DRUGSVERSLAVING

Drugs zijn stoffen die – eenmaal in het lichaam – een directe werking op de hersenen hebben en het functioneren van het lichaam veranderen. Drugs kun je slikken, snuiven, inhaleren, of injecteren. Soms worden ze via de huid opgenomen of in het oog gedruppeld. Het maakt niet uit hoe drugs worden ingenomen, uiteindelijk bereiken de meeste drugs via de bloedsomloop de hersenen en veroorzaken tijdelijk een prettige sensatie. Drugsverslaafden kunnen niet zonder en blijven gebruiken, ook al zijn de negatieve gevolgen bekend. Kenmerkend voor een drugsverslaving is dat vrijwel het hele leven door het gebruik wordt beheerst. Drugs delen we in drie soorten in:

  • Stimulerende middelen zoals cocaïne en speed
  • Verdovende middelen zoals alcohol
  • Bewustzijnsveranderende of geestverruimende middelen zoals LSD, GHB en paddo’s

Sommige drugs hebben een gecombineerde werking, zoals XTC en cannabis (hasj en wiet). Alle drugs hebben schadelijke gevolgen op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied. l het hele leven door het gebruik wordt beheerst. Er zijn schadelijke gevolgen op psychisch, lichamelijk en sociaal gebied.

PSYCHOLOGISCHE GEVOLGEN

Er is een onweerstaanbare behoefte aan drugs (hunkering of zucht). Men heeft het gevoel drugs nodig te hebben en verlangt naar het effect. In denken en doen draait alles continu om drugs. Tegelijkertijd wordt het gebruik ontkend of geheim gehouden. Drugsgebruikers krijgen ook vaak te maken met angst, depressie en verwardheid. Steeds sterker naar drugs verlangen en zich eigenlijk niet meer prettig voelen zonder, wijst op het bestaan van geestelijke afhankelijkheid.  

LICHAMELIJKE GEVOLGEN

Drugsgebruikers ontwikkelen tolerantie en hebben daardoor steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken. Het lichaam kan zo gewend aan drugs raken dat het niet meer zonder kan. Wie stopt krijgt onaangename onthoudings- of ontwenningsverschijnselen: trillen, transpireren, misselijkheid, spierpijn, angst, prikkelbaarheid en rusteloosheid. Deze verschijnselen verdwijnen als opnieuw drugs gebruikt wordt. Ontwenningsverschijnselen duiden op lichamelijke afhankelijkheid. Ontwenning willen voorkomen is een belangrijke reden om te blijven gebruiken.

VERSCHIJNSELEN OP SOCIAAL GEBIED

Verslechterd functioneren leidt tot problemen met de omgeving (partner, gezin, familie, vrienden) en op het werk. Sociaal isolement ligt op de loer: de gebruiker richt zich vooral op personen en situaties die direct te maken hebben met het drugsgebruik, terwijl de mensen uit zijn of haar omgeving vaak veroordelend afstand nemen.

Binnen 3 dagen een intake? Maak nu een afspraak!

HULP BIJ DRUGSVERSLAVING
Spoor6 biedt hulp bij verslaving aan mensen die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat. Bij Spoor6 komt de patiënt terecht in een sfeervolle omgeving die verschillende behandelmogelijkheden biedt, variërend van individuele counseling tot een volledige dagbehandeling van 10 of 20 dagen in groepen. Het is daarnaast mogelijk om vanuit Spoor6 doorverwezen te worden voor een 9-weekse behandeling in Zuid-Afrika.

Uit privacy overwegingen en door onze centrale ligging, komen onze cliënten niet alleen uit heel ‘het Gooi en Eemland’, maar uit het heel Nederland, inclusief grote steden als Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Zwolle en Groningen

Neem voor meer informatie contact met ons op.