Verslaving aan werk kost Nederlander veel vrije tijd

Hele dag chagrijnig door verslaving

Een groeiend aantal Nederlanders werkt zo hard dat ze ernstige verslavingsproblemen ondervinden. Ze moeten vroeg opstaan en zijn de hele dag chagrijnig, hebben weinig tijd voor hun gezin en om hun status op Facebook bij te werken. Bij het Trimbosinstituut melden zich steeds meer hardwerkende Nederlanders om af te kicken van arbeid.

Mooie momenten missen door werkverslaving

Volgens verslavingseconoom Bert Bokhoven van de Erasmusuniversiteit Rotterdam kost de werkverslaving de gemiddelde Nederlander meerdere mooie momenten per jaar. “Om de omvang van het probleem precies in kaart te brengen, moeten we meer onderzoek doen, maar het is duidelijk dat Nederlanders best met wat minder werk in hun dagelijkse boterham kunnen voorzien. Denk eens aan wat je allemaal met die extra uren kunt doen! We zien in de de afkickkliniek mensen binnenkomen wiens hele leven door werk wordt beheerst.”

Geen filatelist meer

Grote problemen signaleert Bokhoven op het internet. “Op Twitter en Facebook worden nauwelijks meer waardevolle contacten gelegd, dagelijkse kleinigheden of wetenswaardige artikelen uitgewisseld. Maar ook de ornithologie en het postzegelverzamelen komen in het gedrang. Als we zo door gaan, kan er in dit land straks geen filatelist meer worden gespot. Ik wil verder ook niet uitsluiten dat vakanties korter worden.”

Ontwrichtende maatschappelijke problemen

Volgens Bokhoven ligt de werkverslaving ook ten grondslag aan alles ontwrichtende maatschappelijke problemen zoals de files. Bokhoven: “Als we allemaal wat minder zouden werken, hoeven we ook minder vaak met de auto naar het werk.” Hij pleit voor een nationale campagne om Nederlanders bewust te maken van hun werkverslaving, voordat er in Nederland alleen nog maar hard wordt gewerkt.

Geschreven door De Speld.

Recent Posts