Ben ik verslaafd aan gamen?

Gameverslaving begint meestal onschuldig. Gamen is een hobby, waar de speler echter steeds meer tijd in steekt. De speler krijgt vaak het gevoel meer dingen op het internet te kunnen bereiken dan in het echte leven en gaat steeds meer in de virtuele wereld ‘leven’.

Verslaving aan het spelen van online games is met name onder jongeren één van de meest voorkomende verslavingen. In een online game voeren spelers uit de hele wereld voortdurend strijd met elkaar. Daarom is het nodig om met grote regelmaat de betreffende site te bezoeken.

Er zijn voorbeelden bekend van Runscape-spelers die rond middernacht, onder de les of op andere ongelegen momenten achter de computer ‘moesten’. Een 30-jarige Japanse man heeft vijf familieleden neergestoken omdat zijn vader het internetabonnement had opgezegd. Eerder was al bekend dat een Koreaanse man stierf nadat hij 50 uur non-stop World of Warcraft speelde.

My mom didn’t let me play video games growing up, so now I do. Gaming gives me a chance to just let go, blow somebody up and fight somebody from another dimension. It’s all escapism – Wayne Brady

Hoe herken je gameverslaving?

Kenmerken van een gameverslaving zijn:

  • langer online zijn dan gewoonlijk en meer verdiept zijn in een spel dan normaal is;
  • spelgebruik ontkennen voor anderen;
  • negeren van de tijdslimiet (bijvoorbeeld opgelegd door ouders) en afname aan interesse voor offline recreatie, zoals sport almede voor zelfzorg zoals hygiëne, slaap en voeding;
  • sociale terugtrekking van familie en vrienden, werk en/of school; doorgaan met spelen

Gamers hebben ook vaak lichamelijk klachten door het verleggen van het dag- en nachtritme en slaapgebrek. Voor echte vrienden komen virtuele (speel)vrienden in de plaats, hetgeen de verslaving versterkt. Ook school, studie en werk lijden onder de gameverslaving.

Hulp nodig bij uw gameverslaving?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden.

Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en deskundigen op het gebied van verslaving aan een gewoonte, zgn. procesverslavingen.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.

Spoor6 helpt

onze unieke benadering zorgt ervoor dat het gevoel niet meer te ‘mogen’,
verandert in een gevoel ‘niet meer te hoeven’