Daan: “Ik zat gevangen achter mijn bureau en verloor mezelf in het werk en drank”

Mijn hele lijf en geest zaten in de zevende versnelling, maar in mijn leven stond ik stil.

schedule 22 nov 2021
bookmark_border Columns
create

Ik zat vast in een cirkel van werk en drank

Voor mij is vrijheid belangrijk, zowel in mijn creativiteit als in mijn werklocaties. Ik wil kunnen gaan en staan waar ik wil. Van vrijheid was echter geen sprake meer. Ik zat gevangen achter mijn bureau en verloor mezelf in een cirkel van werk en drank.

Mijn bedrijf werd groter en succesvoller, en de druk begon steeds hoger te worden. Ik maakte dagen van 6 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds maar er zaten nog steeds niet genoeg uren in een dag. Het tempo lag hoog en ik moest elke minuut van de dag scherp blijven, dit werkleven heb ik niet lang vol kunnen houden.

Deze hectische tijd heeft ervoor gezorgd dat ik in een burn-out belandde. Ik wilde geen burn-out en probeerde mij hiertegen te verzetten. De gedachte alleen al, gaf mij stress. Als zzp’er heb ik geen pensioen opgebouwd. Ik kon geen burn-out krijgen en kwam met het ‘fantastische’ idee om twee keer zo hard te gaan werken.

Ik merkte dat ik altijd aan stond en altijd moest presteren.

Alleen tijdens het drinken, kwam ik snel in de ontspanningsmodus.

Dit begon een vast patroon te worden.

Het was mijn ideale manier van werken; vanuit mijn thuiskantoor met uitzicht over de duinen, met harde muziek op, een drankje en een sigaretje. Ik dronk om de dag 6 speciaal biertjes of een fles whisky op.

Mijn hele lijf en geest zaten in de zevende versnelling,

maar mijn leven stond stil.

Wij, mijn vriendin en ik, waren ons wel bewust van ons problematisch drinkgedrag en probeerde daarom twee weken te stoppen met het drinken van alcohol. Twee weken detoxen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Toch lukte het ons niet. Het beangstigde me dat we deze detox niet op eigen kracht vol konden houden.

Daarom heb ik contact opgenomen met Spoor6.

Ik ben altijd in mijn leven op zoek geweest naar de beste kwaliteit. Ik heb gezocht naar de beste beoordelingen en ben zo bij Spoor6 terechtgekomen.

Daan verloor zichzelf in een cirkel van werk en drank

Erwin is verslaafd aan drugs en drank.

10-daagse dagbehandeling in Bussum

Ik ben altijd in mijn leven op zoek geweest naar de beste kwaliteit. Ik heb gezocht naar de beste beoordelingen en ben zo bij Spoor6 terechtgekomen. Tijdens de intake werd ons geadviseerd om beiden de 10-daagse dagbehandeling in Bussum te volgen.

De behandeling van Spoor6 heeft mijn ogen geopend.

Ik ben elke dag met mezelf geconfronteerd, ik heb geleerd waar mijn drinkgedrag vandaan komt, hoe mijn brein met bepaalde impulsen omgaat en hoe ik dit tegen kan gaan.

De mensen waarmee ik de groepstherapie heb gevolgd, voelden bijna als familie. Ik voelde me veilig en alles ging vanuit vertrouwen. We hebben twee weken lang lief en leed gedeeld, wat resulteerde in een goede klik binnen de groep. We hebben samen gehuild, gelachen en vooral veel van elkaar geleerd, ongeacht hoe erg de situatie voor de behandeling was.

Nazorg

Nadat ik de 10-daagse dagbehandeling afgerond had, begon de nazorg. Tijdens deze nazorg had ik nog twee sessies met mijn groep, gevolgd door vijf één-op-één sessies met mijn coach; André

Alles wat ik tijdens de dagbehandeling geleerd heb, moest ik gaan implementeren in mijn eigen leven. De sessies met André hielpen mij ervoor te zorgen dat ik niet in een zwart gat viel na de behandeling. In deze gesprekken evalueren wij de week en bespreken wij wat goed of minder goed gaat.

André heeft strenge regels meegegeven voor tijdens het werk.

Ik blijf elke dag vechten om deze regels na te leven. Het blijft lastig om nee te zeggen, maar ik blijf me op mijn doel focussen; maximaal 20 uur per week werken, geen cursussen of lezingen meer aannemen, me aan mijn voedingsschema houden, rustmomentjes nemen en elke dag bewegen.

Wat ik het sterkste punt van Spoor6 vind is; dat zij bijna niets uit de theorie vertellen. Zij laten je leren door zelf te ervaren. Dit is in mijn ogen een unieke leerstijl, waardoor je zelf conclusies trekt in plaats van iemand je adviseert. André heeft mij bij wijze van spreken geen één tip gegeven, maar me alleen lichtjes gepusht en gestuurd. Doordat ik zelf mijn conclusies trok, kwamen deze tien keer zo hard binnen en bleven deze beter hangen.

André is ook een van de beste coaches die ik ooit heb ontmoet. Hij heeft ontzettend veel kennis en ervaring. Door deze ervaring denkt hij niet in modellen, maar ziet hij mij en prikt hij dwars door me heen. We spreken dezelfde taal; hij ziet dat ik praat vanuit een bepaalde behoefte of motieven.

Hij heeft mij erg veel over mijzelf geleerd en ik ben hem daar ontzettend dankbaar voor.

November 2021 – Daan

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.