Meteen naar de inhoud

Blogs

  • Alles
  • Alcohol
  • Alcoholverslaving
  • Blog
  • Drugs
  • Drugsverslaving
  • Gameverslaving
  • Gokverslaving
  • Kennisbank
  • Martijn Verhaal
  • Medicijnen
  • Medicijnverslaving
  • Nieuws
  • Persoonlijke verhalen
  • Spoor6 in de media
  • Team
  • Verslaving
  • Verslaving in de media
  • Verslavingshulp

Meer dan één ding hebben ze gemeen: passie voor het vak, commitment om mensen te helpen.

Meer dan één ding hebben ze gemeen: passie voor het vak, commitment om mensen te helpen. Bovenal is de keus om een leven in herstel te leiden wat hen bindt. Bani da Lima, Frans Ahrendt en Mervin Wikkeling, gerenommeerde professionals in de verslavingszorg, vormen met hun holistische aanpak een bijzondere en waardevolle aanvulling op het Spoor 6 behandelteam.

Wat is Cross Addiction?

Cross addiction betekent dat u de ene verslaving inruilt voor een andere.

Herstel is een levenslang proces. Het ontwikkelen van een cross addiction is één van de uitdagingen waarmee u kunt worden geconfronteerd. Zelfs als u met succes abstinent bent geweest van uw oorspronkelijke verslaving, zoals alcoholisme of gokken, kan het verrassend eenvoudig zijn in een andere verslaving te vervallen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Waarom een multidisciplinaire aanpak herstel ondersteunt

Verslaving is een complexe aandoening die invloed heeft op zowel het lichamelijke als mentale welzijn van een persoon. Het is dan ook niet verrassend dat een enkelvoudige benadering vaak onvoldoende is om een duurzaam herstel te bereiken. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij behandelaars uit verschillende disciplines samenwerken, heeft een sterk ondersteunend effect op het herstel van een persoon. Om deze reden heeft Spoor6 zusterorganisatie Spoor8 gelanceerd, zodat wij de onderliggende problematiek snel en adequaat kunnen behandelen en cliënten niet maanden op een wachtlijst moeten staan voor een vervolgtraject.

Ik heb mezelf verdoofd met alcohol, maar dat helpt geen barst

Ik heb op een gegeven moment hulp gevraagd aan mijn kinderen. Ik kon het niet alleen. Ik wilde er wel mee stoppen met het alcohol drinken, maar dan was er weer dit of dat. Er was altijd wel een reden om nog een glas wijn te nemen. Ik zou iedereen willen meegeven: loop niet alleen te tobben. Hier zijn ze er voor je en ze doen het graag. Je doet jezelf toch tekort? Ja. Je doet jezelf tekort als je geen hulp vraagt.

Anna, dat ik onderdeel mag zijn van dit prachtige team, dat mensen helpt van rock bottom naar een leven met perspectief, is voor mij een droom die uitgekomen is.

Al sinds jonge leeftijd wist ik dat er iets in de zorg was dat me aantrok, mensen helpen zit blijkbaar diepgeworteld in mijn zijn.
Ik studeerde na de middelbare school een jaar verpleegkunde en op latere leeftijd fysiotherapie.
Alhoewel ik de theorie enorm interessant vond gingen beide studies ten onder door mijn alcohol gebruik.

Je denkt dat niemand het weet maar iedereen heeft zijn vermoedens

Ik ben eigenlijk heel vroeg in mijn leven in aanraking gekomen met cocaïne. Mijn moeder zal altijd zeggen, jij hebt de verkeerde vrienden! Nu, na alles wat ik heb meegemaakt, weet ik 100% zeker dat ikzelf de ‘verkeerde vriend’ was. Vanaf mijn 17e ben ik cocaïne gaan gebruiken en heb lang gedacht dat ik recreatief kon gebruiken. Nu weet ik dat dat niet mogelijk is.

Yvonne: Verslaving maakt geen onderscheid. Het maakt niet uit wie je bent, het kan iedereen overkomen

Ik ben ervaringsdeskundige en ben ruim 3 jaar in herstel. 7 jaar geleden ben ik op eigen kracht gestopt met alcohol, wel met behulp van meetings maar dat ging na een tijdje niet goed.

Georgia: “Ik heb de kwetsbaarheid van de mens achter de verslaving gezien en ik heb de negatieve gevolgen van een verslaving van dichtbij ervaren.”

Gek genoeg heb ik jarenlang gedacht dat ik nooit in de verslavingszorg zou werken, omdat ik hierin beperkt werd door mijn eigen ideeën over de verslavingszorg. Echter, door mijn privéleven heen ben ik meermaals in contact gekomen met verslaving.

De ‘Zorgen om Jan’ familie-app

Mijn familie heeft ongeveer 2 jaar geleden een speciale app-groep aangemaakt. Die heette de ‘zorgen om Jan’ app. Daar hebben ze continue alles in gedeeld. Ik kwam in de tussentijd altijd te laat op mijn werk, ik kwam afspraken niet na, er viel geen gesprek meer met me te voeren. Ik stond bijna iedere avond bij mij thuis aan de bar speed te snuiven.

In mijn herstel heb ik gevonden wat ik tijdens mijn verslaving zocht

Ik heb me zo lang in mijn leven alleen gevoeld. Ik ben altijd op zoek geweest naar verbinding. En bij Spoor6 heb ik het weer mogen leren.
Ik was een stille gebruiker, dus ik deed dat veelal thuis. Zeker de laatste jaren. Ik liet het niet graag zien aan de buitenwereld. Achter de ‘veiligheid’ van mijn gesloten voordeur kon ik ongegeneerd doen wat ik wil, zonder dat iemand zich ermee bemoeid of er een mening over heeft.

