Na jarenlange alcoholafhankelijkheid en een drietal eerdere behandelingen had ik de hoop opgegeven dat ik abstinent kon worden.

Zelf weet je heel goed dat doorgaan met drinken uiterst vervelend kan aflopen en ondanks de wil om te stoppen die er wel was, lukte het me iedere keer niet om ervan af te blijven. Dan ging het 3 dagen goed, dan weer 4 dagen teveel, dan weer minderen etc. Iedere dag weer het gevecht tegen de drang en het goed voor jezelf praten om alcohol te nuttigen, overal “vreemde” pijntjes op een gegeven moment in het lichaam, mijn lever die begon op te spelen, kortom, dit gaat op een gegeven moment fout.

Na een periode van 14 maanden abstinent geweest te zijn ging het weer mis in mei 2015. De aanleiding was een conflict in de familiesfeer. Deze terugval heeft 5 maanden geduurd voordat ik tot de conclusie kwam dat ik (weer) hulp nodig had omdat zelf stoppen gewoon niet lukte.

Toen ik me aanmeldde voor het intake gesprek in oktober 2015 en een gesprek met de verslavingsarts op locatie had, had ik niet het gevoel dat ik in een instelling voor verslavingszorg terecht gekomen was. De locatie heeft een warme uitstraling waar ik me direct op mijn gemak voelde. Daarnaast was de ontvangst en de begroeting door de medewerkers van Spoor6 bijzonder vriendelijk. Ik voelde me welkom ondanks de schaamte die ik had omdat ik het gevoel had weer gefaald te hebben.

Op advies van de counselor waarmee ik het intakegesprek had, werd mij het advies gegeven om me aan te melden voor de nieuwe 4-weekse dagbehandeling en even was zelfs sprake van een behandeling in Zuid-Afrika in verband met de lange duur dat ik al alcohol dronk. In november 2015 start ik met de dagbehandeling.

Het eerste wat mij opviel was het feit dat men jezelf aanzette om aan de slag te gaan met de problematiek door middel van een uiterst praktisch werkboek waarin je echt geconfronteerd werd met vragen die je in het dagelijkse leven zoveel mogelijk probeerde te ontwijken dan wel wegdronk in mijn geval. Doordat ik altijd geloofde dat mijn drinken voornamelijk veroorzaakt werd door factoren van buitenaf en ik zelf niet inzag dat ik uiteindelijk zelf een keuze had: doorgaan met drinken of abstinent zijn van middelen, lieten de behandelaars mij inzien door middel van verschillende technieken en praktijkvoorbeelden hoe om te gaan met bijvoorbeeld verdriet, angst, tegenslagen etc. Voor het eerst kwam ik tot inzicht dat ik zelf moest veranderen en niet de mensen om mij heen. Dit was voor mij een eye opener. Deze aangereikte technieken gebruik ik dagelijks met het werkboek als naslagwerk.

Ten tweede wil ik een groot compliment geven aan de counselors die bij Spoor6 werkzaam zijn omdat zij zonder belerend te zijn op een directe en vriendelijke wijze je inzicht geven om zelf te veranderen door niet toe te geven aan je verslaving maar je bewust te maken dat je op ieder moeilijk moment altijd een keuze hebt. Het veranderingsproces begint met het accepteren dat je verslaafd bent en abstinent moet blijven.Daarnaast was het voor mij persoonlijk dat ik mijn grenzen naar anderen duidelijk moest maken en meer assertiever mocht zijn. Maar voor een ander kan dat ook een verandering van levensstijl zijn. Het komt er kort op neer dat je de bereidheid hebt om zelf te willen veranderen in je gedrag en Spoor6 helpt je daarbij.

Bij Spoor6 wist men bij mij tot de kern van het probleem door te dringen en ik raad een ieder met een verslaving Spoor6 aan die voor de eerste keer een verslavingsprobleem heeft maar zeker ook degenen die zoals in mijn geval al eerder onder behandeling zijn geweest.

Spoor6, bedankt voor alle hulp!

Erik (49)