Alprazolam (met als meest bekende merknaam Xanax)  behoort tot de benzodiazepinen. Het werkt rustgevend, spierontspannend en vermindert angstgevoelens.

Artsen schrijven het voor bij angstgevoelens en gespannenheid, paniekstoornis en sociale fobie.

Alle leden van de benzodiazepinenfamilie zijn verslavend als ze regelmatig en langdurig worden gebruikt. Vandaar ook dat ze in Nederland alleen zijn goedgekeurd voor een gebruik van vier weken of korter. Daarna neemt bovendien de effectiviteit van het medicijn af. Toch komt het vaak voor dat een recept automatisch wordt verlengd. Op die manier sluipt het continue gebruik er als het ware in, en ontstaat een verborgen verslaving die soms wel tientallen jaren kan duren.

Psychologische en sociale problemen door Alprazolam

 Maar waarom is zo’n benzodiazepinenverslaving – afgezien van de afhankelijkheid en enorme maatschappelijke kosten – nu zo’n probleem? Iemand die voortdurend kalmeringsmiddelen gebruikt, krijgt last van allerlei psychologische en sociale problemen. Een bekend gevolg is dat iemand zich heel vlak gaat voelen: nooit meer echt verdrietig, maar ook nooit meer echt blij. Ontremming en geheugenproblemen komen ook vaak voor. 

Iemand die voortdurend benzodiazepinen gebruikt, krijgt last van allerlei psychologische en sociale problemen. Een bekend gevolg is dat iemand zich heel vlak gaat voelen: nooit meer echt verdrietig, maar ook nooit meer echt blij. Ontremming en geheugenproblemen komen ook vaak voor. 

Van de gebruikers is tweederde vrouw en meer dan de helft ouder dan 65 jaar. Voor deze groep is een langdurige verslaving aan benzodiazepinen nóg gevaarlijker. Omdat benzodiazepinen ook kunnen leiden tot evenwichtsproblemen, neemt het risico op een valpartij enorm toe: met wel 44 tot 48%. Benzodiazepinengebruik speelt elk jaar bij meer dan 100.000 vallers een belangrijke rol. Bij zo’n 20.000 patiënten is het letsel zo ernstig, dat zij moeten worden opgenomen in het ziekenhuis. 

Benzodiazepinen worden vaak onnodig en veel te lang gebruikt. Bovendien zijn de gevolgen daarvan bijzonder ernstig. Toch is gewoon stoppen voor veel gebruikers heel erg moeilijk. Net als bij het afkicken van drugs treden er ontwenningsverschijnselen op. In veel gevallen leidt stoppen tot angst- of paniekaanvallen of slapeloosheid. Precies die symptomen waartegen de benzodiazepinen in eerste instantie werden geslikt, keren dus in alle hevigheid of zelfs heviger terug. Zelf bij geleidelijk stoppen krijgt een derde van de langdurige gebruikers hier last van.  

Alle leden van de benzodiazepinenfamilie zijn verslavend als ze regelmatig en langdurig worden gebruikt. Vandaar ook dat ze in Nederland alleen zijn goedgekeurd voor een gebruik van vier weken of korter. Daarna neemt bovendien de effectiviteit van het medicijn af. Toch komt het vaak voor dat een recept automatisch wordt verlengd, vaak door een praktijkassistente. Op die manier sluipt het continue gebruik er als het ware in, en ontstaat een verborgen verslaving die soms wel tientallen jaren kan duren.