Wat is de kans dat je sterft aan alcoholontwenning?

Volgens de vader van Amy Winehouse overleed de zangeres niet aan haar alcoholverslaving, maar werden de gevolgen van de ontwenning haar net fataal. Bij wie lang en in grote mate verslaafd was aan alcohol, is de kans namelijk groot dat je tijdens het afkicken te maken krijgt met delirium tremens, wat in een op de vijf gevallen dodelijk kan zijn.

amy winehouse

De ontwenningsverschijnselen na een alcoholverslaving kunnen variëren van erg mild tot heel ernstig. De duur en de ernst hangen af van hoe lang de persoon verslaafd was en hoeveel alcohol deze consumeerde. De lichamelijke symptomen van alcoholontwenning komen voor ongeveer 12 uur nadat de persoon zijn laatste drankje had, dit piekt binnen de twee of drie dagen. Je kunt echter maandenlang te maken krijgen met slaaploosheid, humeurswisselingen en vermoeidheid.

Symptomen

Milde ontwenningsverschijnselen bij alcohol zijn geïrriteerdheid, angst, stress, vermoeidheid, zin in alcohol en slaaploosheid. Je kunt je beverig voelen, koud hebben en met klamme handen kampen. Dit kan ook je appetijt treffen, waardoor het moeilijk kan worden om te eten. Zowel misselijkheid en braken zijn vaak voorkomende symptomen van het afkicken.

Delirium tremens

De ergste gevallen, wie lang en erg veel dronk, krijgen ook te kampen met DT, dan heb je verwijde pupillen, onvrijwillige bewegingen en ga je beven. Dit kan ook maken dat je verward raakt en hallucinaties krijgt, daarnaast kun je hartritmestoornissen, hartkloppingen, hoge koorts en hartkrampen ervaren. Het is een belangrijk dat mensen die lang verslaafd waren onder medische zorg geplaatst worden. Onbehandelde DT kan namelijk tot sterfte leiden bij 20 procent van de mensen die afkicken van alcohol. Je kunt dan namelijk een beroerte krijgen, waarbij je ademhaling kan stoppen.

alcoholverslaving

Dokters

Toch willen artsen benadrukken dat de ernstige ontwenningsverschijnsen niemand ervan zou mogen weerhouden te stoppen met drinken. De kans dat je sterft aan je verslaving is namelijk ook aanzienlijk. Wanneer je begint te beven tijdens je ontwenning, is het dus belangrijk dat je onmiddellijk een bezoek brengt aan een dokter omdat medicatie bij een delirium tremens het risico op sterfte kan beperken. (ep)

Bron: http://www.hln.be

Recent Posts