De wereld is verslaafd aan WhatsApp

Bijna iedereen heeft inmiddels van WhatsApp gehoord. Betalen voor je sms’jes lijkt overbodig met de gratis chatapplicatie die razendsnel aan populariteit wint. 70 procent van de Apple-gebruikers heeft WhatsApp. De wereld is verslaafd.

Extra populariteit

WhatsApp Messenger, de gratis chatdienst die de telecombedrijven slapeloze nachten bezorgt, is aan een gigantische opmars bezig. Het aantal WhatsApp-gebruikers steeg vanaf april in twee maanden tijd van 30 procent naar 40 procent. Een toename die deels in gang lijkt te zijn gezet nadat KPN zich dit voorjaar openlijk had gezegd zich te storen aan het feit dat mensen onbetaald berichten kunnen sturen. Het bedrijf opperde daarom zelfs een WhatsApp-heffing. Dat zorgde voor veel publiciteit voor de dienst. Het gevolg: gratis reclame voor WhatsApp en extra populariteit.

Telefoongedrag verandert 

De telecombedrijven hebben gemerkt dat het telefoongedrag van de Nederlanders verandert. Dankzij WhatsApp en de populaire apps van de grote sociale media wordt er steeds minder gebeld en ge-sms’t. Kopzorgen hebben ze ervan. Onderzoek van telecommunicatiespecialist Telecompaper heeft uitgewezen dat het aantal belminuten in 2010 met 20 procent is gedaald ten opzichte van 2009. In twee weken tijd kondigde, als reactie daarop, zowel KPN als Vodafone aan dat de prijzen voor mobiel internet omhoog gaan. Volgens een woordvoerder van Vodafone moeten de investeringen in het netwerk ergens vandaan komen. Deze aankondiging zorgde uiteraard niet voor enthousiaste reacties bij de gebruikers.

Populaire communicatiediensten

WhatsApp is niet de enige chatdienst die telecombedrijven kopzorgen bezorgt. Ping is nog een stuk groter. En begin dit jaar lanceerde Ebuddy een kloon van WhatsApp: XMS. Ebuddy is zelf ook een grote speler op de markt: 30 miljoen mensen gebruiken de applicatie, die werkt met MSN, Yahoo, Facebook en Hyves. Daarnaast is Skype ook een zeer populaire communicatiedienst. WhatsApp kan echter nog veel groter gaan worden.

Cijfers en meer

40 procent van de smartphone-gebruikers in Nederland heeft WhatsApp op zijn telefoon, dat zijn ongeveer 2,2 miljoen smartphones, aldus Telecompaper. Meer dan 70 procent van de Apple-gebruikers heeft WhatsApp geïnstalleerd. 60 procent van de blackberry-liefhebbers gebruikt de chatapplicatie. Gebruikers van WhatsApp zijn daarnaast zeer enthousiast over de app, 95 procent is zeer positief. Vooral het feit dat WhatsApp zo makkelijk in gebruik is, niet met inlognamen werkt en automatisch de contacten uit de telefoon toevoegt, zorgt voor lovende reacties.
 
Niet alleen in Nederland groeit de Whatsapp-verslaving. Een analist uit Spanje meldt dat in Spanje de app van Whatsapp al bij aanschaf van de telefoon is geïnstalleerd. Telecombedrijven zouden hier zelfs mee adverteren. 

Instant messaging is populair

De chatdienst groeide in de periode juni 2010 tot april 2011 met 700 procent in de vijf grootste landen van Europa: Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Engeland. Op het gebied van instant messaging heeft Whatsapp al 15,7 procent van de markt in handen in deze landen. Onder een artikel over WhatsApp op de website Techcrunch staan veelzeggende reacties. ‘WhatsApp is spreading like wild fire in India’, aldus de eigenaar van een spelletjeswebsite uit dat land. ‘WhatsApp is the best thing that ever happened to me’, aldus een extreem blije liefhebber.
 
Dit artikel is geschreven op 25 juli 2011 door Meike Bergwerff.
 
Bron: De Pers
Recent Posts