Internet Seksverslaafd?

16 Augustus 2011

Bij de meeste is het allang bekend dat er mensen zijn die verslaafd zijn aan internet. Sinds er internet is schijnt er toch een hele grote groep verslaafd te zijn aan een specifiek onderwerp: internet seksverslaving. Is dit een modeverschijnsel of heeft men er al langer last van.

ima

Wanneer ben je verslaafd?

Even iets uit de droom helpen gelijk, iedereen die van erotiek of seks houdt is niet meteen verslaafd. De een heeft er meer behoefte aan dan een ander. Het heeft er dus niks mee te maken hoe vaak je masturbeert of seks hebt met een persoon.

Het heeft er natuurlijk mee te maken dat in de jaren 60/70 seks geen taboe meer was. Natuurlijk een goed teken voor iedereen. Nu heb je de mogelijkheid om er openlijk over te praten. Bepaalde industrieën slaan er natuurlijk een slaatje uit. Let maar eens op de televisie reclames laat op de avond, of de tijdschriften en de huis aan huis bladen. Overal word reclame gemaakt voor seks. Kijk je naar de gewone reclames dan hebben die zelf een erotisch tintje.

Sommige mensen voelen zich zo opgedrongen dat ze aan niks meer andere kunnen denken dan aan seks. Alles wat te maken heeft met seks worden ze door aangetrokken, ze worden op de proef gesteld door de seksuele spanning. De meeste mensen genieten van seks maar voor een verslaafde wordt het een obsessie, ze moeten en kunnen niks anders dan met seks bezig zijn en er aan denken.

saddict

Is het een verslaving of een ziekte?

Eigenlijk kan je deze vraag natuurlijk stellen bij iedere verslaving. Wetenschappers spreken van een aandoening in de hersenen. Het zou niet genezen kunnen worden alleen maar in bedwang gehouden kunnen worden. Andere wetenschappers hebben er weer een hele andere mening over, die beweren dat het een gewone verslaving is. Er is wel een overeenkomst gevonden, het blijkt dat het meer voorkomt bij mensen die een moeilijke jeugd gehad hebben of die seksueel misbruikt zijn. Ze beweren dat het in feite om drie fases gaat, spiritueel, emotioneel en lichamelijk.

Spiritueel:

Dit is een moeilijk gedeelte van de verslaving omdat de personen weg gaan van zichzelf. Ze raken hun zelfvertrouwen kwijt en het vertrouwen in de mens. Mede door de leugens die ze gebruiken. Ze kunnen er niet meer mee stoppen wat ze zeer onzeker maakt.

Emotioneel:

Hierbij beheerst de verslaving het leven. Het enige waar men nog aan kan denken is seks en het gevoel hierbij. Het sociale leven heeft er ook erg onder te leiden. Omdat men er niet mee om kan gaan en de vele leugens brengen grote problemen met zich mee. Problemen beginnen te komen op het werk of op school. Door het negatieve beeld wat ze hebben van zichzelf word het eigenlijk alleen maar erger.

Lichamelijk:

Zoals eerder vermeld zit het probleem in de hersenen. De chemische stofwisseling werkt niet naar behoren. Men kan het verschil niet meer zien tussen een obsessie en het heden. Altijd wordt er een link gelegd naar seksuele gevoelens en ideeën. Om men te concentreren op iets anders is moeilijk. Zelfs in een relatie heeft men moeite om er niet aan te denken, daardoor gaat het daarmee ook steeds minder goed. Dit veroorzaakt dan weer andere stress. Men weet dat stress ook weer andere ziektebeelden kan geven.

porn

De kenmerken voor een seksverslaving:

Er zijn een aantal kenmerken die duiden op een beginnende seksverslaving. Dit geld voor zowel mannen als vrouwen. Meestal zijn het mannen die eraan lijden maar ook vrouwen hebben te maken met een seksverslaving.

Geisoleerd leven:

 • Veel liegen tegen naasten
 • Twee levens leiden, de ene persoon wil normaal leven, de andere wil alleen seks
 • Je anders voordoen dan je bent op een chatbox en alleen maar seks willen
 • Privé krijg je ook problemen door je seksverslaving
 • Valse namen opgeven bij een chatbox en proberen een date te krijgen
  addiction_cycle1-145x145

Wat zijn de gevolgen van een seksverslaving?

Zoals bij iedere verslaving zijn er bij deze verslaving ook een aantal soms ernstige gevolgen. Enkele voorbeelden volgen hieronder:

 • De hoge kosten om naar een sekslijn te bellen of te cammen
  Je eigen vervreemden van familie en vrienden
  Schaamte en schuldgevoelens
 • Het hoeft natuurlijk niet te gebeuren maar het gevaar bestaat dat het je wel kan overkomen.

Wat kan je er dan wel aan doen?

Wat je zeker niet moet doen is je eigen schamen er voor. Er zijn meer mensen die er aan leiden dan je denkt. Probeer hulp te zoeken bij een psychiater, een sexuoloog of een praatgroep. Gezonde seks hoeft helemaal niet voor problemen te zorgen. Is je partner of ben je zelf elke dag met seks bezig dan zijn er toch tekenen dat er meer aan de hand is. Het is vaak niet te genezen maar er is voldoende hulp om het onder controle te krijgen en weer een gezond seks leven te leiden.

versl1 versl2 versl3
Recent Posts