Gevolgen overmatig drankgebruik

Wat zijn de gevolgen van overmatig drankgebruik? Wat maakt drank kapot? Spoor6 legt je uit wat de gevolgen zijn van veel drinken.

schedule 11 mei 2013
bookmark_border Alcoholverslaving
create

Te veel drinken maakt dingen stuk

Deze zin komt u vast wel bekend voor. Het was de slogan voor een anti-alcoholcampagne van de overheid. Jongeren bewust maken van alcoholgebruik onder groepsdruk, was het voornaamste doel.

Maar wat maakt drank (of alcohol) nu precies kapot? Welke gevolgen brengt het bij jongeren met zich mee?

Oorzaken overmatig drankgebruik

Overmatig drankgebruik onder jongeren kan meerdere oorzaken hebben. In de meeste gevallen gaat het om groepsdruk of het willen vergeten van nare gevoelens of gebeurtenissen.

Drankgebruik onder groepsdruk

De meeste jongeren (voornamelijk jongens) zijn zeer gevoelig voor groepsdruk. Degene die de grootste hoeveelheid alcohol kan verdragen, wordt gezien als de sterkste of stoerste jongen van de groep. Laat een jongere het afweten, dan wordt deze al snel gezien als een ‘’watje’’. Hij of zij doet in dergelijke situaties alleen maar mee om erbij te horen.

Drankgebruik om te vergeten

Alcohol brengt in de meeste gevallen een plezierig gevoel met zich mee. Drank wordt dan ook vaak gebruikt om nare gevoelens te onderdrukken en om er even vanaf te zijn. Enkele voorbeelden van dergelijke nare gevoelens zijn:

  • Ruzie met ouders
  • Problemen op school
  • Gepest worden
  • Onzekere gevoelens
  • Ernstig verdriet

Alcohol heeft een verdovend effect en en werkt ontremmend. Men voelt zich zelfverzekerder en problemen lijken even niet te bestaan.

Gevolgen overmatig drankgebruik

Helaas zorgen bovenstaande effecten vaak voor problematische situaties.

Ruzies en vechtpartijen

Door het gevoel van zelfverzekerdheid gaat men minder snel confrontaties uit de weg. Een botsing tussen twee personen (bijvoorbeeld tijdens het uitgaan) loopt op deze manier snel uit de hand. Door de ontremmende werking van alcohol heeft men zichzelf niet onder controle. Zelfbeheersing is ver te zoeken. Met alle gevolgen van dien.

Onverantwoord weggedrag

Wanneer men buiten de deur alcohol nuttigt, kan de terugweg voor gevaarlijke situaties zorgen. Zowel met de auto als met de fiets of brommer. Van te veel alcohol wordt men overmoedig. Deelnemen aan het verkeer lijkt geen probleem maar eindigt maar al te vaak in ernstige verkeersongelukken.

Jaarlijks vinden er duizenden verkeersongelukken plaats als gevolg van alcoholgebruik. In 2011 resulteerde dit in ongeveer 130 doden en ongeveer 4000 ernstig gewonden.

Seksuele gevolgen

Onder invloed van alcohol wordt men impulsief. Zo ook wanneer het gaat om seksuele contacten. Achteraf kan men zich schuldig voelen of spijt hebben. Voornamelijk wanneer het impulsieve seksuele contact een SOA of ongewenste zwangerschap tot gevolg heeft.

Problemen met drankgebruik?

Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een ernstige alcoholverslaving. Herkent u uzelf in bovenstaand verhaal en ervaart u problemen met drankgebruik? Begin dan nu met afkicken. Iedereen kan het. U ook!

Neem contact op via ons online contactformulier of bel 035 – 697 54 00. Spoor6 is een GGZ geaccrediteerde verslaving- en afkickkliniek. De zorg die wij leveren wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Lees ook eens het artikel ”Wanneer ben ik alcoholist?”

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.