Harvard professor: Geen verslavingsgevaar door beschikbaarheid online gokken

Harvard psycholoog Howard Shaffer heeft een onderzoek gepubliceerd waarin wordt beweerd dat er geen verband bestaat tussen de beschikbaarheid van online gokken en het groeiende aantal gokverslaafden in de VS. De stelling dat online gokken een gokverslaving in de kaart werkt, is volgens hem eerder een fabeltje.

Howard Shaffer is een professor aan de Harvard Medical School en één van de leidende experts op hetgokverslavingen gebied van gokken en verslaving.

Hij en zijn co-auteur Ryan Martin hebben onlangs een onderzoek gepubliceerd in de “Annual Review of Clinical Psychology” met de titel: “Disordered Gambling: Etiology, Trajectory, and Clinical Considerations.” Oftewel: ” Gokverslaving: Oorzaken, Symptomen, en Klinische Overwegingen”

Dit onderzoek gaat in op de vraag of de beschikbaarheid en de sterke groei van het online gokken gevolgd wordt door een sterke groei van het aantal gokverslaafden.

Hun bevindingen: Ondanks de sterke groei en de grote beschikbaarheid van het online gokken, is in verhouding het aantal gokverslaafden de afgelopen 35 jaar vrij stabiel gebleven. Dit is zelfs niet toegenomen in een periode waarin de gokindustrie zich flink heeft uitgebreid.

Toename gokverslaafden door gokken op internet een fabeltje

Dit in tegenstelling tot één van de belangrijkste argumenten van de tegenstanders van online gokken. Veel politici (en wetenschappers) zijn namelijk van mening dat gokken en pokeren op internet verslavend werkt en dat de grote beschikbaarheid daarvan verslaving in de hand zou werken. Dit argument, dat ook door de regering van de Verenigde Staten wordt gebruikt als rechtvaardiging van hun beleid omtrent online gokken, wordt door dit onderzoek naar het land der fabeltjes verwezen.

gokverslavingenDe auteurs van de studie zijn zelf verbaasd over de resultaten. Hun vorige artikelen werden namelijk vaak gebruikt door de voorstanders van de regulatie van online poker.

Eerder beschreven ze online gokken als “een open deur naar verslaving.” In dit onderzoek daarentegen bepalen ze dat gokken op internet helemaal geen negatieve invloed heeft, tenminste niet vanuit het perspectief van potentiële verslaafden.

Online poker verbieden heeft geen effect

Mensen die al potentieel hebben om een verslaving te ontwikkelen, vinden vanzelf een andere manier om de kick van hun verslaving te krijgen, ongeacht of er een verbod bestaat. Veel verslaafden zullen op zoek gaan naar een “vervangende verslaving” mocht legaal (of illegaal gokken) niet meer voor handen zijn. Met deze logica voor ogen is het verbieden van online gokken absoluut ineffectief.

Dit onderzoek stelt ook dat gokverslaving slechts een klein deel uitmaakt van de vele soorten verslaving die er bestaan in de VS, maar er wordt wel overdreven veel aandacht aan besteed. Slechts 5% van alle Amerikanen heeft ooit met gokverslaving te maken gehad. Daarentegen is 8,5% verslaafd is aan alcohol, 25% aan nicotine en maar liefst 30% aan drugs (of hebben hiermee problemen gehad in het verleden).

Geschreven op 1 Augustus 2011 door meuwtje067.

Bron: http://nl.pokerstrategy.com

Recent Posts