Wiet: afkickverschijnselen en ontwenningsverschijnselen

Afkickverschijnselen en ontwenningsverschijnselen van wiet en hasj kunnen bestaan uit irritatie, rusteloosheid, slapeloosheid en lichamelijke klachten. Heb je een tijd wiet gebruikt en wil je stoppen? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen.

schedule 18 feb 2015
bookmark_border Drugsverslaving
create

Ontwenningsverschijnselen als je gaat stoppen met wiet roken

Heb je een tijd wiet of hasj gebruikt en wil je stoppen met cannabis roken? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen als je gaat afkicken van wiet. Door de juiste begeleiding bij een verslavingskliniek kun je stoppen met het gebruik van wiet, hash of cannabis.

Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen bij wiet:

  • Je bent snel geïrriteerd.
  • Rusteloos.
  • Je kunt niet slapen.
  • Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals zweten, trillen, kou en hoofdpijn.

Het lichaam is dermate gewend aan de wiet die je blowt dat het niet meer zonder kan. Wanneer de toevoer van in dit geval softdrugs stopt, begint het lichaam te protesteren. Een zware periode die meestal na twee weken voorbij is.

De verleiding om opnieuw te gebruiken is in deze periode groot. Personen die verslaafd zijn aan softdrugs hebben het gevoel dat ze het niet redden zonder wietgebruik. Het is belangrijk om te weten dat (met hulp) een persoon die verslaafd is aan wiet of hasj in staat is om te stoppen. De ontwenningsverschijnselen zijn meestal binnen 14 dagen weg.

Afwijkende afkickverschijnselen

Niet iedere wietverslaafde ondervindt dezelfde afkickverschijnselen. Dit hangt af van de persoon en de frequentie van het wietgebruik. Het lichaam van een stevige blower zal heftiger reageren dan dat van iemand die minder extreem wiet rookt.

Bij het afkicken van hasj of wiet kan men de volgende afkickverschijnselen ervaren:

  • Angstige gevoelens: Men kan zich op ieder moment angstig voelen, zonder dat daar een directe aanleiding voor is.
  • Veel dromen: Men gaat vaker dromen en kan zich zijn of haar dromen weer herinneren.
  • Toename of afname gewicht: Men kan gewicht verliezen of juist aankomen. Wanneer men stopt met het gebruik van wiet, neemt de stofwisseling af. Dit, in combinatie met een groter wordende eetlust, resulteert vaak in gewichtstoename.

Nachtrust

De één ervaart een betere nachtrust terwijl de ander juist een minder goede nachtrust ervaart. Dit verschilt sterk per persoon.

Vermoeidheid

Tijdens het afkicken van wiet voelt men zich vaker en sneller vermoeid. In de meeste gevallen ervaart men op den duur juist een toename van energie.

Woede

Iemand die verslaafd is aan cannabis of hasj kan zeer prikkelbaar zijn. Dit gaat vaak gepaard met woedeaanvallen of zelfs agressie.

Professionele hulp bij wietverslaving

Ervaar jij problemen bij het afkicken van wiet? Stoppen met blowen lukt het best onder goede begeleiding van een verslavingszorg instelling. Hier werken mensen die je kunnen helpen omdat ze hiervoor speciaal zijn opgeleid. Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde afkickkliniek voor drugsverslaving. De zorg die wij leveren wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Dit artikel heeft een update gehad op 15-07-2024.

Bronnen o.a.: Cannabishulp, Trimbos (pdf)

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.