Hannah: "Ik probeer de cliënten te motiveren en de beste versie van zichzelf te worden"

Hannah, Psycholoog & Casemanager Spoor6

Hoe ben je in de verslavingszorg terechtgekomen?
“Dat ging eigenlijk toevallig. Ik was bijna afgestudeerd en op zoek naar een baan en had niet per se een voorkeur voor verslavingszorg, maar ik was hierin wel erg geïnteresseerd. Toen ik de vacature van Spoor6 zag, sprak deze mij aan omdat het een kleine organisatie is met een hecht team en de manier van behandelen vond ik ook erg prettig. Het is persoonlijk en iedereen kent de cliënten daardoor goed. De cliënten voelen zich daardoor snel vertrouwd.”

Wat vind je het mooiste aan jouw vak?
“De dankbaarheid achteraf. De cliënten zijn vaak zenuwachtig als zij de eerste stap richting herstel zetten. Ik vind het mooi om hen te helpen met hun nervositeit en twijfel. Ik probeer de cliënten te motiveren en de beste versie van zichzelf te worden. Het is bijzonder het proces van eenieder mee te mogen maken en het verschil van begin tot eind te zien.

Mijn werk is divers. Sommige dagen zijn erg mooi en anderen pittig. Verslaving is een nare ziekte en herstel is lastig. Dit kan heftig zijn om te zien. Aan de andere kant is het dankbaar om te zien als iemand de goede richting opgaat.”

Wat maakt jou uniek in de zorg?
“Ik ben psycholoog en casemanager. Ik doe vooral de intakes en ik heb, voordat de cliënten naar Zuid-Afrika gaan, het laatste contact. Ik blijf de contactpersoon tijdens de gehele behandeling. Ik vind de persoonlijke aanpak belangrijk. Iedereen is anders en heeft iets anders nodig. Cliënten voelen zich op hun gemak bij mij en durven hun verhaal te vertellen. Maar ik schuw de confrontatie als dit nodig is niet.”

 Waarom heb je voor Spoor6 gekozen?
“Het is een kleine instelling vergeleken met anderen in Nederland, daardoor kent iedereen elkaar goed. Daarnaast mag je met ideeën komen, waar oprecht naar geluisterd wordt. Het is een horizontale organisatie. Iedereen kan wat inbrengen, zolang je onderbouwd waarom je iets wilt.”

Wat vind jij belangrijke punten in de verslavingszorg?
“Het gebeurt niet zomaar dat iemand in een verslaving terecht komt. Meestal is er een traumatische gebeurtenis aan vooraf gegaan. Wij behandelen daarom niet alleen de verslaving, maar ook de kern. Nadat onze cliënten gestopt zijn met gebruiken, leren zij met hun emoties om te gaan. Nazorg vind ik daarom heel erg belangrijk.”