Daniel (31)

Na 15 jaar van opgebouwde afhankelijkheid van verschillende middelen, meerdere stoppogingen zonder de echte motivatie en de zucht naar sensatie en de daaraan voortvloeiende problemen, besloot ik dat het het genoeg was en dat dit “leven” mij weinig toekomstperspectief te bieden had. Ik wilde iets maken van mijn leven en dat besef werd met de dag sterker. Het was nu of nooit.

Wetende dat ik mijzelf en iedereen manipuleerde door het dichtbij huis te zoeken, de voor mij gemakkelijke weg, besloot ik dat de enige oplossing daar lag als ik mijzelf in de hoek zou zetten.  Een nieuwe weg, met de nodige motivatie. Na vier dagen zoeken via Google, kwam ik eigenlijk altijd weer uit bij Spoor 6. Dit zou mijn nieuwe “verre” weg zijn. Het afkicken volgens het Minnesota-model (12 stappen-programma) in een kliniek in Zuid-Afrika! Gelijk vanaf het begin sprak het mij allemaal erg aan.

Vervolgens belde ik met Spoor 6 en al snel werd er een intakegesprek gepland. Wat was ik zenuwachtig. Gelijk bij binnenkomst voelde het goed, fijne mensen ook. En wat ik al hoopte, geen lange wachtlijsten maar gelijk actie. Binnen 2 dagen kon ik zelfs al vetrekken. De woorden van de counselor zullen mij altijd bijblijven: “Gefeliciteerd, dit is de eerste stap naar een nieuw leven”.

Korte tijd na het gesprek zat ik in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. Eenmaal aangekomen werd ik op de luchthaven goed opgevangen. Bij binnenkomst in de kliniek werd ik welkom geheten door fantastisch personeel en natuurlijk ook mijn lotgenoten. Een prachtige setting, mijn hoek, waar werkelijk alles aanwezig was om mijn leven goed op het spoor te zetten. Alle professionele hulp te bedenken, van counselors, tot verpleegkundigen en vriendelijk keukenpersoneel. En lotgenoten met veel ervaringen om te delen.

In het begin was het vreselijk wennen. Problemen oplossen is niet altijd leuk en ook als was het Zuid-Afrika, het was zeker geen vakantie. Wat het wel was; leren je problemen onder ogen te komen , eerlijk zijn vooral ook. Waar ik lang voor weg was gelopen, kwam ik nu eindelijk onder ogen. Vaak wordt gedacht dat het een religieus programma is, maar dat is niet waar. Het woord “god” dat wordt gebruikt, is slechts het zoeken naar iets dat groter is dan jezelf, bijvoorbeeld; liefde, de natuur. Eigenlijk dus wat je er zelf van maakt. Van alle kennis die er werd geboden, heb ik graag gebruik gemaakt. Ik had dan ook de goede instelling om uit mij werkelijk alles te halen wat erin zat. Beetje bij beetje voelde ik de verandering, dit alles besprak ik met mijn geweldige counselor. Alle problemen werden in kaart gebracht met onderliggende aanleiding voor mijn gebruik. Ik groeide als mens, maakte grote ontwikkeling door.

Bij terugkomst was ik een ander mens, zag alles helderder, stond dichter bij de realiteit en ik voelde weer oprecht. Een paar dagen na mijn terugkomst, trof ik voor mijn nazorgprogramma dezelfde counselor als bij het intakegesprek, hier was ik heel erg blij mee. Met haar had ik vanaf het begin al een klik. Wekelijks zaten we in gesprek over  mijn problemen waar ik zoal tegen aanliep. Je zit toch weer in je oude vertrouwde omgeving. Zij gaf mij de nodige ondersteuning, maar vooral ook inzicht in mijn eigen doen en laten. Beter gezegd; toekomstperspectief! Na meerdere gesprekken werd ik steeds stabieler en ik voelde ook dat de nazorg eindigde. Op het laatst had ik een dubbel gevoel; jammer om weg te gaan omdat het hele fijne gesprekken waren en ik voelde mij begrepen, maar aan de andere kant was het ook tijd om te gaan.

Daar waar ik het leven eerst te zwaar was voor iemand als ik, is het leven nu weer mooi en voel ik mij een gezegend mens.  Ik ben zelfstandig, stabiel en vooral ook onafhankelijk. Dit alles ligt aan het besef dat het is wat je er zelf van maakt en Spoor 6 heeft mij hiervoor de tools gegeven.