SEKSVERSLAVING

Seksverslaafden hebben een dwangmatige behoefte aan seks. Er is sprake van een obsessief-dwangmatig patroon, waarin seksuele activiteiten in toenemende mate overheersen. De obsessie voor het hebben van seks wordt zo groot dat deze destructief is voor het gezinsleven, werk en het zelfrespect. Als seksverslaving wordt veronachtzaamd, wordt zij altijd erger.

KENMERKEN SEKSVERSLAVING

 • Onbeheersbaar seksueel gedrag
 • Het seksuele gedrag heeft ernstige gevolgen voor het dagelijks leven
 • Het is onmogelijk te stoppen met het gedrag ondanks de ernstige gevolgen
 • Men geeft zich over aan risicovolle situaties (gevaarlijke activiteiten, gevaarlijke plekken, risico betrapt te worden)
 • Continue pogingen het seksuele gedrag te beperken of stoppen
 • Het seksuele gedrag functioneert als drug, als overlevingsmiddel, als pijnstiller
 • Seks is noodzakelijk om te kunnen functioneren
 • Het seksuele gedrag is progressief (meer, vaker, extremer) en de gevolgen zijn steeds ernstiger
 • Sterk wisselende gemoedstoestanden (diepe depressie, roes- en katergevoel)
 • Het seksuele gedrag zorgt voor een enorm tijdsverlies
 • Belangrijke taken/verantwoordelijkheden (gezin, werk, vrienden) worden als gevolg van het seksuele gedrag verwaarloosd

SOCIALE GEVOLGEN

De seksverslaafde verliest (het contact met) partner, familie en vrienden doordat deze volledig in beslag wordt genomen door de drang naar seksuele activiteiten. Als men er niet aan toegeeft, kost de strijd veel tijd. Op emotioneel vlak is er grote nood vanwege de enorme schaamte- en schuldgevoelens, ook omdat het gedrag vaak botst met de eigen normen en waarden. Er treedt een steeds grotere ongevoeligheid op, zowel lichamelijk als emotioneel. Gevoelens van onvrede worden niet meer opgemerkt maar leiden direct tot hunkering naar seksuele activiteiten. De seksverslaafde is niet in staat tot intimiteit, valt ten prooi aan een gevoel van leegte en eenzaamheid en voelt zich alleen niet op zijn of haar gemak. Ernstige juridische problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld gedragingen op internet. Ook de studie- of arbeidsloopbaan kan ernstige schade oplopen. Financieel kan de ziekte grote gevolgen hebben doordat men vaak kapitalen uitgeeft aan het prostitutiebezoek, pornografisch materiaal, sekslijnen en/of internet.

VERSCHIJNSELEN OP LICHAMELIJK GEBIED

De aard en frequentie van de seksuele activiteiten kunnen leiden tot zelfverwonding en het oplopen van soa’s zoals herpes, hepatitis-B of Hiv. Men dupeert anderen met zijn/haar affaires en handelingen, soms met ernstige of blijvende schade als gevolg.

Spoor 6 biedt oplossingen voor deze vorm van verslaving. U wordt (mede)behandeld door een in deze verslaving gespecialiseerde ervaringsdeskundige. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Binnen 3 dagen een intake? Maak nu een afspraak!

HULP BIJ SEKSVERSLAVING
Spoor6 biedt hulp bij verslaving aan mensen die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat. Bij Spoor6 komt de patiënt terecht in een sfeervolle omgeving die verschillende behandelmogelijkheden biedt, variërend van individuele counseling tot een volledige dagbehandeling van 10 of 20 dagen in groepen. Het is daarnaast mogelijk om vanuit Spoor6 doorverwezen te worden voor een 9-weekse behandeling in Zuid-Afrika.

Spoor6 levert zowel eerstelijnszorg als tweedelijns medisch-specialistische geestelijke gezondheidszorg. Voor deze zorg is iedere Nederlander verzekerd vanuit de verplichte basisverzekering.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, RotterdamUtrecht, Zwolle en Groningen.