“High”potentials

Instant gratification is de norm. Als we niet willen voelen “dempen” we en als we wel willen voelen “peppen” we. Willen we seks dan zoeken we dat online of bij onze friends with benefits.
Seksisme en misbruik van macht binnen het studentencorps is natuurlijk zorgelijk en verwerpelijk! Maar niet alleen daar. Het afschaffen van een studentenverenigingen is de oplossing niet. We kunnen eveneens niet de hele televisiewereld op non-actief zetten. Of té ambitieuze bedrijven op de Zuidas non grata verklaren omdat zgn. high potentials hun neus dagelijks moeten “poederen” om aan de exorbitante eisen te voldoen

Verslaafd aan lachgas: “Het is levensgevaarlijk”

Spoor6 waarschuwt al geruime tijd voor de opmars aan lachgasverslaafden. Waar artsen hun zorgen al eerder uitten, ziet Spoor6 ook een enorme groei in het aantal jongvolwassenen die verslaafd blijken te zijn aan de partydrug. Uit onderzoek komt nu het risico op verslaving aan lachgas duidelijk naar voren.

Waarom de klinische behandeling in Zuid-Afrika het leven van Robert en Erwin heeft veranderd​

De verslavingskliniek waar Spoor6 mee samenwerkt, ligt op een rustige locatie waar u gegarandeerd tot uzelf kunt komen. Met uitzicht op de bergen van Zuid-Afrika is dit de perfecte plek om op een gezonde manier weer zin in het leven te krijgen.

Alcohol en (slecht) slapen: wat je moet weten?

Na het drinken van alcohol val je inderdaad sneller in slaap door de verdovende werking van het middel, maar de slaap is minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen kunnen ook minder lang slapen na het drinken van alcohol.

Hulp bij verslaving: volg deze 5 stappen

Hulp bij verslaving kan op verschillende manieren. Hieronder lees je meer over wat voor soorten hulp er beschikbaar zijn en waar je die hulp kunt vinden.  Hulp bij verslaving heeft veel verschillende vormen. Er zijn drie verschillende vormen van hulp: zelfhulp, contact met anderen en professionele hulp. Je kunt een keuze maken tussen deze drie… Lees verder »Hulp bij verslaving: volg deze 5 stappen

Aanbod Spoor6 voor huisartsen

Spoor6 is een erkende GGZ-instelling voor verslavingszorg. Wij bieden hulp aan mensen met een stoornis in het gebruik van alcohol, drugs, medicijnen en/of een impulscontrolestoornis in de vorm van een tiendaagse ambulante dagbehandeling in Bussum. Indien uw cliënt erbij gebaat is te herstellen buiten zijn/haar eigen omgeving, verwijzen wij door voor een klinische behandeling in… Lees verder »Aanbod Spoor6 voor huisartsen

Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

+31 (0)35 697 54 00 Alcohol verspreidt zich door het lichaam van de mond naar de maag. Daar wordt het opgenomen door de maag en later de darmen waarna het met het bloed mee gaat naar de rest van het lichaam. Alcohol heeft op deze manier effect op het gehele lichaam. Alcohol drinken vergroot de… Lees verder »Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

Wanneer ben ik alcoholist?

+31 (0)35 697 54 00 Niemand kijkt er meer van op als iemand met regelmaat een glas bier of wijn drinkt. Maar wanneer is er sprake van alcoholisme? Waar ligt de grens? De meeste mensen gebruiken wel eens alcohol. Hierdoor kan men zich prettiger, zelfverzekerder of meer ontspannen voelen. Ook kan men het gevoel hebben… Lees verder »Wanneer ben ik alcoholist?

MDMA; de (bij)werking en risico’s

Wat is MDMA? MDMA, één van de werkzame stoffen in XTC-pillen, is al geruime tijd populair in Nederland. MDMA is de afkorting van methyleendioxymetamphetamine en werd in 1914 ontwikkeld als onderdrukker van hongergevoel. Tijdens de jaren 70 werd het middel populair voor recreatief gebruik en is sindsdien populair gebleven. Inmiddels zijn er meer dan 30… Lees verder »MDMA; de (bij)werking en risico’s

GHB, wat is het en wat zijn de gevaren?

Het verschil tussen een dosis die het gewenste effect geeft en een dosis die zeer diepe slaap, een coma of zelfs de dood tot gevolg kan hebben, is klein en maakt dat men met dit middel snel overdoseert.

Daan: “Ik zat gevangen achter mijn bureau en verloor mezelf in het werk en drank”

Ik merkte dat ik altijd aan stond en altijd moest presteren.

Alleen tijdens het drinken, kwam ik snel in de ontspanningsmodus.

Dit begon een vast patroon te worden

Verslaving op de werkvloer

Verslaving is een groot en zeer onderschat probleem met mogelijke negatieve gevolgen voor een organisatie. Spoor6 kunt u helpen met de verslaving van uw medewerker.

Verslaafd, wanneer ben je dat nou echt?

Signalen van een beginnende verslaving zijn bij herhaling meer gebruiken dan voorgenomen, drang hebben om te gebruiken en gebruiken om problemen te verlichten.

Wat is kenmerkend voor een gokverslaving?

Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut is gebleken dat ruim 2.000 mensen per jaar hulp zoeken voor hun gokverslaving.

