Ben ik verslaafd aan alcohol?

Alcoholisme ontstaat meestal geleidelijk. Het begint met een drankje voor de gezelligheid, maar er sluipen steeds meer drinkmomenten in. U realiseert zich dat stoppen met drinken moeilijk wordt en op een zeker moment denkt u alcohol nodig te hebben om te kunnen functioneren.

Echter, de drank leidt tot plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen en dat leidt tot problemen met uw partner, gezin, familie en vrienden en op het werk.

Alcoholverslaving klinkt zo zwaar beladen, daarom hebben wij het liever over alcoholafhankelijkheid.

Het betekent dat alles in uw denken en doen om alcohol draait. U ontkent uw overmatig drankgebruik en probeert het waarschijnlijk zelfs geheim te houden. Er komt een punt waarop u in een sociaal isolement terecht komt, doordat u zich vooral richt op mensen die overmatig drinken en situaties waarin gedronken kan worden.

Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

Wanneer ben je alcoholverslaafd?

Alcoholisten ontwikkelen tolerantie voor alcohol en hebben daardoor steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.

Het lichaam raakt zo gewend aan alcohol dat het niet meer zonder kan. Dan spreken we van alcoholverslaving.

Bij het stoppen met drinken, krijgt u dan ook last van ontwenningsverschijnselen, die u steeds weer probeert op te heffen door opnieuw te drinken. Stoppen lijkt onmogelijk.

Hoe herken je alcoholisme?

Het is soms moeilijk te (h)erkennen dat er sprake is van alcoholisme. Wanneer spreken we over af en toe ‘een drankje te veel’, over ‘probleem drinken’ of over alcoholisme?

Een alcoholverslaving kan jarenlang onopgemerkt blijven. Maar uiteindelijk resulteert de verslaving aan alcohol in psychische en fysieke schade. Denk hierbij o.a. aan somberheid, nervositeit, angst, paniek, depressie, geheugenproblemen, maag- en darmproblemen en slaapproblemen.

Wanneer drink je teveel?

Op basis van de beschikbare wetenschappelijke literatuur geeft de Gezondheidsraad als advies: ‘Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag.’ U drinkt dus al teveel als u meer dan één glas alcohol per dag drinkt. Hierbij gaat het vooral om fysieke schade. Er hoeft dan nog geen sprake te zijn van een alcoholverslaving.

Wanneer u vaak drinkt om stress of depressieve gevoelens tegen te gaan kan het verstandig zijn om hulp te zoeken.

Zet uw leven ook weer stevig op de rails, met de hulp van Spoor6

Hulp nodig bij uw alcoholverslaving?

Het duurt vaak lang voordat u durft te erkennen dat u het probleem niet zelf kunt oplossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden in een veilig omgeving.

Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze patiënten niet alleen uit ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Spoor6 helpt

Wilt u met ons in contact komen, of heeft u een vraag?
U kunt ons bellen, mailen of bezoeken

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum