Meteen naar de inhoud

André: “Ik vind het heel waardevol om te zien hoe mensen in de tweeweekse dagbehandeling groeien”

  André, behandelaar, Spoor6

  André, behandelaar Spoor6

  Hoe ben je bij de verslavingszorg terecht gekomen?

  ,,Voordat ik bij Spoor6 terecht kwam, werkte ik al in de geestelijke gezondheidszorg. Ik woonde vlakbij Spoor6 en was diverse keren langs het pand gefietst. Ik heb altijd het gevoel gehad, dat ik ooit bij Spoor6 zou gaan werken.

  In 2018 ben ik bij Spoor6 gestart, toen ik door een ex-collega werd benaderd. Ik wist veel van geestelijke gezondheidszorg, therapie en herstel af, maar destijds nog minder over verslaving, dat is inmiddels flink veranderd.”

  Wat vind je het allermooiste aan je werkt?

  ,,Het werken met mensen vind ik fijn. Ik heb een lange tijd bij ABN Amro gewerkt, heel wat anders. Ik gaf daar leiding en het mooiste daaraan vond ik om mensen te ondersteunen bij hun ontwikkeling en ze te zien groeien.

  Ik vind het heel waardevol om te zien hoe mensen in de tweeweekse dagbehandeling groeien. Het is ongelofelijk hoe mensen zich kunnen ontwikkelen in een periode van twee weken. Het is een soort snelkookpan, doordat het programma heel intensief is en de juiste snaren worden geraakt. In deze twee weken leren mensen bijvoorbeeld hun emoties te herkennen en hoe ze lastige gevoelens kunnen verdragen. Daarnaast bieden we o.a. lezingen, allerlei soorten groepstherapie, en mindfulness. Na deze twee weken volgt het individuele nazorgtraject.

  Het kan soms wel een jaar duren voordat iemand echt stabiel in herstel is. Het gaat er niet alleen om dat je niet meer gebruikt, maar het gaat om het veranderen van je leefstijl en je verslavingsgedrag.”

  Waar leg jij je focus op?

  ,,Ik probeer de nadruk vooral te leggen op het ontstaan van verslaving als gevolg van traumatische ervaringen. Dan bedoel ik niet alleen de ‘grote’ trauma’s zoals mishandeling, misbruik of oorlog. Ook de zogenaamde ‘kleine’ trauma’s zoals een moeilijke geboorte, gepest worden op school, dyslectisch zijn of flaporen hebben kunnen je gevoelig maken voor verslaving.

  Vanuit mijn kennis en ervaring, geloof ik dat bijna alle mensen in een verslaving terecht komen als gevolg van trauma.”

  Waarom Spoor6?

  ,,Wat ik leuk vind aan Spoor6 is dat het heel huiselijk is. Dat is ook wat we van de meeste mensen terug horen; dat iedereen vriendelijk is en dat het informeel en laagdrempelig is. Dat is wat mensen enorm waarderen.

  Daarnaast vind ik het prettig dat Spoor6 in mijn eigen woonplaats zit. Ik ga lopend naar mijn werk en het voelt alsof ik een bijdrage kan leveren aan mijn eigen community.”

  LinkedIn

  Spoor6 verslavingskliniek afkickkliniek Bussum
  X