Verslaving is een familieziekte

Spoor6 bestaat vanaf begin 2011 en heeft inmiddels duizenden mensen geholpen om hun weg in herstel te vinden. Wij gaan graag in gesprek met naasten of met de verslaafde zelf. Dat kan ook oriënterend, zonder direct een traject te moeten starten, zonder kosten.

Sophie: “Iedereen moet een eerlijke en gelijke kans op zorg krijgen”​

Sophie: “Ik wil elk gesprek dus open minded instappen zonder enig oordeel. Iedereen moet een eerlijke en gelijke kans op zorg krijgen.”

Tim: “Helaas verloor ik altijd meer dan dat ik won”

Het gokken greep mij acuut en ik dacht dat gokken met een klein bedrag geen kwaad kon. Uiteindelijk gingen er duizenden euro’s doorheen.

Nina: “Spoor6 denkt niet in hokjes, maar kijkt naar herstel op maat”

“Wij zijn net wat persoonlijker en zetten een stapje bij om mensen te helpen. Wij steken er moeite in om mensen gemotiveerd én bij ons te houden en bieden extra zorg indien nodig. Spoor6 denkt niet in hokjes, maar kijkt naar herstel op maat.”

André: “Ik vind het heel waardevol om te zien hoe mensen in de tweeweekse dagbehandeling groeien”

Ik vind het heel waardevol om te zien hoe mensen in de tweeweekse dagbehandeling groeien. Het is ongelofelijk hoe mensen zich kunnen ontwikkelen in een periode van twee weken.

Zo sluipt witte sloper in levens van onze talenten

Volgens onderzoek is er tijdens de coronacrisis een explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten. Verslavingszorgexpert Miriam Diekman maakt zich grote zorgen over het gemak waarmee naar cocaïne wordt gegrepen. „Een lijntje coke is het nieuwe normaal.”

Het verhaal van Robert

Robert is al jaren verslaafd aan alcohol. Hij kon een lange tijd functioneren. Hij ging naar zijn werk en deed wat hij moest doen. Vanaf het moment dat zijn broer en zwager overleden ging het echter bergafwaarts. “Als ik zo doorga dan; wordt het mijn dood.”

Spoor6 vreest voor een grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers

Na bijna anderhalf jaar wachten, is het bijna zover. De nachtclubs en festivals mogen hun deuren weer openen. Iets waar veel mensen lang naar uitkeken. Maar wat betekent dit voor het drugsgebruik? Verslavingsexperts waarschuwen voor overcompensatie in drugsgebruik onder jongeren. Omdat het een lange tijd geleden is dat de festivals of clubs open waren, hebben… Lees verder »Spoor6 vreest voor een grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers

Klinische behandeling in Zuid-Afrika

Matthijs (herstellend-verslaafde): Op maandag had ik een afspraak bij Spoor6. De deur ging open en ik werd direct warm ontvangen, ik vond dat best vreemd maar het voelde heel welkom. Ik hoorde nooit dat iemand trots op mij was, of dat er van mij gehouden werd dus deze warmte was nieuw voor mij. Ik heb… Lees verder »Klinische behandeling in Zuid-Afrika

Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC en komt onder Opiumwet

  Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) hebben besloten om designerdrug 3-MMC te verbieden door de drug op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Blokhuis: “Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.” Door het verbod op 3-MMC wordt de beschikbaarheid van de… Lees verder »Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC en komt onder Opiumwet

De effecten van lachgas

Hoe onschuldig de korte roes van lachgas misschien lijkt, des te meer ongelukken en incidenten Spoor6 voorbij ziet komen. Het is middel is populair en gemakkelijk te verkrijgen. Uit recent onderzoek van Trimbos, blijkt dat overmatig gebruik van lachgas in opkomst komt. Dit is onder andere te zien in het aantal verkeersincidenten waar lachgas (mogelijk) een rol speelde. Tot slot is er meer overlast op straat door overtollig lachgasgebruik. Dit uit zich in geluidsoverlast en zwerfafval.

Spoor6 slaat alarm door toenemend gebruik van designerdrug 3-MMC

Cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat het gebruik van designerdrug 3-MMC explosief gegroeid is. Deze groei is vooral te zien onder minderjarige tieners. 3-MMC is gemaakt van legale stoffen waardoor de drug dus legaal besteld kan worden op verschillende webshops. Omdat gebruikers zo makkelijk aan de drug kunnen komen, zijn de incidenten en verslavingen… Lees verder »Spoor6 slaat alarm door toenemend gebruik van designerdrug 3-MMC

Erwin is al jaren verslaafd aan drugs en drank. Dat kostte hem zo ongeveer alles wat hem lief was. Zijn vrouw, zijn gezin en zijn werk.

  Jeugd- Ik heb er erg mee gezeten dat ik mijn vader pas op mijn achtste heb leren kennen. Vroeger dacht ik altijd dat het niets deed met me. Ik voelde mij prima. Die man is niet in mijn leven geweest omdat ik hem zelf altijd op afstand gehouden heb. Pas op mijn zesenveertigste, kwam… Lees verder »Erwin is al jaren verslaafd aan drugs en drank. Dat kostte hem zo ongeveer alles wat hem lief was. Zijn vrouw, zijn gezin en zijn werk.

Explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten

Volgens onderzoek is gebleken dat er tijdens de coronacrisis een explosieve stijging in drugsgebruik is onder studenten. Voor veel studenten is het inmiddels volstrekt normaal om een lijntje coke te snuiven. “Ik maak me zorgen over het nieuwe normaal. Ik maak me zorgen over het zaadje dat in ons hoofd is geplant en dat we… Lees verder »Explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten

Share the message and not the mess- Mario

Share the message and not the mess Ik ben dankbaar voor mijn herstel en als ik iets terug mag geven is dat fijn. Ik leef onbevreesd en eerlijk. Ik ben een woordkunstenaar en schrijf gedichten en poëzie. Het is fijn om mij daarin te kunnen uiten, ik dicht mijn leven waar het lekt. Mijn ouders… Lees verder »Share the message and not the mess- Mario

Danielle is verslaafd aan alcohol en heeft tweeweekse dagbehandeling gevolgd

Het is niet meer dat ik niet mag gebruiken, ik hoef niet meer te gebruiken (februari 2021) Danielle heeft de tweeweekse dagbehandeling gevolgd in Bussum en is vervolgens naar de kliniek in Portugal gegaan waar ze 6 weken het programma gevolgd heeft. Het verhaal van Danielle Begin 2020 stortte ik volledig in. Ik zag het… Lees verder »Danielle is verslaafd aan alcohol en heeft tweeweekse dagbehandeling gevolgd

Het is mijn levensdoel om clean te blijven

Als je in jezelf gelooft en niet meer met die rotzooi wilt en kunt leven, kun je met de juiste hulp, die je zult vinden in een kliniek, of in een dagprogramma, daarna de hele wereld aan.
We spreken Matthijs als hij precies 8 jaar clean is. 8 jaar geleden zag zijn leven er heel anders uit. Verslaafd aan alcohol en middelen en zijn leven was een zooitje.

Psychose door drugs

Wat is een psychose? Een psychose is een ernstige geestesstoornis waarbij een persoon waanbeelden, hallucinaties en verwardheid ervaart. Het is een aandoening die een significante impact kan hebben op het leven van een persoon en hun omgeving. Veel mensen weten niet dat het gebruik van bepaalde drugs de kans op het ontwikkelen van een psychose… Lees verder »Psychose door drugs

Chris van Balen over alcohol(verslaving)

Chris van Balen over alcohol(verslaving) In het radioprogramma “Expert vd Week” van NH Gooi op 28 december 2019, werd gesproken over de schadelijke effecten die alcohol heeft op de gezondheid. Het Ministerie van Volksgezondheid vindt dat Nederlanders zich te weinig bewust zijn van de schadelijke effecten die alcohol kan hebben op de gezondheid. Om mensen… Lees verder »Chris van Balen over alcohol(verslaving)

Gameboy – over game verslaving

Het boek ” Gameboy” – over gameverslaving Ex-gameverslaafde Michiel Smit schreef het boek “Gameboy” over de ontwikkeling van zijn eigen gameverslaving en het loskomen hiervan. In dit boek vertelt hij zijn persoonlijke verhaal. Al vanaf kleins af aan was hij gek op het spelen van computergames. Toen hij vijf jaar oud was, kreeg hij zijn… Lees verder »Gameboy – over game verslaving

Sociale media verslaving

Sociale media verslaving, een nieuwe verslaving Spoor6 behandelt voornamelijk middelenverslavingen en procesverslavingen als gamen, sociale media en gokken. We merken in de dagelijks praktijk op dat het herstelproces langzamer verloopt of stagneert wanneer iemand na het stoppen met zijn middelengebruik uren per dag verdwijnt achter een scherm. We komen steeds vaker tegen dat iemand bij… Lees verder »Sociale media verslaving

Hulp voor naasten en familie bij een verslaving

Is er hulp voor familie of partner bij een verslaving? Een verslaving heeft niet alleen effect op de verslaafde zelf maar ook op zijn of haar omgeving. Partner, kinderen en familieleden kunnen lijden onder het gebruik of de gewoonte van een verslaafd familielid en voelen zich vaak machteloos. Er komen veel emoties bij kijken zoals… Lees verder »Hulp voor naasten en familie bij een verslaving

Goksites worden legaal in 2020

Zorgwekkende ontwikkeling goksites Onlangs verscheen er een nieuwsbericht over het feit dat goksites legaal worden in 2020. Een ontwikkeling die een een enorm gevaar met zich meebrengt. Op deze manier kan er namelijk een enorme toename ontstaan in het aantal gokverslavingen. Op nu.nl verscheen het volgende bericht: “De Nederlandse gokwet, opgesteld in het internetloze 1964,… Lees verder »Goksites worden legaal in 2020

PTSS en een verslaving

Verslaving en Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS) Eén op de drie verslaafden heeft een posttraumatische stress stoornis (PTSS). Om de behandeling van een verslaafde een duurzaam effect te laten hebben, is het in veel gevallen noodzakelijk ook een traumabehandeling aan te bieden. Dit blijkt uit promotieonderzoek van psycholoog Nele Gielen die op 29 april 2016… Lees verder »PTSS en een verslaving

Polydrugsgebruik

Onder polydrugsgebruik wordt het gelijktijdig of opeenvolgend gebruik van ten minste twee stemming veranderende middelen verstaan; hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gelijktijdig gebruik van meerdere middelen en het afwisselend gebruiken van meerdere middelen over een langere periode.

