Wat is seks-, liefde en aandachtsverslaving?

Er is sprake van een obsessief-dwangmatig patroon, waarin de aanloop naar eventuele seksuele activiteiten in toenemende mate overheersen.

Bij seks-, liefde- en aandachtverslaafden zit de roes veelal in het proces. In tegenstelling tot wat gedacht wordt gaat het bij deze verslavingsvormen lang niet altijd om de seks zelf maar om de weg ernaartoe, de aandacht en de bevestiging.

how_to_reg   Snelle opname

Wat is een seksverslaving?

Bij seks-, liefde- en aandachtsverslaafden zit de roes veelal in het proces. In tegenstelling tot wat gedacht wordt gaat het bij deze verslavingsvormen lang niet altijd om de seks zelf maar om de weg ernaartoe, de aandacht en de bevestiging.

Hierbij moeten we seksverslaving, aandacht- en liefdesverslaving uit elkaar halen.

Bij een seksverslaving wordt seks gebruikt om gevoelens te dempen, bij een liefdesverslaving wordt seks ingezet om aandacht te krijgen en bij een aandachtverslaving ontstaat de roes door de fantasie tijdens het proces (denk hierbij aan sexting). Het gaat om gewild te zijn, niet om de daad.

De obsessie is destructief voor het gezinsleven

Er is sprake van een obsessief-dwangmatig patroon, waarin de aanloop naar eventuele seksuele activiteiten in toenemende mate overheersen. De obsessie voor het proces wordt zo groot dat deze destructief is voor het gezinsleven, werk en het zelfrespect. Net als bij middelen-verslaving ontstaat bij de verslaafde een blinde vlek door de zucht. Waardoor men ook niet stopt als de consequenties niet meer te overzien zijn.

Seksuele activiteiten hebben de overhand

In alle gevallen betreft het procesverslavingen. De procesverslaafde verliest (het contact met) de partner, familie en vrienden doordat deze volledig in beslag wordt genomen door de seksuele activiteiten of het alleen het proces rondom deze mogelijke activiteiten. Op emotioneel vlak is er grote nood vanwege de enorme schaamte- en schuldgevoelens, ook omdat dit gedrag vaak botst met de eigen normen en waarden. Het besef van deze normen en waarden is er wel maar de zucht is net als bij middelen-verslaving overheersend. De kenmerken van een gedrag- of procesverslaving zijn vrijwel identiek aan een middelen-verslaving.

Hunkering naar seksualiteit zonder intimiteit

Er treedt een steeds grotere ongevoeligheid op, zowel lichamelijk als emotioneel. Gevoelens van onvrede worden niet meer opgemerkt maar leiden direct tot hunkering naar seksuele activiteiten of het proces daarnaartoe, men is niet in staat tot intimiteit, valt ten prooi aan een gevoel van leegte en eenzaamheid en voelt zich alleen niet op z’n gemak.

Sociale media en seksuele gedragingen

Ernstige juridische problemen kunnen ontstaan door bijvoorbeeld gedragingen op social media. Ook de studie- of arbeidsloopbaan kan hierdoor ernstige schade oplopen.

Financieel kan de ziekte gevolgen hebben doordat men kapitalen uitgeeft aan het prostitutiebezoek, pornografisch materiaal, sekslijnen en/of internet.

Op een gezonde manier aandacht aan elkaar geven is nu zo vanzelfsprekend.

De eerste stap zetten is moeilijk. Daarna zijn wij er om je te helpen met je herstelplan.

Hoe herken je een seksverslaving?

Kenmerken van een seksverslaving zijn o.a.

  • Onbeheersbaar seksueel gedrag, dat ernstige gevolgen voor het dagelijks leven heeft.
  • Het is onmogelijk te stoppen ondanks de ernstige gevolgen.
  • Men geeft zich over aan risicovolle situaties (gevaarlijke activiteiten, gevaarlijke plekken, risico betrapt te worden) en onderneemt continue pogingen het seksuele gedrag te beperken of te stoppen.
  • Het gedrag functioneert als drug, als overlevingsmiddel, als pijnstiller.
  • Seks is noodzakelijk om te kunnen functioneren, de gedragingen zijn progressief (meer, vaker, extremer) en de gevolgen zijn steeds ernstiger.
  • Sterk wisselende gemoedstoestanden (diepe depressie, roes- en kater-gevoel), tijdsverlies en belangrijke taken/verantwoordelijkheden (gezin, werk, vrienden) worden als gevolg van het seksuele gedrag verwaarloosd.

Spoor6 staat naast jou bij de start van een leven in herstel

emoji_people

Je hoeft het niet alleen te doen!

Zet de eerste stap en bel ons. Wij gaan graag met je in gesprek hoe we jou kunnen helpen.

verified

Verslavingszorg specialisten

De behandelaren van Spoor6 weten waar de ziekte verslaving over gaat.

supervisor_account

Intensieve begeleiding

Ons deskundig team staat naast je en luistert echt naar jouw verhaal.

update

Snel starten met de behandeling

Wij staan direct voor je klaar, bel vandaag nog voor een afspraak.

Kennisbank over verslaving

Wij helpen jou als je een seksverslaving hebt.

Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar.

Maak een afspraak voor intake, vrijblijvend kennismakingsgesprek of stel jouw vraag via ons contactformulier.