Definitie van verslaving toe aan herziening


bierWASHINGTON –
De American Society of Addiction Medicine (ASAM) heeft de definitie herzien van “verslaving”. Zij definiëren verslaving als chronische hersenstoornis en niet zozeer als een gedragsprobleem of een persoonlijkheidsprobleem, meldt de Associated Press.

Verslaving gaat om veel meer dan dat mensen zich slecht gedragen”, zegt dr. Michael M. Miller van de ASAM. De ASAM zegt dat de herziene definitie geldt voor drugs, alcohol, gokken en dwangmatig eten. En, zoals andere chronische aandoeningen als hart- en vaatziekten of diabetes, is de behandeling ervan een langetermijnproject.

Onderzoek

Tientallen jaren van onderzoek heeft aan het licht gebracht hoe verslaving werkt op de hersenen. De herziening door de ASAM van de definitie van verslaving heeft niet alleen een herziening van de doelstelling tot gevolg. Het is ook een manier om de nieuwe inzichten over verslaving bij zowel het algemene publiek als bij de artsen te krijgen.

“Het gedragsprobleem is een gevolg van slecht functionerende hersenen”, zegt dr. Nora Volkow, hoofd van het National Institute on Drug Abuse (NIDA). “Je hebt familieleden die zeggen: ‘Ok, je hebt nu meegedaan aan een afkick-programma, maar waarom neem je dan weer drugs?’ “, vervolgt ze. “De pathologie in je hersenen blijft nog aanwezig jaren nadat je gestopt bent drugs te gebruiken.”

Volgens Miller vormt de nieuwe definitie geen excuus om niet tegen de verslaving te vechten of behandeling te weigeren. Hij gelooft dat betere kennis over de rol van de hersenen bij verslaving de schaamte over en de stigmatisering van verslaving kan verminderen.

Bron: www.nationalezorggids.nl

Recent Posts