Wat is Crystal Meth? Wat zijn de bijwerkingen van Crystal Meth?

Chrystal meth is de afkorting voor chrystal methampphetamine, een drug behorende tot de groep amfetamines.

schedule 8 apr 2019
bookmark_border Achtergrondinformatie
create

Wat is Crystal Meth?

Chrystal meth is de afkorting voor chrystal methampphetamine, een drug behorende tot de groep amfetamines. Deze groep staat wereldwijd op nummer drie in de lijst van meest gebruikte verslavende middelen, met recent een grote stijging van het gebruik in Azië en Australië. Andere namen voor chrystal meth zijn ‘meth’, ‘ice’ en ‘tina’.

Het werd in de jaren ‘50 door Amerika ingezet om soldaten tijdens de oorlog in Vietnam alert te houden. Ook werd het tijdens de Tweede Wereldoorlog aan soldaten verstrekt om uitputting te onderdrukken. Later werd ontdekt dat amfetaminegebruik symptomen van depressie kon bestrijden en eetlustremmend werkte en werd het op kleine schaal voor deze doeleinden ingezet. Toen bleek dat het middel zeer verslavend is, werd het van de markt gehaald.

Tegenwoordig is het illegaal verkrijgbaar met in de afgelopen jaren een stijgende productie in Nederland. Het middel wordt meestal gerookt of gesnoven maar ook geslikt of geïnjecteerd.

Co-morbiditeit crystal meth

Onder chronisch gebruikers van methamfetamine komen vaak psychische aandoeningen voor. In 30% van de gevallen gaat dit om een psychotische episode of stoornis. In nog eens 30% betreft het een stemmingsstoornis en 40% van de chronisch gebruikers zijn ooit gediagnosticeerd met ADHD.

Werking crystal meth

Chrystal meth werkt, net als andere amfetamines, stimulerend. Het verhoogt een aantal stoffen (neurotransmitters) in de hersenen waaronder dopamine, noradrenaline en serotonine. Dit zorgt onder andere voor onderdrukking van vermoeidheid, verhoogde alertheid, snelle hartslag en hoge bloeddruk, wijde pupillen en overmatig zweten.

Andere gevolgen van gebruik zijn jeuk, verminderde eetlust, verstoord slaappatroon, droge mond en angst- of paniekgevoelens. Daarnaast heeft het impulsiviteit tot gevolg en kunnen mensen er agressief van worden. Omdat methamfetamine een andere structuur heeft dan andere amfetaminen is het veel potenter; dit betekent dat het effect van dit specifieke middel groter is dan van soortgelijke middelen.

Bijwerkingen/risico’s crystal meth

Methamfetaminegebruik verhoogt het risico op een aantal aandoeningen waaronder hersenenschade en hart- en vaatziekten. Recent onderzoek onder gebruikers liet zien dat maar liefst 70% van hen een afwijkend hartfilmpje had. Andere hart- en vaatgerelateerde complicaties van gebruik zijn een hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, hartinfarct en een hersenbloeding.

Een Amerikaanse studie uit 2017 toonde aan dat bij jongvolwassenen die een hersenbloeding hebben doorgemaakt één van de daaraan bijdragende factoren methamfetaminegebruik is. Naast lichamelijke gevolgen veroorzaakt het gebruik ook psychische problemen; bij ongeveer 8-27 procent van de gebruikers komt een methamfetamine geïnduceerde psychose voor.

Bronnen:

  • UNODC. World Drug Report 2012
  • Lee B et al. Striatal dopamine d2/d3 receptor availability is reduced in methamphetamine dependence and is linked to impulsivity. J Neurosci. 2009;29(47):14734
  • Salo R et al. Psychiatric comorbidity in methamphetamine dependence. Psychiatry Res. 2011 Apr;186(2-3):356-61
  • Paratz ED et al. Is an Abnormal ECG Just the Tip of the ICE-berg? Examining the Utility of Electrocardiography in Detecting Methamphetamine-Induced Cardiac Pathology. Heart Lung Circ. 2017;26(7):684. Epub 2016 Dec 9.
  • Lappin JM et al. Stroke and methamphetamine use in young adults: a review. J Neurol Neurosurg Psychiatry. 2017;88(12):1079.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.