Top 10 meest verslavende drugs

Drugs zorgen voor meerdere plezierige gevoelens. Men voelt zich ontspannen, energiek, vrolijk of zelfverzekerd, e.a.a. afhankelijk van het soort drug. Welke drugs zijn het meest verslavend?

schedule 18 juli 2023
bookmark_border Drugsverslaving
create

Dit is de top 10 meest verslavende drugs

  1. Methamfetamine
  2. Crack
  3. Heroïne
  4. Cocaïne
  5. GHB
  6. ...

En waar is nummer 6 t/m 10? De exacte volgorde is per persoon anders.

Het is moeilijk om te zeggen welke drugs het meest verslavend zijn. Het Trimbos instituut heeft een top 5 gepubliceerd van drugs die over het algemeen het meest verslavend zijn. In hoeverre een bepaald soort drug verslavend is, hangt af van de persoon, de mate waarin het gebruikt wordt en de manier waarop het toegediend wordt.

Zijn drugs zo verslavend?

Eén keertje kan toch geen kwaad? Gewoon om eens te proberen. Zoveel mensen doen dat!

Het overgrote deel van de tienduizenden drugsverslaafden in Nederland dachten ook zo toen ze voor het eerst drugs gebruikten, onder het mom van: “je moet alles een keer geprobeerd hebben in je leven”. Vaak is er, net als bij alcoholgebruik, sprake van groepsdruk. Maar na het eerste gebruik, kan een tweede keer ook geen kwaad, toch? De daaropvolgende keren wordt de stap om te gebruiken steeds kleiner en kleiner.

Op een gegeven moment maakt men een afspraak met zichzelf. ‘’Ik doe het alleen in het weekend. Eén keertje per week. Meer niet!’’

De verslaving is op dat moment al een feit. Helaas heeft de verslaafde op dit moment nog niet door hoever het al is. Men heeft vaak het idee: ‘’Ik ben toch heel anders dan die echte verslaafden? Ik heb mijzelf volledig onder controle en kan stoppen wanneer ik dat wil’’.

Op een gegeven moment waagt de verslaafde een poging om te stoppen. Al snel komt men erachter dat dit niet zo makkelijk gaat als gedacht. Hij of zij hunkert opnieuw naar de effecten van de drugs. Er volgen meerdere pogingen tot men gaat beseffen dat het niet lukt zonder professionele hulp van een verslavings- of afkickkliniek.

Waarom drugs zo verslavend zijn

Drugs zorgen voor meerdere plezierige gevoelens. Men voelt zich ontspannen, energiek, vrolijk of zelfverzekerd, e.a.a. afhankelijk van het soort drug.

Eerste ervaring

Wanneer men voor het eerst drugs gebruikt wordt er kennis gemaakt met de plezierige gevolgen. Er is nog geen sprake van een verslaving waardoor men nog geen negatieve effecten ondervindt. Op deze manier lijkt het gebruiken van drugs onschuldig. Vergelijkbaar met het drinken van een biertje in het weekend.

Verlangen naar die eerste ervaring

Vervolgens gaat men weer verlangen naar die eerste ervaring. Dat plezierige gevoel, zonder nare gevolgen. Het was leuk, spannend en onschuldig. In de maanden die volgen verlangt men steeds vaker terug naar dat plezierige gevoel.

Tolerantie treedt op

Op een gegeven moment wordt met de huidige hoeveelheid drugs niet meer hetzelfde gevoel bereikt. Men moet zichzelf meer drugs toedienen om dezelfde plezierige gevoelens te ervaren. Wanneer het lichaam meer nodig heeft voor hetzelfde effect, spreekt men van tolerantie.

Afkickverschijnselen

Wanneer men minder drugs gaat gebruiken, krijgt men te maken met afkickverschijnselen. Door de constante inname van het middel heeft het lichaam zich aangepast. Wanneer het middel niet meer toegediend wordt, begint het lichaam te protesteren. Hierdoor denkt men niet zonder te kunnen.

Zo verslavend zijn drugs

Het mag wel duidelijk zijn dat drugs zeer verslavend zijn. Het begint vaak uit nieuwsgierigheid of omdat vrienden het ook doen. Eén keertje is niet erg, wordt meestal gedacht. Helaas is die eerste keer vaak het begin van een serieuze drugsverslaving. Het sluipt erin en voor men het doorheeft ‘’kan men niet meer zonder”. Het enige wat dan nog helpt is professionele hulp. Voor de meeste drugsverslaafden een flinke stap.

Afkicken doet u zelf

De meest voorkomende reden om geen hulp te zoeken is het idee het zelf wel te kunnen. En dat is ook zeker het geval. Een verslavingskliniek is er niet om het afkicken over te nemen. In alle gevallen is het iets wat u zelf moet en kan doen. Maar wel met professionele hulp en persoonlijke begeleiding.

Bent u het zat om elke keer opnieuw de fout in te gaan? Neem dan nu contact met ons op door te bellen naar 035 – 697 54 00 of maak online een afspraak. Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde verslavingskliniek. De zorg die wij leveren wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.