Hoe asociaal is roken eigenlijk?

Of iemand rookt is een eigen keuze. De vraag is of andere mensen daar, de meerderheid aan niet-rokers daar last van moet hebben. Roken en meeroken zijn de grootste oorzaak van longkanker, dus ieder verstandig mens zou stoppen.

Sigaret als harddrug

Het probleem is de verslaving en de zwakte van de mens om niet te kunnen stoppen. Als de sigaret nu zou worden uitgevonden zou het als een harddrug aangemerkt worden. De rokerslobby is echter machtig en overheid niet bij machte er iets aan te doen, of eigenlijk niets aan te willen doen. Het kleine longkankercafé is weer in ere hersteld, omdat de verslaafde roker wegbleef uit een gelegenheid als hij niet aan zijn verslaving kon voldoen, alleen heet het dan “gezellig”. Een “gezellig” sigaretje wordt er dan steevast bijgezegd. Pleit ik voor een verbod? Nee, dat niet. Verbieden helpt niet, voorlichting wel. Het is verbazingwekkend dat de tabaksindustrie tot de dag van vandaag wegkomt met het verslavender maken van sigaretten.

Verschillende toevoegingen om rook milder te maken

Tabaksfabrikanten voegen onder meer cacao, glycerine, suikers, drop, menthol en vanille toe aan sigaretten om de rook milder te maken of de geur en smaak te verbeteren. Een sigaret bevat gemiddeld 25 additieven, die samen ongeveer 10 procent van het gewicht van de sigaret vormen. Volgens het RIVM verlagen de toevoegingen de drempel om met roken te beginnen en wordt het bestaande rokers moeilijker gemaakt ermee te stoppen. Jaarlijks overlijden in ons land bijna 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Van de meer dan duizend additieven waaruit fabrikanten kiezen om smaak, kleur van de rook en effecten van het roken te beïnvloeden, is er in ons land nog nooit een verboden. In onder meer Amerika en Frankrijk zijn bepaalde toevoegingen wel verboden.

De fabrikanten wordt dus geen strobreed in de weg gelegd om sigaretten verslavender te maken, de overheid verdient een leuk centje aan de accijnzen, en de verslaafde doen alsof hun neus bloedt onder het mom van “gezelligheid”.

Roken wordt beschouwd als asociaal

Op de keper beschouwt is roken asociaal. Met 20.000 doden per jaar kan je dat toch nauwelijks ontkennen. Roken? Prima, maar dan in de privésfeer of inderdaad in dat kleine café aan de haven. Weer de roker uit het straatbeeld. Na het boerkaverbod dan ook graag het rookverbod op straat. Mensen zien een boerka als”bedreigend”, maar vinden op straat roken de normaalste zaak van de wereld. Dat is vreemd met 20.000 doden per jaar.

Dit artikel is geschreven op 18 juli 2011.

Bron: Dagelijksestandaard

Recent Posts