Spoor6 vreest voor een grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers

Na bijna anderhalf jaar wachten, is het bijna zover. De nachtclubs en festivals mogen hun deuren weer openen. Iets waar veel mensen lang naar uitkeken. Maar wat betekent dit voor het drugsgebruik?

schedule 26 juni 2021
bookmark_border Drugsverslaving
create

Inhaalslag drugsgebruikers

Verslavingexperts waarschuwen voor overcompensatie in drugsgebruik onder jongeren. Omdat het een lange tijd geleden is dat de festivals of clubs open waren, hebben Nederlanders een lagere tolerantie opgebouwd op het gebied van alcohol en drugs. Hierdoor lopen zij het risico op een overdosis.

Daarnaast verwacht Ruben van Beek, psycholoog Trimbos-instituut, dat de terugkeer van nachtclubs en festivals overweldigend kan zijn. “Ik denk dat veel mensen, even los van het drugsgebruik, flink moeten wennen aan alleen al het op een feest rondlopen. Het is een risico dat jongeren meteen al hun energie eruit willen knallen. De kans bestaat dat ze minder hebben gesport en daardoor een slechtere conditie hebben dan de laatste keer dat ze uit gingen. We hopen dat ze echt hun rust pakken, in plaats van dat ze nog een pilletje erbij nemen.”

Verschuiving drugsgebruik

Verslavingsdeskundigen zagen ook een verschuiving in het drugsgebruik. Vier op de tien gebruikers van psychedelische drugs (LSD, 2C-B, truffels en ketamine) zijn tijdens de lockdown vaker gaan gebruiken. Terwijl XTC-gebruikers minder vaak een pilletje slikten. Naar verwachting zal het XTC-gebruik de komende tijd weer toenemen onder de feestvierders.

Het Trimbos-instituut waarschuwt: “De effecten van psychedelische drugs zijn afhankelijk van de setting.” Zij maken zich de komende tijd extra zorgen om de jongeren die tijdens de lockdown zijn experimenteren met deze drugs. Zo kan 2C-B een heel ander effect hebben als je thuis met een paar vrienden op de bank zit, dan wanneer je op een groot festival staat met veel mensen om je heen, harde muziek en hoge temperaturen.

”Wij vrezen dat jongeren het effect van deze drug onderschatten als ze straks op een superdruk festival staan, met alle gevolgen van dien. Die middelen zijn behoorlijk intens, vooral als je het niet in een gesloten omgeving gebruikt. Dit is dan ook een groep waar wij zorgen om hebben.”

Om ernstige gevolgen te voorkomen roepen instellingen de organisatoren van feesten op om hier aandacht aan te besteden. Zo moeten zij voor ‘chill-plekken’ komen waar festivalgangers kunnen afkoelen en bijkomen.

Om ernstige gevolgen te voorkomen roepen instellingen de organisatoren van feesten op om hier aandacht aan te besteden. Zo moeten zij voor ‘chill-plekken’ komen waar festivalgangers kunnen afkoelen en bijkomen.

Jongeren zijn bezig met een inhaalslag

Spoor6 vreest inhaalslag drugsgebruik onder jongeren.

Gekwalificeerde medewerkers

Het dreigende personeelstekort baar het Trimbos-instituut lichtelijk zorgen. Zij hopen dat er op de feesten voldoende gekwalificeerde medewerkers rondlopen die weten wat ze bij alcohol- en drugsproblemen moeten doen. Psycholoog Ruben van Beek: “Als er onvoldoende kennis in huis is, hoop ik dat werkgevers zich inspannen hun werknemers optimaal voor te bereiden op werken in het uitgaansleven.”

Miriam Diekman, bestuurder Spoor6:
“Als het je gelukt is tijdens de lockdown niets te gebruiken begin er dan niet meer aan. Zogenaamd recreatief gebruik is de eerste stap naar dagelijks gebruik. Het gemak waarmee geëxperimenteerd wordt en de uiteindelijke gevolgen daarvan baren ons niet alleen zorgen; het is een zorgwekkende ontwikkeling. Drugsgebruik moet niet het nieuwe normaal worden.”

Bron: AD (€)


Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.