Verslaving en sekseverschillen

Verschil tussen man en vrouw en een verslaving Dezelfde ziekte, een ander ziektebeloop Lange tijd werd gedacht dat verslaving een ‘mannenziekte ‘was en werd onderzoek naar verslaving voornamelijk gedaan in mannelijke populaties. In de jaren tachtig begon de wetenschap zich te richten op verslaving onder vrouwen en daarmee ook op de verschillen tussen beide seksen… Lees verder »Verslaving en sekseverschillen

Alcoholisten; de vijf soorten

Previous Next Alcoholisme is de fysieke en/of mentale afhankelijkheid van alcohol. In het algemeen zijn de symptomen van alcoholverslaving de zucht naar meer alcohol als men eenmaal is begonnen met drinken en/of als men probeert te minderen, daar bij herhaling niet in slaagt. Alcoholisme begint met tolerantie. Alcohol werkt als een medicijn en naarmate men… Lees verder »Alcoholisten; de vijf soorten

Waarom niet drinken tijdens de zwangerschap?

Waarom geen alcohol tijdens de zwangerschap? Alcohol kan de ontwikkeling van de foetus op elk moment tijdens de zwangerschap verstoren, ook in de vroegste stadia, voordat een vrouw weet dat ze zwanger is. Onderzoek toont aan dat binge drinking (voor vrouwen vier of meer drankjes per keer) en regelmatig zwaar drinken, het grootste risico op… Lees verder »Waarom niet drinken tijdens de zwangerschap?

Verslaafd aan alcohol

Ben ik of is mijn naaste verslaafd aan alcohol? Nederlanders drinken veel. Uit een grote internationale enquête blijkt dat wij zelfs in de Europese top drie staan wat betreft alcoholconsumptie; alleen in Ierland en Denemarken wordt meer gedronken. De ondervraagde Nederlandse deelnemers hebben daarnaast vaak niet de intentie om het alcoholgebruik te minderen. Riskant alcoholgebruik… Lees verder »Verslaafd aan alcohol

Is een alcoholverslaving erfelijk?

Vorige Volgende Kan alcoholverslaving erfelijk zijn? Er zijn families waarin alcoholisme van generatie op generatie voorkomt, wat heeft geleid tot onderzoek naar de erfelijkheid van een alcholverslaving. Recente studies suggereren dat er een erfelijke aanleg bestaat, waarbij sommige individuen gevoeliger zijn voor alcohol en sneller afhankelijk kunnen worden. Onderzoek toont aan dat er een verhoogde kans is op het… Lees verder »Is een alcoholverslaving erfelijk?

Hoe kan ik van mijn verslaving af komen?

Hoe kom ik van mijn verslaving af? Van verslaafd naar clean: Het Minnesota Model en de 12 stappen naar herstel Het Minnesota Model is een behandeling gebaseerd op het Twaalf Stappenprogramma van de AA (Alcoholics Anonymous), aangevuld met cognitieve gedragstherapie, inzicht gevende en lichaamsgerichte therapie. Model voor zelfhulp Het Twaalf Stappenprogramma is wereldwijd het dominante model… Lees verder »Hoe kan ik van mijn verslaving af komen?

Trots op onze medewerker Alewijn

Trots op onze medewerker Alewijn Wij zijn trots op onze medewerker Alewijn Verboon! Hij heeft meegelopen bij de UNICEF Rift Valley Marathon in Kenia. Een aantal jaren geleden kampte Alewijn zelf met een zware alcohol- en drugsverslaving. Hij zag zichzelf steeds dieper in de put wegzakken. Zijn jeugd was moeilijk, ook zijn weg naar volwassenheid… Lees verder »Trots op onze medewerker Alewijn

De vijf meest gestelde vragen over verslaving

Verslaving is een chronische ziekte. We herstellen niet van een verslaving door het stoppen met gebruik van alcohol, drugs of bepaalde gewoonten.

Wanneer ben je gokverslaafd

Gokverslaafd: het begint bij een potje pokeren Gokken kan erg verslavend werken, zelfs ontspannend. Mensen die verslaafd zijn aan gokken gaan volledig op in het spel en vergeten alles om zich heen. Spelletjes zijn geen spelletjes meer, het is voor hen een manier van overleven geworden. Wat begint met een keer per jaar naar eenLees verder »Wanneer ben je gokverslaafd

Verslavingszorg en spiritualiteit

Verslavingszorg en spiritualiteit Het contact met patiënten binnen een behandelmethode waarin de 12 stappen benadering leeft maakt dat je als behandelaar regelmatig in gesprek bent over de begrippen ‘’geloof, hogere macht’’ en ‘’spiritualiteit’’. Het doormaken van een spirituele reis staat aan de basis van het 12 stappen programma. Verslavingszorg en spiritualiteit: het voornaamste doel is… Lees verder »Verslavingszorg en spiritualiteit

Hardlopen is gezond, maar is er ook een keerzijde?

Hardlopen is gezond, maar is er ook een keerzijde? Ervaren hardlopers kennen het gevoel: de runner’s high, het gevoel van euforie na een flinke ronde hardlopen. Dit gevoel is prettig en ontspannend, maar kan deze roesachtige toestand ook verslavend zijn? Hardlopen is gezond, maar is er ook een keerzijde? Uit onderzoek blijkt dat er overeenkomsten… Lees verder »Hardlopen is gezond, maar is er ook een keerzijde?

