Meteen naar de inhoud

Wat is seks-, liefde en aandacht-verslaving?

+31 (0)35 697 54 00

Bij seks-, liefde- en aandachtverslaafden zit de roes veelal in het proces. In tegenstelling tot wat gedacht wordt gaat het bij deze verslavingsvormen lang niet altijd om de seks zelf maar om de weg ernaartoe, de aandacht en de bevestiging.

Hierbij moeten we seksverslaving, aandacht- en liefdesverslaving uit elkaar halen. Bij een seksverslaving wordt seks gebruikt om gevoelens te dempen, bij een liefdesverslaving wordt seks ingezet om aandacht te krijgen en bij een aandachtverslaving ontstaat de roes door de fantasie tijdens het proces, denk hierbij aan sexting, het gaat om gewild te zijn, niet om de daad.

Er is sprake van een obsessief-dwangmatig patroon, waarin de aanloop naar eventuele seksuele activiteiten in toenemende mate overheersen. De obsessie voor het proces wordt zo groot dat deze destructief is voor het gezinsleven, werk en het zelfrespect. Net als bij middelenverslaving ontstaat bij de verslaafde een blinde vlek door de zucht. Waardoor men ook niet stopt als de consequenties niet meer te overzien zijn.

In alle gevallen betreft het procesverslavingen. De procesverslaafde verliest (het contact met) de partner, familie en vrienden doordat deze volledig in beslag wordt genomen door de seksuele activiteiten of het alleen het proces rondom deze mogelijke activiteiten. Op emotioneel vlak is er grote nood vanwege de enorme schaamte- en schuldgevoelens, ook omdat dit gedrag vaak botst met de eigen normen en waarden. Het besef van deze normen en waarden is er wel maar de zucht is net als bij middelenverslaving overheersend. De kenmerken van een gedrag- of procesverslaving zijn vrijwel identiek aan een middelenverslaving.

Er treedt een steeds grotere ongevoeligheid op, zowel lichamelijk als emotioneel. Gevoelens van onvrede worden niet meer opgemerkt maar leiden direct tot hunkering naar seksuele activiteiten of het proces daarnaartoe, men is niet in staat tot intimiteit, valt ten prooi aan een gevoel van leegte en eenzaamheid en voelt zich alleen niet op z’n gemak.

Ernstige juridische problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld gedragingen op social media. Ook de studie- of arbeidsloopbaan kan hierdoor ernstige schade oplopen.

Financieel kan de ziekte gevolgen hebben doordat men kapitalen uitgeeft aan het prostitutiebezoek, pornografisch materiaal, sekslijnen en/of internet. 

Hoe groot de hindernis ook is, samen kunnen we deze overkomen

Hoe is specifiek een seksverslaving te herkennen?

Kenmerken van een seksverslaving zijn o.a.

  • Onbeheersbaar seksueel gedrag, dat ernstige gevolgen voor het dagelijks leven heeft.
  • Het is onmogelijk te stoppen ondanks de ernstige gevolgen.
  • Men geeft zich over aan risicovolle situaties (gevaarlijke activiteiten, gevaarlijke plekken, risico betrapt te worden) en onderneemt continue pogingen het seksuele gedrag te beperken of te stoppen.
  • Het gedrag functioneert als drug, als overlevingsmiddel, als pijnstiller.
  • Seks is noodzakelijk om te kunnen functioneren, de gedragingen zijn progressief (meer, vaker, extremer) en de gevolgen zijn steeds ernstiger.
  • Sterk wisselende gemoedstoestanden (diepe depressie, roes- en katergevoel), tijdsverlies en belangrijke taken/verantwoordelijkheden (gezin, werk, vrienden) worden als gevolg van het seksuele gedrag verwaarloosd.

Zet je leven weer op de rails, met de hulp van Spoor6

seksverslaving therapie spoor6

Hulp nodig bij je seks-, liefde- of aandachtverslaving?

Het duurt vaak lang voordat men zich realiseert het probleem niet zelf op te kunnen lossen. Wanneer je uiteindelijk beseft dat je het niet alleen kunt, staan wij voor je klaar om de helpende hand te bieden.

Afkickkliniek Spoor6 biedt unieke begeleiding op maat bij afhankelijkheidsproblematiek in een warme, sfeervolle omgeving met verschillende behandelmogelijkheden en deskundigen op het gebied van middelen gerelateerde seksverslaving.

Uit privacyoverwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Groningen.

Private trajecten, waarbij je zelf jouw behandeltraject financiert, kunnen op een door jou aangegeven locatie plaatsvinden. Onze particuliere tak, Spoor6 Private Care (REFIND), werkt samen met alle vooraanstaande klinieken ter wereld en een scala aan top-therapeuten. Het is mogelijk om een kosteloze afspraak ter oriëntatie maken. 

In 12 stappen naar herstel

Goede behandelaars

Intensieve begeleiding

Geen wachttijden

Spoor6 helpt

Wil je met ons in contact komen, of heb je een vraag?
Via de onderstaande manieren kun je ons bereiken

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

24/7 telefonisch bereikbaar:

+31 (0)35 697 54 00

E-mailadres:

info@spoor6.nl

Kom bij ons langs:

Lindelaan 6, 1405 AJ Bussum

+31 (0)35 697 54 00

X