Wanneer heb je een game-verslaving en wat zijn de kenmerken?

Als het over verslaving gaat, denken mensen vaak aan middelen; alcohol, cannabis, cocaïne, nicotine, medicijnen etc. Afhankelijkheid van deze middelen komt inderdaad heel vaak voor. Echter, mensen kunnen ook verslaafd zijn aan gedrag. Een voorbeeld hiervan is gokken of gamen. Dit zijn beide gedragingen waar mensen verslaafd aan kunnen raken en worden daarom gedragsverslavingen genoemd. Gameverslaving komt de laatste tijd steeds meer voor, ook onder kinderen en jongeren. Het wordt vaak gemist als verslaving, omdat de gedachte heerst dat spelletjes spelen onschuldig is. Er zijn uiteraard ook veel mensen die gamen op niet problematische wijze, net zoals er mensen zijn die gecontroleerd alcohol kunnen drinken zonder een verslavingsachtergrond. Wanneer heb je een game-verslaving?

De kenmerken van een verslavingen

Een game-verslaving interfereert, net als andere verslavingen, met iemands sociale leven. Er treedt vaak verwaarlozing op; van school, van vrienden, van familie. Maar ook verwaarlozing van zichzelf; dag/nachtritme kan worden omgedraaid, te weinig slaap, niet meer regelmatig of gezond eten, niet meer dagelijks zich wassen/douchen, te weinig buitenlucht.

Ontkenning van een game-verslaving en de gevolgen

Voor veel game-verslaafden begon het onschuldig; met een paar uurtjes per week, nog zonder de hierboven genoemde negatieve gevolgen. Na verloop van tijd echter, wordt het gamen steeds meer, neemt de game de overhand en lukt het iemand niet meer om zonder hulp dit patroon te doorbreken. Er is vaak ook sprake van ontkenning; gamers geven aan dat zij prima kunnen stoppen of tijdelijk zonder kunnen. Ontkenning is iets wat bij veel verslavingen een rol speelt en het is belangrijk (voor ouders & omgeving) hier doorheen te prikken. Een gameverslaving is, net als middelenverslavingen, goed behandelbaar. Het is ook essentieel dat iemand hiervoor behandeld wordt omdat er veel negatieve gevolgen kunnen zijn op lange termijn. Denk aan gezondheidsproblemen, isolatie/eenzaamheid, depressie, maar ook het ontwikkelen van andere verslavingen zoals cannabis.

Symptomen van een game-verslaving

Symptomen van een game-verslaving zijn; steeds groter wordende drang om te gamen/internetten, terugtrekken om te kunnen gamen. Irritatie wanneer het een keer niet kan, plannen maken en deze niet uitvoeren. Gamen gaat ten koste van andere belangrijke dingen zoals gezin, school, persoonlijk hygiëne. Behandeling voor game verslaving kan dit doorbreken. En kan ertoe leiden dat iemand minder somber of onrustig wordt, socialer en betere relaties met vrienden/familie, meer zelfvertrouwen en beter kan presteren op school/werk.

Hulp bij een game-verslavingen

Heb jij vragen over een mogelijke game-verslaving, of zijn er zorgen over andere gedragsverslavingen? Neem contact op met je huisarts of Spoor6 voor verder advies.

Eef van Vliet

Basispsycholoog – GZ-psycholoog i.o.

Recommended Posts