Wij weten zelf wat een verslaving is

Artikel over Spoor6 Op woensdag 31 augustus 2016 verscheen een artikel in de krant over Spoor 6. Marloes Kamer sprak hiervoor met ervaringsdeskundige Mildred Roosen en directeur Fred Sleutel. Ze vertellen onder andere dat een verslaving een chronische ziekte is. Bij Spoor 6 worden jaarlijks zo’n 300 mensen behandeld voor hun problemen met alcohol, gokken,… Lees verder »Wij weten zelf wat een verslaving is

Jong en verslaafd

Jong en verslaafd Je bent jong en je wilt wat! Je staat volop in het leven, althans … Iedereen om je heen lijkt plezier en lol te hebben, met vrienden leuke dingen te doen en alles lijkt bij die ander te lukken. Of … je hebt continu te maken met verleidingen die je niet kunt… Lees verder »Jong en verslaafd

Zuipen & slikken doen ze vooral in chic Zuid

Zuipen & slikken doen ze vooral in chic Zuid Het blijkt dat minderjarige jongeren in Amsterdam-Zuid meer alcohol drinken en meer drugs gebruiken dan in de rest van de stad. Inmiddels is het stadsdeel een campagne begonnen om alcohol- & drugsgebruik te voorkomen. „Kinderen in Zuid moet je niets verbieden.” Vraag een paar middelbare scholieren… Lees verder »Zuipen & slikken doen ze vooral in chic Zuid

Voorbij je verslaving

Voorbij je verslaving… Verslaving is een nare ziekte… een chronische, lichamelijke, psychische en spirituele ziekte. Verslavingsgevoeligheid is o.a. genetisch bepaald Hoe langer ik met verslaafde mensen werk, des te vaker de volgende twee zaken me bezig houden: Op de eerste plaats prijs ik mezelf gelukkig dat ik niet verslavingsgevoelig ben. Geen enkel middel en geen… Lees verder »Voorbij je verslaving

Met ingang van 1 juni 2016 behandelt Spoor6 ook jongeren tussen 15 en 18 jaar

Jongeren behandeling Met ingang van 1 juni 2016 is bij Spoor6 Verslavingszorg de behandeling van jongeren tussen 15 en 18 jaar mogelijk. Onder verslaving verstaan wij niet alleen de afhankelijkheid van geest veranderende middelen. Andere voorbeelden zijn gokverslaving, gameverslaving en seksverslaving. Doordat wij binnen het kader van de wet Jeugdzorg door de Regio Gooi- en… Lees verder »Met ingang van 1 juni 2016 behandelt Spoor6 ook jongeren tussen 15 en 18 jaar

Gevolgen van een alcoholverslaving op het gezin

Gevolgen van een alcoholverslaving op het gezin In de Middeleeuwen werd er al heel veel bier gedronken. In kloosters maar ook thuis brouwden mensen hun bier. Kinderen kregen toen zelfs regelmatig (licht) bier te drinken. Het vocht werd verhit waardoor mensen bij voorkeur niet het ongezonde water maar vooral het bier met minder schadelijke bacteriën… Lees verder »Gevolgen van een alcoholverslaving op het gezin

In cijfers: alles wat je moet weten over de Hollandse drugsconsumptie en -handel

De Europese markt voor verboden verdovende middelen heeft een omvang van meer dan 23,5 miljard euro, dat stelt het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA). Circa 90 procent hiervan bestaat uit de drugs cocaïne, cannabis en heroïne. Een rapport, dat het jaar 2013 beschouwt, laat zien hoe de drugs uit landen in Zuid-Amerika, Oost-Europa… Lees verder »In cijfers: alles wat je moet weten over de Hollandse drugsconsumptie en -handel

Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit

Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit Holland Casino heeft een veel hogere winst behaald. Er kwamen meer gasten en elke gast vergokte ook nog eens meer. De gasten van Holland Casino bestelden weliswaar minder drankjes, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de hogere uitgaven aan de tafels… Lees verder »Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit

De eerste stap naar herstel

De eerste stap naar herstel Problemen erkennen “Die vorige behandeling, ja, toen was ik er nog niet aan toe. Ik wilde eigenlijk nog niet stoppen met drinken…” Regelmatig hoor ik als counselor bij Spoor6 woorden van deze strekking, vaak gevolgd door “…maar nu wel, hoor.” Deze motivatie om te stoppen met het verslavingsgedrag kan pas… Lees verder »De eerste stap naar herstel

Verslaving en ADHD

Behoefte aan prikkels en spanning Mensen met ADHD ervaren snel afleiding, wiebelen, vergeten afspraken en verliezen vaak spullen. Dit komt door een neurobiologische stoornis waarbij bepaalde hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor impulsbeheersing en organisatieplanning 5% kleiner zijn en minder actief dan bij mensen zonder ADHD. Daarnaast zijn er verstoringen in de dopaminerge en noradrenerge systemen… Lees verder »Verslaving en ADHD

Het Minnesota model

Spoor6 vindt het Minnesota Model een zeer waardevolle aanvulling op de behandeling van verslaving. Dit model is een behandeling die is gebaseerd op het Twaalf Stappenprogramma van de AA (Alcoholics Anonymous) en is wereldwijd het dominante model voor zelfhulp. De stappen worden aangevuld met cognitieve gedragstherapie, inzichtgevende en lichaamsgerichte therapie. Ruim zeventig jaar geleden is… Lees verder »Het Minnesota model

Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden Zorginstellingen vrezen dat verslaafden en psychiatrische patiënten die bij Menzis verzekerd zijn, het geld voor hun behandeling opmaken aan bijvoorbeeld drugs of gokken. Sinds dit jaar krijgt een deel van hen dat geld, vaak duizenden euro’s, op de eigen rekening gestort. Een aantal instellingen heeft hierom een juridische… Lees verder »Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Met veel plezier stukje website Duodag

