Meteen naar de inhoud

Jong en verslaafd

    Jong en verslaafd

    Je bent jong en je wilt wat! Je staat volop in het leven, althans … Iedereen om je heen lijkt plezier en lol te hebben, met vrienden leuke dingen te doen en alles lijkt bij die ander te lukken. Of … je hebt continu te maken met verleidingen die je niet kunt weerstaan en experimenteer je met verschillende middelen of gedrag.

    Verhoogde kwetsbaarheid jongeren tussen de 15 en 18 jaar

    Als je tussen de 15 en 18 jaar bent, zit je in een leeftijd tussen kind zijn en volwassen worden, nog tegen je ouders aanleunen en zelfstandig willen zijn, alles zelf willen bepalen. Er verandert en gebeurt veel in je lichaam, je hoofd en je gevoel. Dit kan onzekerheid, spanning, boosheid en ander lastig gedrag of gevoel met zich meebrengen. En als je dan ook nog eens tegenslagen, nare of verdrietige ervaringen in je leven hebt gehad, of bijvoorbeeld last hebt van eenzaamheid of ADHD, is de kans op een verslaving groter.

    Dat je middelen gebruikt om even geen rot gevoel te hebben, of om je relaxter en zekerder te voelen, zien we vaak. Alleen … het werkt niet!

    Jong en verslaafd zijn aan gamen, gokken, drinken of drugs gebruiken

    Veel jongeren drinken, gamen of blowen weleens een keer. Als jij vaak bezig bent met wanneer je kunt gamen of gokken, drugs kunt gebruiken, alcohol kunt drinken, en als je dit ook met grote regelmaat doet, dan ben je waarschijnlijk verslaafd. Zeker als dit betekent dat je dingen verborgen houdt en liegt.

    Verslaving is een ziekte, die nare gevolgen heeft voor jou en voor de mensen om je heen. Je niet aan grenzen en afspraken kunnen houden, nooit genoeg hebben, brengt een gevoel van onmacht, schaamte en schuld met zich mee. Je afsluiten voor je ouders, ruzie maken, vrienden verliezen en stoppen met school en hobby’s, is niet wat je wilt en toch gebeurt het. Wist je dat, als verslaving in je familie voorkomt, jij mogelijk verslavingsgevoelig kunt zijn? Dit betekent dat je meer kans loopt verslaafd te raken.

    Eerste stap naar herstel zonder verslaving

    Er is moed voor nodig om hardop te zeggen dat je teveel blowt, drinkt of aan het gamen bent. Dat je je eenzaam voelt, minder waard voelt, te weinig slaapt, rot en onrustig voelt en drugs, alcohol of gamen nodig hebt om je losser, zekerder of vrolijker te voelen. Dapper … dat ben je, als je dit uitspreekt, hulp kunt vragen en hiermee een eigen stap op weg naar herstel kunt maken!

    Een leven zonder verslaving!

    Ik weet zeker dat jij kwaliteiten hebt (waarvan je misschien nog niet weet dat je ze hebt) die je kunt inzetten om jouw nog jonge leven een draai te geven. Op naar een mooi leven zonder verslaving! Dit hoef en kun je niet alleen doen. Daar willen wij jou en je ouders graag bij helpen. Wij kijken samen met jou naar de reden waarom je je zo voelt en gedraagt en wat jij nodig hebt om niet meer te hoeven gebruiken.

    In onze verslaving- en afkickkliniek geven we je tips en oefeningen om op een gezonde manier te leren omgaan met je verslaving, tegenslagen en gevoelens. Dit doen we in een groep van minimaal drie leeftijdsgenoten gedurende 10 dagen en tijdens een op een gesprekken. Hoe groot of lastig je verhaal ook is, Denk maar aan de olifant ….

    Jong en DapperJong en dapper artikel

    Dus stap voor stap. En de eerste stap heb jij gezet!

    Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

    X