Cliënten verslavingszorg veerkrachtig en zelfsturend

Cliënten in de verslavingszorg kunnen zelf sturing geven aan het behandelaanbod. De herstelgedachte staat centraal en de hulpverlener ondersteunt de cliënt hierbij. Dit is de nieuwe boodschap van Kennisnetwerk Het Zwarte Gat. ‘Na het afkicken begint het zware werk pas met het weer opbouwen van een bestaan.’

Veerkrachtig, weerbaar en zelfsturend

Kennisnetwerk Het Zwarte Gat geeft met de toekomstvisie Veerkrachtig, weerbaar en zelfsturend; op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg aan waar het met de verslavingszorg de komende jaren naar toe moet. Deze visie gaat er vanuit dat cliënten in staat zijn realistische doelen te formuleren wat betreft hun maatschappelijk herstel en deze – met ondersteuning van professionals – ook kunnen bereiken. Cliënten zijn in hoge mate zelfsturend; zij bepalen hoe ze hun leven weer opnieuw gestalte willen geven. Professionals voelen zich medeverantwoordelijk voor een cultuur van hoop en empowerment.

Netwerk van de gezamenlijke cliëntenraden

Het Zwarte Gat is een kennisnetwerk dat voortgekomen is uit een netwerk van de gezamenlijke cliëntenraden in de verslavingszorg. Er wordt nauw samengewerkt met het Lectoraat Rehabilitatie Hanze Hogeschool Groningen, VU metamedica, Odyssee Maastricht, School of Social Work InHolland en het Lectoraat OGGZ van de Hanze Hogeschool Groningen. Het samenwerkingsverband wil het perspectief op maatschappelijk herstel voor cliënten in de verslavingszorg te vergroten.

Handvest van Maastricht

In 2010 onderschreven vijftien verslavingszorginstellingen in het Handvest van Maastricht dat maatschappelijk herstel het leidende principe is in de zorg aan verslaafde cliënten. In de woorden van Zwarte Gat-voorzitter Jos Oude Bos gaat het om ‘een huis, werk, zingeving en sociale relaties’. Of, zoals bestuurslid Gerrit Zwart zegt: ‘Na het afkicken begint het zware werk pas met het weer opbouwen van een bestaan.’

Soort Tom-Tom

Het document Veerkrachtig, weerbaar en zelfsturend; op weg naar herstelondersteunende verslavingszorg moet ‘een soort Tom-tom voor de af te leggen route die iedere instelling wil gaan’, aldus de initiatiefnemers. ‘Een reis waarin ieder zijn eigen dilemma’s en hindernissen zal meemaken’. De tekst wordt zo breed mogelijk verspreid in de wereld van de verslavingszorg: van bestuurders tot cliënten. (ML)

Dit artikel is afkomstig van © Psy.

Recent Posts