Op en top verslaafd: uit het dal weer de weg omhoog. Met veel plezier is Spoor6 ingegaan op de uitnodiging van de Werkgroep Deskundigheidsbevordering Huisartsen (WDH) Gooi en Vechtstreek in samenwerking met de specialisten van Tergooi, met de Werkgroep Doktersassistenten en met medewerking van de Raad van Bestuur van het ziekenhuis om op 26 november… Lees verder »Met veel plezier stukje website Duodag

Verslaafde moeten geen geld krijgen

Verslavingsinstelling deelt ervaringen en zorg met Minister Schippers Vandaag, dinsdag 25 augustus 2015, zal Minister Schippers een werkbezoek brengen aan Spoor6. Een erkende specialistische GGZ verslavingsinstelling te Bussum. Bij Spoor6 komen mensen die een probleem ervaren met of verslaafd zijn aan alcohol, drugs, gokken, seks, medicijnen of games. Spoor6 biedt hulp aan mensen met een… Lees verder »Verslaafde moeten geen geld krijgen

Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering

Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering Het management systeem van Spoor6 is door Lloyd’s Register Quality Assurance geëvalueerd en goedgekeurd volgens de volgende normen: HKZ GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG (2009) INCLUSIEF ADDENDUM PATIËNTVEILIGHEID HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het HKZ Certificaat geeft aan dat de instelling voldoet aan vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen van de geleverde zorg. Als… Lees verder »Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering

De realiteitsaanspraak van het psychiatrisch etiket

De realiteitsaanspraak van het psychiatrisch etiket Nadat de DSM-5 zich heeft aangediend, hebben we wederom een inmiddels bekend geluid horen opstijgen. Het is het geluid waar de ideeën van onder anderen Michel Foucault (1989) en Thomas Szasz (1960) van grote invloed op zijn geweest: de antipsychiatrie. Deze beweging ageerde en ageert nog steeds onder andere… Lees verder »De realiteitsaanspraak van het psychiatrisch etiket

‘Ik voel weer en heb liefde teruggevonden’

Wim Kieft opent nieuw pand Spoor6 Op donderdag 18 juni 2015 verscheen er een artikel in De Gooi en Eembode over de opening van ons nieuwe pand aan de Lindelaan 4. De nieuwe vestiging werd geopend door oud-voetballer en verslaafde in herstel Wim Kieft. Twintig jaar geleden kampte hij met een alcohol- en cocaïneverslaving. Hij… Lees verder »‘Ik voel weer en heb liefde teruggevonden’

Spoor6 opent tweede verslavingskliniek aan Lindelaan 4

Artikel Spoor6 in lokale krant Op 4 juni 2015 verscheen Spoor6 in de lokale krant. De redactie sprak met Laila Buiter, Mildred Rossen en Fred Sleutel over de uitbreiding van de kliniek. Voorheen bevond Spoor6 zich alleen in de villa aan de Lindelaan 6, maar sinds deze maand ook op nummer 4. ‘De officiele opening… Lees verder »Spoor6 opent tweede verslavingskliniek aan Lindelaan 4

Misvattingen over alcoholisme

Misvattingen over alcoholisme Er bestaan veel misvattingen over alcoholisme. Hierbij de feiten op een rij. In 1956 werd alcoholisme geclassificeerd als een ziekte door de AMA (American Medical Association). In 1991 werd de ziekte opgenomen in de psychiatrische en medische sectie van de International Classification of Diseases (ICD); de indeling die wordt gebruikt om de… Lees verder »Misvattingen over alcoholisme

Publicatie Gooi- en Eemlander

Publicatie Gooi- en Eemlander Op dinsdag 10 maart 2015 verschenen wij in een publicatie in de Gooi- en Eemlander. Redacteur Miriam Vijge sprak met Laila Buiter (casemanager), Mildred Roosen (rationeel directeur) en Fred Sleutel (algemeen directeur) over de uitbreiding van verslavingskliniek Spoor6. Sinds 1 februari heeft onze verslavingskliniek een verbouwde villa – waar voorheen een… Lees verder »Publicatie Gooi- en Eemlander

Afkick- en ontwenningsverschijnselen van wiet

Afkick- en ontwenningsverschijnselen van wiet Heb je een tijd wiet gebruikt en wil je stoppen? Dan kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen bij wiet: Je bent snel geïrriteerd. Rusteloos. Je kunt niet slapen. Ook kun je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals zweten, trillen, kou en hoofdpijn. Het lichaam is dermate gewend aan de… Lees verder »Afkick- en ontwenningsverschijnselen van wiet

Hoe wordt er omgegaan met een alcoholist?

Hoe wordt er omgegaan met een alcoholist bij Spoor6? Wat gebeurt er nu precies wanneer een alcoholverslaafde zichzelf aanmeldt of aangemeld wordt? Mevrouw Gopie is GGZ-agoog bij Spoor6. Een verslavings- en afkickkliniek. Zij geeft antwoord op de vragen die haar in de loop van de tijd gesteld zijn. Wanneer is men als alcoholverslaafde te laat… Lees verder »Hoe wordt er omgegaan met een alcoholist?

Drugs verslavend? Wat dan?!

Zijn drugs zo verslavend? Eén keertje kan toch geen kwaad? Gewoon om eens te proberen. Zoveel mensen doen dat! Het overgrote deel van de tienduizenden drugsverslaafden in Nederland dachten ook zo toen ze voor het eerst drugs gebruikten, onder het mom van: “je moet alles een keer geprobeerd hebben in je leven”. Vaak is er,… Lees verder »Drugs verslavend? Wat dan?!

