Waarom de klinische behandeling in Zuid-Afrika het leven van Robert en Erwin heeft veranderd​

Spoor6 biedt een unieke 6-weekse klinische behandeling in Zuid-Afrika aan voor mensen met een middelen- of gedragsverslaving. Aan het woord komen Erwin en Robert over hun ervaringen met Spoor6 in Zuid-Afrika.

schedule 25 juli 2023
bookmark_border Verslaving
create

Klinische behandeling in Zuid-Afrika (Kaapstad)

Spoor6 biedt een unieke 6-weekse klinische behandeling in Zuid-Afrika aan voor mensen met een middelen- of gedragsverslaving. De behandeling helpt mensen met een verslaving die zich niet thuis voelen in de reguliere verslavingszorg en behoefte hebben aan begeleiding op maat in een respectvolle en mooie omgeving. De behandeling is uniek omdat hij bestaat uit cognitieve gedragstherapie, aangevuld met de op uw levensstijl ingerichte interventies.

Bij Spoor6 heb ik geleerd dat ik helemaal niet onzeker hoef te zijn.

Erwin

Erwin vertelt over afkicken in Zuid-Afrika.

Het verhaal van Erwin

“Onderweg naar Zuid-Afrika was ik erg verdrietig om het feit dat ik mijn eigengemaakte puinhoop achterliet. Wat ik toen nog niet wist, is dat ik een mooie toekomst tegemoet ging.”

Erwin vocht al vele jaren tegen zijn verslaving aan drank en drugs. Langzamerhand verloor hij zijn geliefden, en de dingen die hij lief had, uit het oog. Door zijn verslaving verloor hij zijn vrouw, kinderen en zijn baan. Hij had verdriet over het feit dat hij zijn vader pas leerde kennen toen hij acht jaar oud was, hij greep naar de drugs, want deze verzachtte zijn pijn. Naast het verdriet over zijn vader, was Erwin niet tevreden met zichzelf. Hij wilde profvoetballer worden, maar deze droom viel in duigen nadat hij zich had geblesseerd. Dit voelde voor hem als falen, zoals hij dat eerder al op school had gedaan.

“Bij Spoor6 heb ik geleerd dat ik helemaal niet onzeker hoef te zijn. Ik heb meegekregen dat ik boos mocht worden. Er werd aan mij gevraagd waarom ik boos werd. Ik mocht nu uitleggen waarom ik iemand uitschold. Voorheen werd ik hiervoor gestraft. Dit is een hele andere aanpak dan die ik voor mijn klinische opname kende. Het gaf mij het gevoel dat ik er mocht zijn, ondanks alles wat ik meegemaakt heb. Ik heb geleerd om te praten en te accepteren. Dit helpt mij in het leven.”

Erwin heeft de kans om zijn leven om te gooien, met beide handen aangepakt. Hij besloot alles anders te gaan doen, en bouwde zijn leven weer op. Inmiddels is Erwin al 4,5 jaar clean, heeft hij zijn Hbo-opleiding afgerond en helpt hij mensen die zijn hulp hard nodig hebben. Als hij terugdenkt aan zijn opname bij Spoor6 komen de volgende woorden meteen bij hem naar boven: warmte, liefde en begrip.

Professionele hulp

De instelling is kleinschalig en beschikt over 35 plaatsen, met een professionele behandelstaf van verschillende psychiaters, artsen, psychologen en verslavingstherapeuten. Deze professionals hebben een behandeling samengesteld op basis van de nieuwste inzichten op het gebied van effectieve verslavingszorg, met hoge resultaten en veel persoonlijke aandacht.

Robert ging naar Zuid-Afrika om af te kicken.

Het verhaal van Robert

“Ik ging rond een uur of drie naar bed en had in de tussentijd twee of drie flessen wijn op. Ik hoefde de volgende dag pas om half 2 op te staan, waardoor ik dit heel lang vol heb kunnen houden.”

Robert is jaren lang verslaafd geweest aan alcohol. Al vele jaren dronk hij overmatig, maar hij heeft altijd nog normaal kunnen functioneren. Hij werkte in de avond, en hoefde daarom de volgende dag pas laat op te staan, dit zorgde ervoor dat hij deze levensstijl gemakkelijk vol kon houden. Wel begon hij op de lange termijn klachten te krijgen, denk hierbij aan trillingen en een verzwakte concentratie.

Zijn verslaving liep uit de hand toen zijn broer en zwager overleden aan corona, hier zaten slechts zes weken tussen. Vanaf het moment dat beide overleden waren, gingen bij Robert alle remmen los. Hij ging zóveel drinken, dat hij niet meer normaal kon functioneren. Robert at niet meer en hield de wijn die hij dronk niet meer binnen. Hierdoor is hij uiteindelijk ook zijn baan verloren en belandde hij in de ziektewet.

“Op een avond heb ik tegen mijn partner gezegd: “Dit kan zo niet meer, op deze manier ga ik dood.” Ik ben hulp gaan zoeken, en ik ben bij Spoor6 terecht gekomen. Zij adviseerde mij op basis van mijn intakegesprek om een klinisch traject te volgen in Zuid-Afrika. Ik stond daar voor open, ook al dacht ik dat ik nooit echt zou herstellen.”

Tijdens zijn opname bij Spoor6 heeft Robert een compleet andere mindset gekregen. Hij zag in dat hij zijn leven kapot aan het maken was. Daarnaast kon zijn partner het ook niet meer aan. Robert lag in zijn laatste weken thuis alleen nog maar slapend of drinkend op de bank. Wél had hij ergens de drang om zijn leven op te pakken, maar hij wist gewoon niet hoe. Robert wilde graag werken, met de hond lopen en genieten van de mooie dingen van het leven. Dit heeft hem het laatste duwtje in de rug gegeven om zijn leven te beteren, en af te gaan kicken.

“Na zes weken keerde ik weer terug naar Nederland. Spoor6 heeft mij gemotiveerd om mijn leven weer op te pakken. Ik wil écht van de drank af en wil weer een normaal leven leiden. Het blijft soms moeilijk, maar de wil is er. Daar ben ik heel erg blij mee. Ik ga iedere week naar drie meetings, het is fijn om daar naartoe te gaan. Er komen allemaal mensen die hetzelfde ervaren en mij echt begrijpen. Het is goed om die mensen te ontmoeten, mensen die met hetzelfde traject bezig zijn. Daarnaast werk ik nu drie uur per dag. Daar ben ik blij mee. Mijn collega’s weten van mijn situatie en steunen mij daarin. Openheid en eerlijkheid helpen.”

De instelling

De verslavingsinstelling waarnaar wij doorverwijzen, beschikt over een hoog gekwalificeerde en ervaren behandelstaf op het gebied van verslaving en psychotherapie en heeft een tweedelige benadering. Ten eerst maken wij gebruik van een intensieve behandeling van de verslaving in de vorm van uitgebreide groepstherapie, psycho-educatie, individuele sessies en de introductie in het Minnesota model. Ten tweede maken wij gebruik van een intensieve psychotherapie. Elke patiënt heeft zijn of haar eigen psychotherapeut, waarmee hij of zij tenminste drie individuele sessies per week heeft. Hiermee wordt tegelijkertijd gewerkt aan naast de verslaving bestaande problematiek en is de behandeling veel meer gericht op de individuele behoeften van de client. Dit intensieve psychotherapie-programma is uniek in de verslavingszorg.

Achtergrondinformatie over verslavingszorg