat het avontuur kan beginnen. Bij een daadwerkelijke verslaving zijn er vele aanwijzingen dat een verslaafde opgewonden raakt bij de gedachte aan zijn favoriete drug of zelfs al bij het horen van zijn dealers stem. Deze gedachten leiden tot een reactie in onze hersenen die een rush van opwinding veroorzaken.

2. Sociaal zijn

Het is bekend dat alcohol een sociaal smeermiddel is, waardoor mensen minder geremd en minder gereserveerd zijn in sociale situaties. Dit zorgt ervoor dat sommige mensen voortdurend vertrouwen op dit toverdrankje. Hetzelfde geldt voor reizen. Reizigers worden soms gedwongen om sociaal te doen tijdens tours of als ze opgescheept worden met kamergenoten, maar over het algemeen willen we juist graag in contact komen met anderen tijdens een reis. Het is je vast wel opgevallen dat je veel losser bent op reis dan thuis. Daardoor verrijkt je ervaring; je maakt vrienden onderweg en je creëert mooie herinneringen.

3. Een band met medeverslaafden

Een groep vrienden deelt meestal dezelfde interesse, iets dat ze met elkaar verbindt. Zo zie je dat veel junks vrienden zijn met andere verslaafden. Er zijn mensen die hun andere vrienden en familie wegduwen, zodra de verslaving om de hoek komt kijken en met soortgenoten een sterkere band voelen vanwege van die verslaving. Andere reizigers op reis geven je een gevoel van thuis, een gevoel dat je niet alleen bent. Het is dan gemakkelijker om met diegene te bespreken waar je bent geweest, wat je hebt meegemaakt en waar je heen gaat. Ook ben je sneller oprecht geïnteresseerd in wat de anderen te vertellen hebben. Het kan zelfs zo zijn dat de band tussen jullie meteen zo sterk is dat het lijkt alsof jullie al een tijdje samen op reis zijn. Zelfs als je tijdens het laagseizoen thuis zit en iemand leert kennen die ook een reisfanaat is, kan dat een connectie tussen jullie teweeg brengen. Het luisteren naar elkaars verhalen zorgt ervoor dat je de avonturen en de opwinding opnieuw beleeft.

4. Verhoogde impulsiviteit

Als mensen reizen, hebben ze de neiging om alles wat ze kunnen uit te proberen. Ze willen alles ervaren wat de bestemming te bieden heeft en het gevoel hebben dat ze écht alles van de omgeving hebben gezien, geproefd en geroken. Met dit idee in het achterhoofd zal een reiziger eerder bereid zijn om tijdens zijn reis dingen te doen, die hij thuis misschien zelfs niet eens zou overwegen. Niemand wil leven met een gevoel van berouw – en wie weet of je überhaupt ooit nog eens terug zal gaan naar die locatie – dus er is geen tijd om na te denken of bungeejumpen of van een klif af duiken wel veilige keuzes zijn. Daarom wagen veel reizigers de sprong gewoon impulsief. Ook koop je op reis veel sneller dingen in een opwelling die je normaal nooit zou kopen, zoals een spookachtig houten masker of een misselijkmakend felle jumpsuit. Maar ze geven wel allemaal een betekenis aan je reis.

5. Verstoring van het slaappatroon

Veel verslavingen waarbij bepaalde stoffen worden ingenomen, zijn uiteindelijk van invloed op de hersenen en kunnen het slaappatroon veranderen. Ze houden je wakker, zoals cafeïne, sommige schakelen je uit en andere, zoals alcohol, kunnen van invloed zijn op verschillende aspecten van je slaap. Zo beïnvloedt alcohol je Rapid Eye Movement (REM) slaap – de diepste fase van je slaap waar ook de meeste dromen in plaatsvinden – waardoor je het gevoel kunt krijgen niet uitgerust te zijn. Ook bij het reizen kan je slaappatroon worden aangetast, afhankelijk van waar en hoe ver je reist. Soms wordt dag en nacht omgedraaid in je biologische klok. Verandering van tijdsduur en een jetlag zijn één van de weinige nadelen van reizen. Er zijn tips en trucs om hiermee om te gaan, maar uiteindelijk zal het je toch overkomen. Je hersenen raken volledig in de war, denken dat je moet eten om twee uur ’s nachts en slapen om drie uur ’s middags. Kortom, je normale ritme neemt helemaal af. Als je verder reist door meerdere tijdzones, draagt dit alleen maar bij aan de strijd. Maar ook de hele reizigerslevensstijl kan je in je slaap belemmeren. Als je een lichte slaper bent, kan een kamer vol met andere mensen je zeker van je apropos brengen.

