Sigaret meer verslavend

DEN HAAG – Tabaksfabrikanten voegen steeds meer stoffen toe om sigaretten aantrekkelijker te maken en de verslaving eraan hoger. Dat is in strijd met een eind vorig jaar aangenomen richtlijn van de wereldgezondheidsorganisatie WHO, die ook is overgenomen door ons land.

Richtlijnen voor sigaretten

Die richtlijn is echter nog niet uitgewerkt in nationale wetgeving. Volgens het RIVM, dat namens het ministerie toeziet op de verplichte aanmelding van toevoegingen, moet eerst worden gedefinieerd wanneer een stof een sigaret aantrekkelijker maakt of verslaving bevordert. De richtlijn is nu te vaag. Dat betekent dat fabrikanten nog steeds niets in de weg wordt gelegd bij het uitbreiden van deze zogenoemde ‘additieven’.

Nieuwe stoffen in sigaretten

Aan de lijst van toegevoegde stoffen die fabrikanten elk jaar moeten indienen bij het ministerie van Volksgezondheid kwamen er onlangs drie nieuwe bij: een om de rook blauwer te maken, een met een smaakversterkende en laxerende werking en een om het hongergevoel te onderdrukken. Het RIVM houdt tot nog toe alleen bij welke stoffen er zijn toegevoegd, maar doet daar verder niks mee. Van de meer dan duizend additieven waaruit fabrikanten kiezen om smaak, kleur van de rook en effecten van het roken te beïnvloeden is er in ons land nog nooit een verboden. In onder meer Amerika en Frankrijk zijn bepaalde toevoegingen wel verboden.

Inzet om roken te verminderen

De Stichting Volksgezondheid en Roken (Stivoro), die zich inzet om het roken te verminderen, reageert vol ongeloof. “Als ik zie dat ze nu ook een laxerend stofje toevoegen denk ik: wat gebeurt hier?”, zegt directeur Lies van Gennip. “Ze mogen geen reclame meer maken, dus moet het echt van het product zelf komen. Ze gaan steeds verder. De stofjes die nu worden toegevoegd zijn echt bedoeld om jongeren en vrouwen aan het roken te krijgen.”

Dit artikel is geschreven maandag 18 juli 2011.

Bron: BNdestem.nl

Recent Posts