Gezondheidsfondsen: ‘Schippers laat rokers stikken’

Het Astma Fonds, Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding zijn verbijsterd dat minister Schippers hulp bij stoppen-met-roken wil schrappen uit het basispakket verzekerde gezondheidszorg. Terwijl sinds januari 2011 meer mensen dan ooit de kans grijpen om de best denkbare stap te zetten voor hun gezondheid. Roken is een verslaving en daar hoort verzekerde verslavingszorg bij. Maar de minister laat rokers, die willen stoppen, vallen.

Dé oorzaak van kanker: roken

“Rokers die willen stoppen, wordt sinds januari de hand gereikt. Ze willen dolgraag, het loopt storm. Maar ze zijn nog amper begonnen, of Schippers slaat de deur dicht”, zegt directeur Michael Rutgers van het Astma Fonds. “Dat doet de gezondheid en zorgkosten geen goed.” Stoppen met roken is de beste stap die mensen kunnen zetten voor hun gezondheid. Roken is de belangrijkste oorzaak van kanker, COPD en hart- en vaatziekten, waar mensen zelf iets aan kunnen doen.

Schrikbarende cijfers over roken

De cijfers zijn schrikbarend: elk jaar sterven 20.000 mensen aan een ziekte die samenhangt met roken, elk jaar krijgen 400.000 mensen een chronische ziekte door (mee)roken. De helft van alle rokers overlijdt door roken. Een kwart van de rokers sterft voordat het pensioen is bereikt. Opgeteld zorgt roken voor enorme zorgkosten, steeds meer chronisch zieken en verlies van arbeidsproductiviteit.

Roken is een verslaving

Stoppen met roken is moeilijk. “Want roken is een verslaving. Dat erkent het College voor Zorgverzekeringen”, zegt Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding. “Hulp bij een verslaving hoort in het basispakket erkent de minister in antwoord van de vraag van SP kamerlid Leijten (6 april 2011). Roken is een hardnekkiger verslaving dan alcohol en drugs. En hoort dus ook, in de redenering van de minister, thuis in het basispakket.” Echter, kortdurende hulp, die er op gericht is om van een verslaving af te komen, wordt bij alcohol en drugs wel vergoed, maar bij roken straks niet meer. De meeste rokers zijn op jonge leeftijd begonnen met roken. Op latere leeftijd stoppen wordt moeilijk omdat roken zeer verslavend is.

Kans op succescol stoppen met roken afgeslagen

Internationaal onderzoek toont aan dat vergoeding van hulp zorgt dat meer mensen een poging wagen. En uit onderzoek blijkt bovendien dat de programma’s effectief zijn en de kans op een succesvol stoppen hoger wordt. “Vergoeding van deze hulp is dus bewezen effectief en kostenbesparend voor de zorg”, zegt Hans Stam van de Nederlandse Hartstichting. “Dat Schippers dit nu alweer schrapt, is onverteerbaar.” Volgens Schippers zou hulp bij stoppen-met-roken betuttelend zijn. “Die vlieger gaat niet op. Mensen willen stoppen, dat is hun eigen keuze”, zegt Rutgers. “Wie zo’n gezonde keuze maakt, verdient deze hulp.”

Speerpunt, maar geen maatregelen

Schippers noemt roken als één van de speerpunten van haar recente Gezondheidsnota. Maar in de praktijk kleedde zij dit beleid in de afgelopen maanden uit. Bovendien is schrappen van de vergoeding uit het basispakket kapitaalvernietiging. Zorgverzekeraars en zorgverleners pasten hun werkwijzen er al op aan op het nieuwe basispakket en ondersteunden al duizenden rokers.

Dit artikel is afkomstig van transport-online.nl

Recent Posts