Wat maakt drank kapot?

Wat maakt drank kapot? Deze zin komt u vast wel bekend voor. Het was de slogan voor een anti-alcoholcampagne van de overheid. Jongeren bewust maken van alcoholgebruik onder groepsdruk, was het voornaamste doel. Maar wat maakt drank (of alcohol) nu precies kapot? Welke gevolgen brengt het bij jongeren met zich mee? Oorzaken overmatig drankgebruik Overmatig… Lees verder »Wat maakt drank kapot?

Afkickverschijnselen wiet

Afkickverschijnselen wiet Wanneer een verslaafde stopt met het gebruik van wiet, krijgt men te maken met afkickverschijnselen. Het lichaam is dermate gewend aan de wiet dat het niet meer zonder kan. Wanneer de toevoer van wiet stopt, begint het lichaam te protesteren. Een zware periode die meestal na twee weken voorbij is. De verleiding om… Lees verder »Afkickverschijnselen wiet

Mister addict, I presume?

Herstellen van een verslaving in Zuid Afrika Herstellen van een verslaving staat gelijk aan een ontdekkingsreis. Een expeditie naar jezelf. Als je besluit om naar een kliniek in Zuid Afrika te gaan, ga je op dubbele onderzoekingstocht. Dan wordt het een life time experience. Je vindt dan na verschrikkelijk hard werken jezelf terug. Tegelijkertijd krijg… Lees verder »Mister addict, I presume?

Verslaving is een ziekte, geen zwakte

Verslaving is een ziekte, geen zwakte Wie weten beter wat verslaving is dan ex-verslaafden zelf? Dat moeten de oprichters van Spoor 6 hebben gedacht toen ze in mei vorig jaar met hun behandelcentrum aan de Lindelaan in Bussum begonnen. De vier (twee mannen, twee vrouwen) zijn alle vier ervaringsdeskundigen. Zoals Jacqueline Dalm (45) en Mildred… Lees verder »Verslaving is een ziekte, geen zwakte

Van zuiplap tot zakenman Folia Magazine

Artikel Onno Maaskant in Folia Magazine Drank, drugs, seks of een eenvoudige zak paprikachips. Zo’n twee miljoen Nederlanders zijn verslaafd. Ondernemer en HvA-student Onno Maaskant was een van hen. Begin dit jaar startte hij verslavingspraktijk Spoor6. ‘Verslaafden zijn mensen zoals jij en ik, die werken of studeren. (Bekijk hier het originele artikel in pdf) Zijn behandeling… Lees verder »Van zuiplap tot zakenman Folia Magazine

Kind van rokende moeder heeft vaker psychiatrische problemen

Kind van rokende moeder heeft vaker psychiatrische problemen Kinderen van wie de moeder rookte tijdens de zwangerschap hebben later meer kans op het gebruiken van antidepressiva, stimulerende middelen en middelen tegen verslaving. Zij lopen zelfs meer risico op het krijgen van ernstige psychiatrische problemen. Dat wijst een nieuwe Finse studie onder 175.000 kinderen uit. Hoewel… Lees verder »Kind van rokende moeder heeft vaker psychiatrische problemen

Facebook stimuleert verslaving

Facebook stimuleert verslaving Vrijwel op dagelijkse basis worden de resultaten van onderzoeken gepubliceerd over sociale media. De meeste onderzoekers zijn vrij positief over de effecten van sociale media, maar soms waarschuwen ze ons voor de gevaren. Het meest recente onderzoek van Columbia University laat een verontrustend beeld zien over het gebruik van sociale media. Tieners… Lees verder »Facebook stimuleert verslaving

Lerende organisatie en verslaving

Lerende organisatie en verslaving Mijn column waarin ik melding maakte van de lerende organisatie heeft een aantal mensen ertoe aangezet om mij de vraag te stellen hoe dat dan werkt, zo’n lerende organisatie. Hoe krijg je het voor elkaar dat mensen niet telkens een fout maken die al eerder gemaakt is? Een goede vraag natuurlijk,… Lees verder »Lerende organisatie en verslaving

Wat zijn de oorzaken van een verslaving?

Wat zijn de oorzaken van een verslaving? Een slaaf is iemand die gedwongen handelt. In die zin is ‘ons’ woord verslaving niet goed gekozen. Je hebt er namelijk zélf voor gekozen. De oorzaken van een verslaving zitten in vluchtgedrag. Je wilt jezelf prettiger voelen en zoekt dat ‘prettiger’ voelen buiten jezelf. Jouw angsten voor het… Lees verder »Wat zijn de oorzaken van een verslaving?

Alcoholverslaving en werk: gaat dat samen?

Alcoholverslaving en werk: gaat dat samen? Als een medewerker alcohol- (of drugs-) verslaafd is, kan dat leiden tot aanmerkelijke problemen in de werksfeer. Maar dat hoeft niet altijd het geval te zijn. Sommige alcoholverslaafden weten hun verslaving zo te beperken dat zij gewoon kunnen doorwerken. In dat geval is ook geen sprake van ziekte. Maar… Lees verder »Alcoholverslaving en werk: gaat dat samen?

Start campagne ‘Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?’

Start campagne ‘Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?’ Het Trimbos-instituut en STIVORO zijn een campagne gestart om ouders te stimuleren hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleidingen van drugs, drank en roken. Ouders kunnen kinderen weerbaar maken tegen ‘zomerse’ verleidingen Met de zomervakantie en de daarbij behorende feesten… Lees verder »Start campagne ‘Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?’

X