6. High

De term ‘high‘ gaat gepaard met drugsgebruik. Veel drugs geven hun gebruiker een gevoel van euforie en extase, een high die het echte leven ons niet zal geven. Dit veroorzaakt de behoefte om voortdurend het gevoel van geluk te willen ervaren en de realiteit, met zijn stress en zorgen, te negeren. Dit is precies wat reizen ook mogelijk maakt: een kans om te ontsnappen aan het dagelijks leven. Het is alsof je naar een adembenemende scène kijkt die je niet voor mogelijk zou hebben geacht, ware het niet het feit dat je er zelf middenin staat. Het is een constante high, een ander leven zonder zorgen en stress. Het geeft je een kick en een gevoel van geluk.

7. Depressie

Uiteindelijk komt je reis ook weer tot een einde en als dat gebeurt, komt het tot een vreselijk einde. Tijdens je vakantie waren je emoties op een ultieme hoogte. Je had het gevoel alsof niets je kon verslaan en dan is er maar één weg waar je emoties naartoe kunnen gaan: naar beneden. Het leven raakt je hard. Je moet weer aan het werk. Er zijn geen spannende avonturen meer en de opwinding van wat de dag zal brengen is ook minder. Je wenst voortdurend dat je nog op je vakantiebestemming was en vraagt je telkens af waarom iemand sowieso wil wonen in dit land. Je zit te mokken bij de gedachte dat je je koffers moet gaan uitpakken, want dat herinnert je alleen maar aan die leuke tijden die je op reis had. Ook begin je je steeds meer te ergeren aan de Facebookupdates van de luxe reizen van je vrienden. Depressie is een vaak voorkomende eigenschap van reizigers die terugkomen en met de dagelijkse realiteit geconfronteerd worden. Ze beseffen dat waar ze van probeerden te ontsnappen tijdens hun reis nog steeds op dezelfde plek ligt als waar ze het hebben achtergelaten. Verslavingen hebben dezelfde vervelende eigenschap. Zodra het euforische gevoel voorbij is, brengt de realiteit je terug naar een dieptepunt.

8. Een steeds leger wordende portemonnee

Veel verslavingen kosten geld. Het voortdurend bevredigen van een verslaving kan een flinke deuk in je financiën veroorzaken. Reizen is een heel dure hobby, zelfs als je de goedkoopst mogelijke opties pakt, zoals logeren in hostels en een boekje als reisleider gebruikt. De prijzen stapelen zich toch allemaal op en er is niemand die zal weigeren om zoveel mogelijk te bezichtigen, zolang hij nog geld heeft. De vluchten, hotels, bezienswaardigheden, maaltijden en drankjes, de verhalen en de herinneringen wil je allemaal beleven zolang het nog kan. Dit zorgt ervoor dat het geld dat je speciaal voor deze reis had gespaard al snel opgaat. Thuiskomen zonder geld draagt uiteindelijk weer bij aan de eerder genoemde depressie.

9. Verlangen naar je volgende kick

Het ervaren van een depressie in een verslaving zorgt voor een verlangen naar die euforie. Een verlangen naar de volgende kick of, in het geval van een reiziger, naar de volgende reis. Je droomt van die witte zandstranden, de prachtige architectuur en de mysterieuze bossen. En wel zoveel dat je het gevoel hebt dat je gek wordt als je niet snel weer gaat reizen. Je zit jezelf te plagen door achter de computer te zoeken naar de goedkoopste bestemmingen, de beste budgetvluchten en de wonderen van de wereld. Dit zorgt er dan misschien wel voor dat je verlangen een beetje gestild wordt, maar het is nog niet het echte werk.

10. Niets lijkt meer belangrijk

Uiteindelijk neemt dit verlangen je leven over, net als in elke andere verslaving. Mensen met ernstige verslavingen kunnen hun familie, vrienden en huis verliezen. Dit allemaal omdat hun leven draait om deze verslaving. Voor reizigers draait het allemaal om het reizen. Het maakt andere dingen, zoals auto’s, huizen en mode, minder belangrijk. De decoraties in je huis en je profielfoto’s hebben allemaal te maken met je reis. Het enige waar je aan denkt is reizen, je voelt je verloren en zou willen dat er een manier was om snel aan geld te komen voor je volgende reis. Alles wat je nog wilt is reizen, reizen, reizen. Dus zet je al je geld apart voor de volgende reis, de volgende kick, de volgende high. Als het gevoel van opwinding maar snel weer terug komt.

Bron: www.columbusmagazine.nl

Recent Posts