Ben ik verslaafd aan medicijnen?

Meer dan een half miljoen Nederlanders gebruikt dagelijks door de huisarts voorgeschreven slaap- of kalmerende medicijnen.

Het gaat doorgaans om zogeheten benzodiazepinen (Benzo’s). Deze worden voorgeschreven bij slaapproblemen of bij angst en onrust. Er zijn kort- en langwerkende benzodiazepinen. Ook zijn er medicijnen met een stimulerende werking. Denk dan aan Ritalin, dat wordt voorgeschreven bij ADHD. Verslaving aan deze medicijnen blijft vaak onopgemerkt.

De arts schrijft de middelen voor en u haalt ze gewoon op bij de apotheek. Stilzwijgend worden dan vaak jarenlang herhalingsrecepten opgehaald totdat de arts ingrijpt of u niet meer genoeg heeft aan de oorspronkelijk voorgeschreven dosis.

U heeft een onweerstaanbare behoefte aan het middel (hunkering of zucht). U heeft het gevoel dat u het middel nodig heeft en verlangt naar het effect. Het toenemend verlangen naar het middel en u niet meer prettig voelen zonder, duidt op geestelijke afhankelijkheid.

Bij langdurig en/of overmatig gebruik verergert het middel de kwaal en veroorzaakt het klachten als angst, depressie, slapeloosheid en verwardheid. Daarnaast legt het gebruik over al uw gevoelens een deken, over de nare, maar ook over de prettige.

Not feeling is no replacement for reality. Your problems Today are still your problems tomorrow – Larry Michael Dredla

Wat is een medicijnverslaving?

U ontwikkelt tolerantie, waardoor u steeds meer nodig heeft om hetzelfde effect ten bereiken. Uw lichaam kan zo gewend raken aan regelmatig medicijngebruik dat het niet meer zonder kan. Wanneer u stopt, krijgt u onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid.

Deze verschijnselen verdwijnen als u het middel opnieuw gebruikt. Het vermijden van die verschijnselen is vaak een belangrijke reden om met het gebruik door te gaan.

Kalmerende medicijnen maken negatieve (en positieve) emoties minder sterk. Ze maken de gebruiker onverschilliger, leiden onder meer tot concentratieverlies en kunnen het libido negatief beïnvloeden.

Hulp nodig bij uw medicijnverslaving?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer u uiteindelijk beseft dat u het niet alleen kunt, staan wij voor u klaar om de helpende hand te bieden.

Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en (ervarings-)deskundigen op het gebied van medicijnverslaving.

Veel gebruikte Benzodiazepinen (kalmerende middelen): Brotizolam (Lendormin), Flunitrazepam (Dalmadorm), Loprazolam (Dormonoct), Midazolam (Dormicum), Nitrazepam (Mogadon), Temazepam (Normison), Zolpidem (Stilnoct), Zopiclon (Imovane), Diazepam (Valium, Stesolid), Flurazepam (Dalmadorm), Lorazepam (Temesta), Lormetazepam (Noctamid), Nitrazepam (Mogadon), Oxazepam (Seresta).

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, Zwolle en Groningen.

Spoor6 helpt

onze unieke benadering zorgt ervoor dat het gevoel niet meer te ‘mogen’,
verandert in een gevoel ‘niet meer te hoeven’