Jong VLD Tienen wil dat Tienen kansarmen van de sigaret afhelpt

05/08/2011

Het staat intussen als een paal boven water: op korte termijn zal het rookverbod, dat intussen van kracht is in de Belgische horeca, op publieke plaatsen jaarlijks duizend sterfgevallen door hartinfarcten vermijden. Op lange termijn zal deze maatregel ook het aantal longkankers gevoelig terugdringen.

Jong VLD Tienen verwacht in dat kader een extra inspanning van het stadsbestuur, nl. dat zij net zoals andere steden een rookstop-programma opzet dat specifiek gericht is op kansarmen.

Geïndividualiseerde en persoonlijke begeleiding

“Uit ervaring weet men dat geïndividualiseerde en persoonlijke begeleiding voor deze doelgroep nodig is, omdat de klassieke rookstop-programma’s kansarmen helemaal niet bereiken”, zegt Joris Vanlessen. “Vandaar dat we verwachten dat een stadsbestuur dat inzit met de gezondheid van haar bevolking, korter op de bal speelt”.

Gericht op kansarmen

Een dergelijk project – dat nota bene niet veel hoeft te kosten – dat specifiek gericht is op kansarmen, is belangrijk omdat deze groep erg kwetsbaar is” stelt Katrien Smolders. ”En zulk project hoeft niet veel te kosten aan de stad. De Vlaamse Gemeenschap lanceert regelmatig projectoproepen met als doel de gezondheid van mensen in armoede te bevorderen. Als een projectvoorstel van een lokale overheid wordt weerhouden, dan kan die lokale overheid steevast rekenen op een interessante Vlaamse subsidie”.

“Uit verschillende medische-sociologische studies blijkt dat kansarmen over het algemeen een zwakkere gezondheid hebben en de toegang tot de gezondheidszorg niet altijd even vanzelfsprekend is” vervolgt Katrien. “Door te roken wordt hun gezondheid er niet beter op, net zo min als hun financiële situatie, want roken is zeer duur geworden”.

Vooral in Limburg, maar intussen ook in Brussel zijn tal van kansarmen, via dergelijke gerichte begeleiding, van hun verslaving afgeraakt. “En dat kan alleen maar positief zijn”, aldus Jong VLD Tienen.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Spoor6 houdt u op de hoogte. De organisatie met verslavingshulp op niveau. 

Recent Posts