Moeilijkste stap om te zetten is erkennen van verslaving

BUSSUM – ‘Gebruiken is niet meer zo leuk op het moment dat je weet wat herstel is.’ Deze wijze les heeft Onno Maaskant zelf aan den lijve ondervonden. Inmiddels is de ervaringsdeskundige algemeen directeur van verslavingskliniek Spoor6, waar hij lotgenoten helpt met zijn team.

In tegenstelling tot de Verenigde Staten zit verslaving hier nog altijd behoorlijk in de taboesfeer. Daar spreekt de Nederlander niet over.

Het is een ver-van-mijn-bedshow. Men toont gedrag van een verslaafde, namelijk ontkennen. En mensen met bijvoorbeeld een ernstig alcohol- of drugsprobleem zijn toch daklozen. Of zwakkelingen die de knop niet even om kunnen zetten. Enigszins gechargeerd zijn dit de algemene opvattingen over verslaving.

Normaal leven, maar wel een alcoholprobleem

Maaskant is het levende bewijs dat de vork heel anders in de steel zit. Hij leefde een ‘regulier’ bestaan met een baan, een vriendin en een gezond sociaal leven, maar kampte wel met een alcoholprobleem. ‘Verslaving is nog altijd een taboe in Nederland, terwijl naar schatting 1,2 tot 2 miljoen mensen aan iets verslaafd zijn. En daarom zijn we ook begonnen met deze afkickkliniek om te laten zien dat je een heel normaal leven kan leiden, werk kan hebben, een gezin kan hebben, maar dat verslaving overal kan plaatsvinden en vooral dat je niet de enige bent.’

Om echt te kunnen veranderen gaat het aloude Dr. Phil-adagium op: de persoon moet zelf erkennen dat hij een probleem heeft. ‘Dat is echt de moeilijkste stap om te zetten’, meldt Maaskant. Zelf noemde hij zich tijdenlang een sociale drinker. Ondanks bezoekjes aan de cardioloog, psychologen en psychotherapeuten zag hij het dwangmatige en obsessieve van zijn gedrag niet in.

Moeilijkste stap om te zetten is erkennen van verslaving

Ommezwaai in de sportschool

De echte ommezwaai kwam in de sportschool, toen hij in de sauna een gesprek tussen twee mannen opving. ‘Dat was mijn verhaal’, aldus Maaskant. ‘Ik ben op de beste man afgestapt en heb gevraagd hoe het hem in godsnaam gelukt was.’ Met deze meneer, een lotgenoot, ging de Naarder mee naar een bijeenkomst in Amsterdam waar allemaal ‘gewone’ mannen zaten met hetzelfde probleem als hij. ‘Er ging een wereld voor mij open.’

Intensieve verslavingsbehandeling

Na deze bijeenkomst meldde Maaskant zich meteen aan bij een kliniek, waar hij een intensieve behandeling onderging. Inmiddels is hij zo’n twee jaar clean en sinds 1 mei algemeen directeur van Spoor6; een verslavingskliniek aan de Lindelaan in Bussum. Daar biedt hij samen met coaches en counselors, die allemaal ervaringsdeskundige zijn of verslavingsproblematiek in hun directe omgeving hebben meegemaakt, hulp aan mensen met een verslavingsprobleem. Dat gebeurt in de vorm van ambulante behandeling of intensieve tiendaagse dagbehandeling gevolgd door een nazorgtraject.

Persoonlijke aanpak in een veilige omgeving

‘Hier bieden wij een persoonlijke aanpak in een veilige omgeving. Belangrijk is dat we te allen tijde bereikbaar zijn en mensen hier altijd naar toe kunnen. Ze hoeven het niet alleen te doen. Wij reiken tools en handvatten aan, al moeten ze het uiteindelijk zelf doen. Essentieel zijn de zelfhulpgroepen na de behandeling. Dit contact is nodig op het moment dat men weer de boze buitenwereld is ingegaan. De moeilijkheid is juist dat de persoon wel veranderd is, maar hun directe omgeving niet’, legt Maaskant uit over de nazorg.

Maandag 11 juli start Spoor6 met een kosteloze tiendaagse behandeling. Aan het nazorgtraject zijn wel kosten verbonden. Opgeven kan tot dinsdag 5 juli. Wie meer wilt weten over de kliniek kan bellen naar 035-6975400 of surf naar www.spoor6.nl.

Een artikel afkomstig uit De Gooi en Eembode.

Recent Posts