Zin in een G-tje? GHB gebruik onder jongeren

GHB, G, Liquid X, Liquid E, Fantasy, Juice, Vloeibare XTC, Gamma-hydroxybutyrate, rapedrug

Een GHB-ervaring van Belle

Belle is vandaag de hele dag met haar vriendinnen erop uit. Het is gezellig op het festival overal klinkt muziek uit de tenten. De groep vrolijke en uitgelaten vriendinnen knopen op het gras bij – the mainstage – tijdens de lunch onder het genot van een pizza, een gezellig gesprek met een groepje jongens aan. De jongens drinken uit kleine flesjes met op het etiket een roze eend en bieden de dames ook een flesjes aan. Lachend vertellen de heren dat in de 20 cl flesjes GHB zit en vragen de dames grappend of zij mee willen drinken. De heren hebben immers genoeg flesjes om ook nog uit te delen. De dames kijken elkaar aan en zijn in de stemming zijn om iets nieuws te proberen. De jongens melden dat GHB je hetzelfde gevoel geeft alsof je alcohol gedronken hebt maar melden vrolijk dat je van GHB geen kater krijgt.

Nieuwsgierig bekijkt Belle naar kleine flesje en ziet dat de vloeistof doorzichtig en wat stroperig is. Zij twijfelt maar ziet dat iedereen een flesje drinkt. Zij neemt een paar slokjes en het proeft zout. Na zo’n 15 á 30 minuten voelt zij zich ontspannen, wat moe, warm, alsof zij er wel is maar haar lichaam niet en als een jongen haar aanraakt voelt zij euforische tintelingen. Het voelt heel chill….

GHB feiten op een rij:

 • GHB is na 1,5-3 uur uitgewerkt.
 • GHB wordt soms als rapedrug gebruikt. Men zou meer van seks genieten.
 • Het is verstandig om als je het wilt gebruiken dit te doen met vrienden die op je kunnen letten.
 • Dosering van GHB is een precies werkje. (zie: http://drugsinfoteam.nl/drugsinfo/ghb/ghb-werking) . Voel je het effect niet meteen is het niet verstandig om weer snel (niet binnen 1,5 uur) bij te nemen. Terwijl misschien de GHB nog niet uitgewerkt is krijg je een stapeling van de GHB.
 • GHB combineren met alcohol of sedativa (kalmeringspillen) kan levensgevaarlijk zijn. Dan combineer je een ‘downer’ met nog een ‘downer’.
 • Overdosering leidt: tot extreme moeheid, slapheid, hoofdpijn, ‘out’-gaan, coma, delirium, psychoses, agressie, ademstilstand, hartstilstand, bloeddruk problemen en kan tot de dood leiden.
 • ‘Out’gaan lijkt onschuldig maar dat is het niet. Je kunt je verslikken in je tong of braaksel. Bij langdurig gebruik lijkt er neurale schade te kunnen ontstaan.
 • Raakt iemand die GHB heeft gebruikt bewusteloos bel 1-1-2. Er zullen geen juridische gevolgen voor je zijn als je belt. Leg iemand in een ‘stabiele zijligging’ en knijp die persoon in een schouder.
 • GHB wordt gemaakt van velgenreiniger, gedestilleerd water en gootsteenontstopper. Schadelijke middelen die de mond, slokdarm, maag aantasten. Met name als de zuurgraad te hoog is (GBL). De zuurgraad is overigens te testen.
 • GHB valt als harddrug onder de Opiumwet.
 • GHB is verslavend omdat het kort werkt, snel effect heeft en snel wordt opgenomen. Dus om het gevoel dat GHB je geeft te behouden heb je snel een ‘shotje’ nodig. Het is moeilijk om van GHB af te kicken.
 • Volgens het Trimbos Instituut wordt het aantal GHB gebruikers in Nederland geschat op 22.000.

Behandeling GHB-Verslaving

Geestelijke afhankelijkheid van GHB lijkt er eerst te zijn. Jezelf prettig voelen thuis of tijdens een feestje. Daarna komt lichamelijk afhankelijkheid. Je lichaam went aan het gebruik van GHB.

 • Ongiftigingsfase of detox

Bij het stoppen van het gebruik van GHB tijdens de ‘ontgiftigingsfase’ of wel detox zal de patiënt met name last van lichamelijke verschijnselen hebben. Zoals: trillen, zweten en zich nerveus voelen. Veelal hebben patiënten last van slapeloosheid.

 • Behandeling

De behandeling heeft de grootste kans van slagen wanneer de patiënt zelf met het gebruik wil stoppen. Afscheid nemen van een groep gebruikersvrienden zal daarbij belangrijk zijn.

Voor de verschillende behandelvormen kunt u informatie vinden op de pagina drugsverslaving.

 • Nazorgtraject

Na de behandeling is de patiënt uitgerust met verschillende handvatten om het gebruik tegen te gaan. Na de behandeling met behulp van een intensief nazorg traject begint het harde werken ofwel abstinent blijven voor de patiënt. Dit zal niet altijd eenvoudig zijn. De patiënt wordt gestimuleerd om NA-meetings te bezoeken. (https://www.na-holland.nl)

Recent Posts