Nicotine helpt overgewicht te bestrijden

Nicotine helpt je om te stoppen met roken en kilo’s te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek met muizen aan de universiteit van Yale.

Verzadigd gevoel door nicotine

Wetenschappers ontdekten dat nicotine bepaalde zenuwcellen in het brein activeert waardoor het lichaam een signaal krijgt dat het verzadigd is. Dat toont aan waarom rokers minder honger hebben en waarom mensen die stoppen met roken vaak zwaarder worden. Opmerkelijk is dat die zenuwcellen niet dezelfde zijn als de cellen die een rookverslaving in de hand werken.

Medicijn op basis van nicotine

Deze ontdekking stimuleert de onderzoekers om een medicijn te ontwikkelen op basis van nicotine dat het hongergevoel onderdrukt en tezelfdertijd de behoefte aan tabak vermindert.
Verder onderzoek is echter noodzakelijk om te achterhalen of het medicijn een grote invloed zou hebben op het gewicht van mensen. Rokers die komaf maken met hun verslaving komen gemiddeld 2,5 kilo aan. Dat is een klein verschil voor wie met overgewicht kampt.

“Deze studie zal er alvast voor zorgen dat de zoektocht naar een geschikt medicijn om rokers van hun verslaving af te helpen zonder dat ze zwaarlijvig worden in een stroomversnelling terechtkomt”, claimt hoofdonderzoeker Marina Picciotto.

Dit artikel is geschreven op 28 Juli 2011.

Bron: http://www.nieuwsblad.be

Recent Posts