ALCOHOLVERSLAVING

Alcoholisme is een progressieve aandoening die meestal geleidelijk ontstaat. Het begint met een drankje voor de gezelligheid of om iets te vieren, maar er sluipen steeds meer drinkmomenten in. Stoppen met drinken wordt lastig en uiteindelijk ontstaat een situatie dat alcohol nodig is om goed te kunnen functioneren. Het gedrag wordt steeds sterker door drank beïnvloed en kan leiden tot plichtsverzuim, verwaarlozing, ruzie en geheugenstoornissen. Kenmerkend voor een alcoholverslaving is dat vrijwel het hele leven er door wordt beheerst. Er zijn schadelijke gevolgen op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied.

PSYCHISCHE GEVOLGEN

Er is een onweerstaanbare behoefte aan alcohol (hunkering of zucht). Men heeft het gevoel alcohol nodig te hebben en verlangt naar het effect. In denken en doen draait alles continu om alcohol. Tegelijkertijd wordt het overmatige drinken ontkend of geheim gehouden. Alcoholisten krijgen ook vaak te maken met angst, depressie en verwardheid. Wie steeds sterker naar alcohol verlangt en zich eigenlijk niet meer prettig voelt zonder, is geestelijk afhankelijk.

 LICHAMELIJKE GEVOLGEN

Alcoholisten ontwikkelen tolerantie voor alcohol en hebben daardoor steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het lichaam kan zo gewend raken aan alcohol dat het niet meer zonder kan. Bij staken van het alcoholgebruik ontstaan onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Deze verschijnselen verdwijnen als opnieuw alcohol gedronken wordt. Ontwenningsverschijnselen wijzen op lichamelijke afhankelijkheid. Ontwenningsverschijnselen willen voorkomen is een belangrijke reden om te blijven drinken.

VERSCHIJNSELEN OP SOCIAAL GEBIED

Verslechterd functioneren leidt tot problemen met de omgeving (partner, gezin, familie en vrienden) en op het werk. Sociaal isolement ligt op de loer: de alcoholist richt zich vooral op personen en situaties die direct te maken hebben met het alcoholgebruik, terwijl de mensen uit zijn of haar omgeving vaak veroordelend afstand nemen.

Spoor 6 biedt oplossingen voor deze vorm van verslaving. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Binnen 3 dagen een intake? Maak nu een afspraak!

HULP BIJ ALCOHOLVERSLAVING
Spoor6 biedt hulp bij verslaving aan mensen die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat. Bij Spoor6 komt de patiënt terecht in een sfeervolle omgeving die verschillende behandelmogelijkheden biedt, variërend van individuele counseling tot een volledige dagbehandeling van 10 of 20 dagen in groepen. Het is daarnaast mogelijk om vanuit Spoor6 doorverwezen te worden voor een 9-weekse behandeling in Zuid-Afrika.

Spoor6 levert zowel eerstelijnszorg als tweedelijns medisch-specialistische geestelijke gezondheidszorg. Voor deze zorg is iedere Nederlander verzekerd vanuit de verplichte basisverzekering.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.