Gokverslaving

Als je dwangmatig gefocust bent op gokken, hetgeen op korte termijn extase en op lange termijn problemen veroorzaakt, is er sprake van gokverslaving. Er zijn verschillende vormen: gokautomaten, online casino’s, online poker. Gokverlangens variëren van normaal tot extreem.

Werkwijze aanpak gokverslaving

Leidraad voor de werkwijze van Spoor6 zijn de uitgangspunten van het Minnesota Model, een behandelmodel gebaseerd op het gedachtegoed van de AA (Anonieme Alcoholisten), aangevuld met diverse gedrags-, inzichtgevende en lichaamsgerichte therapieën.

Wereldwijd is dit de meest toegepaste behandeling voor verslaving, maar in Nederland is het model pas een paar jaar geleden in opkomst geraakt. Het model pleit voor een multidisciplinaire aanpak en is gebaseerd op o.a. de volgende uitgangspunten:

  • Verslaving is een primaire, chronische en progressieve ziekte
  • Verslaving is een fysieke, mentale en spirituele ziekte

Verslaving is een ziekte

Het Minnesota model gaat ervan uit dat verslaving een ziekte is met lichamelijke (ontwenningsverschijnselen, tolerantie), psychologische (de obsessie om te gebruiken) en spirituele (extreme op zichzelf gerichtheid staat persoonlijke groei in de weg) aspecten. In de behandeling wordt dan ook aandacht besteed aan alle drie aspecten.

12-stappenfilosofie

Het primaire doel van de behandeling is volledige abstinentie van stemmingsveranderende middelen en verbetering van de kwaliteit van leven. Dit primaire doel wordt bereikt door het toepassen van de principes van de 12-stappenfilosie, zoals het regelmatig samenkomen met andere herstellende verslaafden (AA/NA-meetings) en het veranderen van de levensstijl. Het uiteindelijke doel is een fundamentele verandering in denken, voelen en handelen.

Pijlers van het Minnesota model zijn: openheid, eerlijkheid, waardigheid, respect en verbondenheid. Met name de verbondenheid met medecliënten en de behandelaars biedt mensen de kracht om te herstellen van hun gokverslaving.

Hulp bij gokverslaving?

Spoor6 biedt hulp bij verslaving aan mensen die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat. Bij Spoor6 komt de cliënt terecht in een sfeervolle omgeving die verschillende behandelmogelijkheden biedt, variërend van individuele counseling tot een volledige dagbehandeling in groepen of opname in onze exclusieve faciliteit in Stellenbosch, Zuid-Afrika.

Maak een afspraak voor een intakegesprek.