Heb je een tijd wiet gebruikt en wil je stoppen? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.
Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen

Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn: je bent snel geïrriteerd, rusteloos en je kunt niet slapen. Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals zweten, trillen, kou en hoofdpijn. Het lichaam is dermate gewend aan de wiet dat het niet meer zonder kan. Wanneer de toevoer van wiet stopt, begint het lichaam te protesteren. Een zware periode die meestal na twee weken voorbij is.

De verleiding om opnieuw te gebruiken is in deze periode groot.

Verslaafden hebben het gevoel dat ze het niet redden zonder wietgebruik. Het is belangrijk om te weten dat (met hulp) een wietverslaafde in staat is om te stoppen.

De ontwenningsverschijnselen zijn meestal binnen 14 dagen weg.
Afwijkende afkickverschijnselen

Niet iedere wietverslaafde ondervindt dezelfde afkickverschijnselen. Dit hangt af van de persoon en de frequentie van het wietgebruik. Het lichaam van een stevige blower zal heftiger reageren dan dat van een minder extreem verslaafde.
Mogelijke afkickverschijnselen bij het stoppen met wietgebruik

Bij het afkicken van wiet kan men de volgende afkickverschijnselen ervaren:

Angstige gevoelens

Men kan zich op ieder moment angstig voelen, zonder dat daar een directe aanleiding voor is.

Veel dromen

Men gaat vaker dromen en kan zich zijn of haar dromen weer herinneren.

Toename of afname gewicht

Men kan gewicht verliezen of juist aankomen. Wanneer men stopt met het gebruik van wiet, neemt de stofwisseling af. Dit, in combinatie met een groter wordende eetlust, resulteert vaak in gewichtstoename.

Nachtrust

De één ervaart een betere nachtrust terwijl de ander juist een minder goede nachtrust ervaart. Dit verschilt sterk per verslaafde.

Vermoeidheid

Tijdens het afkicken voelt men zich vaker en sneller vermoeid. In de meeste gevallen ervaart men op den duur juist een toename van energie.

Woede

Een verslaafde die aan het afkicken is kan zeer prikkelbaar zijn. Dit gaat vaak gepaard met woedeaanvallen of zelfs agressie.
Professionele hulp bij wietverslaving

Ervaart u problemen bij het afkicken van wiet? Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde verslavingskliniek voor onder andere drugsverslaving. De zorg die wij leveren wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Spoor6 richt zich op mensen die behoefte hebben aan begeleiding op maat. Een persoonlijke en intensieve aanpak staat centraal. Bel direct 035 – 697 54 00 of maak online een afspraak.