In cijfers: alles wat je moet weten over de Hollandse drugsconsumptie en -handel

De Europese markt voor verboden verdovende middelen heeft een omvang van meer dan 23,5 miljard euro, dat stelt het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA). Circa 90 procent hiervan bestaat uit de drugs cocaïne, cannabis en heroïne. Een rapport, dat het jaar 2013 beschouwt, laat zien hoe de drugs afkomstig zijn uit landen in Zuid-Amerika, Oost-Europa en het Midden-Oosten en via verschillende kanalen hun weg vinden naar afnemers in de EU. Nederland blijkt daarbij een belangrijke speler in de productie en verwerking van drugs, en een doorvoerland.

Het EU Drug Markets Report laat onder meer zien dat tussen een kwart en de helft van alle cocaïne die zijn weg naar Europa vindt via haven van Rotterdam wordt vervoerd. Cocaïne is een van de drugs met de grootste marktwaardes, met een totale geschatte verkoopprijs van 5,7 miljard euro, die betaald wordt door een geschatte 3,6 miljoen Europese gebruikers, aldus de EMCDDA. Cocaïne wordt vooral geproduceerd in Zuid-Amerika en vindt zijn weg naar Europa door de lucht, over het land en over het water.

Dat daarvan maar weinig in de handen van de autoriteiten viel – in 2013 werden 687 ton in beslag genomen – verklaart het rapport onder meer met het gegeven dat van de 11 miljoen containers die jaarlijks in de haven van Rotterdam worden opgeslagen, slechts 0,5 procent aan een controle werd onderworpen. “Maar ook corrupte medewerkers in zowel de verzendende als de ontvangende haven spelen een steeds belangrijkere rol in de smokkel van cocaïne”, zo stelt de EMCDDA in haar rapportage, daarmee implicerend dat de Rotterdamse haven vatbaar is voor corruptie, gezien de grote partijen drugs die er doorheen gaan. Vanwege de belangrijke rol die Nederland in de cocaïnehandel speelt zou de drug hier ook betrekkelijk goedkoop zijn: 50 euro per gram in verhouding tot 120 euro in andere EU-lidstaten.

Cannabis en hasj

Wiet heeft een geschatte marktwaarde van meer dan 9 miljard euro en is daarmee de meest gebruikte drug in de EU. Wereldwijd telt cannabis volgens het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit 181 miljoen gebruikers en het wordt vrijwel overal geteeld, van Noordwest-Europa tot aan de Balkan en Albanië. Wiet wordt daarbij meestal verkocht in het land van teelt of de buurlanden. Zo ook in Nederland, dat behalve gebruikers in het eigen land ook klanten in België en Duitsland van wiet voorziet. Anders zit het met hasj, die gecomprimeerd wordt tot blokken voor verkoop. Afkomstig is hasj vooral uit Marokko en Afghanistan, verspreid via Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië. Daarbij lopen de routes vanuit het Midden-Oosten via Albanië en Kosovo en vanuit het Rifgebergte via Spanje. In beide gevallen lopen ze naar Nederland om vervolgens naar de rest van Europa doorgevoerd te worden.

Heroïne

Naar schatting 138 ton heroïne, met een waarde van 6,8 miljard euro, is in 2013 binnen de EU verkocht. De op opium gebaseerde drug werd via diverse routes over meerdere continenten gesmokkeld. In het verleden was de meeste in Europa verhandelde heroïne afkomstig uit Afghanistan en werd getransporteerd via de weg die bekendstaat als de Balkanroute. De afgelopen jaren is een grotere diversiviteit aan transportroutes ontstaan. ”De ladingen heroïne zijn daarbij ook aanzienlijk in omvang toegenomen”, zo valt te lezen in het rapport. Die toegenomen omvang zou weer geleid hebben tot een record aantal inbeslagnames in 2013, maar ook nadien, vooral in Duitsland, België en, wederom, Nederland.

Xtc

Dan is er de ecstasypil, een product dat veelvuldig in Nederland wordt geconsumeerd, want van alle Nederlanders heeft 5 procent wel eens of vaker xtc gebruikt, terwijl dat voor heel de EU op 0,5 procent ligt. Daarbij is Nederland dan ook een grote producent van xtc en ook nog eens een grote exporteur van het werkende bestandsdeel: mdma.

De site pillreports.com rapporteert pillen van Nederlandse makelij over de hele wereld. Zo blijken groene pillen – met Heineken-logo – tot in India gevonden te zijn, terwijl pillen met daarop een oranje leeuw zijn opgedoken in Australië en die met tulpen in de Verenigde Staten.

EMCDDA stelt ook dat er bij het maken van mdma sprake is van steeds grotere basiseenheden: “Op sommige mdma-productielocaties zijn zelfgemaakte reactievaten gevonden met een capaciteit van 750 liter.” Bovendien blijken de afvalstoffen die ontstaan bij het produceren van xtc illegaal gedumpt te worden, waarbij vaten met restproducten vooral worden gevonden op dumplokaties in de Nederlandse grensregio’s van Noord-Brabant en (Zuid-)Limburg.

Door: Peter Blasic
Bron: http://www.hpdetijd.nl/

Recommended Posts