Speed is de bekendste bijnaam voor de werkzame stof amfetamine. Andere veelgebruikte namen zijn Pep, brandend sneeuw en Dreft. Het middel werd vanaf de ontdekking omstreeks 1900 voor verschillende doeleinden ingezet, onder anderen om depressies te bestrijden en de eetlust te remmen. Tijdens de Tweede wereldoorlog werd het gebruikt door soldaten om alert te blijven en minder te hoeven slapen. Toen bleek dat het middel zeer verslavend is werd het van de markt gehaald. Tegenwoordig valt speed voor de Nederlandse Opiumwet onder harddrugs en is het illegaal het middel te produceren, in het bezit te hebben of te verhandelen.

Op welke manieren kan je speed gebruiken?

Speed is een synthetisch middel, dat wil zeggen dat het niet in de natuur voorkomt maar middels een chemisch proces wordt vervaardigd; Het heeft een sterk chemische geur en komt in verschillende vormen voor. Poeder is de meest bekende vorm van speed. Dit wordt veelal gesnoven maar ook in een capsule of vloeitje verpakt om het te slikken (bommetje) of opgelost in een drankje. Het poeder kan met oplosmiddel tot een pasta zijn gemaakt; dit staat bekend als natte speed en wordt net als poeder gesnoven of in een capsule/vloeitje verwerkt om te slikken. Zeer zelden wordt speed opgelost in water om zo te kunnen injecteren in een bloedvat. Speed is door zijn moleculaire structuur niet geschikt om te roken.

Wat zijn de gewenste effecten van het gebruik van speed?

Speed is een ‘upper’. Het is een stimulerend middel met soortgelijke werking als andere middelen uit deze groep zoals cocaïne en methamphetamine (WikiPedia). Gebruik leidt tot verhoogde beschikbaarheid van dopamine in de hersenen met als gevolg een opgewekt en alert gevoel. Het concentratievermogen neemt toe, men voelt zich zelfverzekerder en neemt eerder initiatief in sociaal contact. Daarnaast worden moeheid en honger onderdrukt. Deze eigenschappen zorgen ervoor dat speed vaak wordt gebruikt als partydrug. De effecten van speed worden bij snuiven sneller bemerkt dan bij slikken. Omdat na het gebruik van speed de dopamine voorraad in de hersenen tijdelijk is uitgeput kan een ‘dip’ ontstaan. Deze begint meestal 24-48 uur na gebruik en duurt over het algemeen niet langer dan twee dagen.

Wat zijn de nadelige gevolgen van het gebruik van speed?

Directe lichamelijke effecten van speed zijn hartkloppingen, duizeligheid, zweten, hoofdpijn en spierkrampen. Er bestaan ook mentale bijwerkingen zoals agressiviteit, slapeloosheid en paranoia. Deze effecten komen vaker voor bij hoge doseringen of langdurig gebruik. Zoals eerder genoemd is speed een zeer verslavend middel en treedt afhankelijkheid snel op. Langdurig speedgebruik verhoogt daarnaast het risico op een aantal groepen ziekten waaronder hart- en vaatziekten. Niet alleen het lichaam ondervindt moeilijkheden bij langdurig gebruik, ook de hersenen worden aangetast. Denkvermogen en geheugen kunnen blijvend verminderen en bij actief gebruik kan een psychose ontstaan.

Wat zijn de afkickverschijnselen van speed?

Indien men na langdurig regelmatig gebruik van speed stopt zullen afkickverschijnselen optreden. Anhedonie (nergens meer zin in hebben), agitatie, verminderde concentratie, overmatig slapen en motorische onrust komen vaak voor en duren meestal niet langer dan twee weken. Het kan nodig zijn om onder medisch toezicht te stoppen met het gebruik van speed. Ook kan, indien de afkickverschijnselen ernstig zijn, medicatie worden voorgeschreven om deze te verminderen.

Wanneer je het moeilijk vindt om te stoppen met speed is het altijd mogelijk om contact met Spoor6 op te nemen.

Bronnen:

  • UNODC. World Drug Report 2012
  • Nederlandse Opiumwet, revisie 2019
  • Paratz ED et al. Is an Abnormal ECG Just the Tip of the ICE-berg? Examining the Utility of Electrocardiography in Detecting Methamphetamine-Induced Cardiac Pathology. Heart Lung Circ. 2017;26(7):684. Epub 2016 Dec 9.

Speed is een drug. Lees er meer over in onze kennisbank.

Spoor6 staat naast jou bij de start van een leven in herstel

emoji_people

Je hoeft het niet alleen te doen!

Zet de eerste stap en bel ons. Wij gaan graag met je in gesprek hoe we jou kunnen helpen.

verified

Verslavingszorg specialisten

De behandelaren van Spoor6 weten waar de ziekte verslaving over gaat.

supervisor_account

Intensieve begeleiding

Ons deskundig team staat naast je en luistert echt naar jouw verhaal.

update

Snel starten met de behandeling

Wij staan direct voor je klaar, bel vandaag nog voor een afspraak.