Verslaafd aan lachgas: “Het is levensgevaarlijk”

De Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) slaat alarm over de verslavende werking van lachgas waardoor jongeren in de problemen komen.

schedule 30 juni 2022
bookmark_border Drugsverslaving
create

Veel jongeren zijn verslaafd aan de partydrug lachgas

Spoor6 waarschuwt al geruime tijd voor de opmars aan verslaafden aan lachgas (Miriam Diekman – Spoor6).

Waar artsen hun zorgen al eerder uitten, ziet Spoor6 ook een enorme groei in het aantal jongvolwassenen die verslaafd blijken te zijn aan de partydrug. Uit onderzoek komt nu het risico op verslaving aan lachgas duidelijk naar voren.

Is lachgas verslavend?

Onderzoekers en artsen zijn er nu achter gekomen dat lachgas veel verslavender is dan in eerste instantie werd gedacht. Onderzoekers dachten dat de partydrug niet verslavend was omdat het effect kortdurend is. “We zien nu dat het niet alleen gaat om een geestelijke verslaving, maar dat het wel degelijk een lichamelijke verslaving kan zijn”, vertelt Jelmer Weijs namens de Vereniging Verslavingsgeneeskunde Nederland (VVGN) in een interview met RTL-nieuws.

Bij overmatig gebruik van lachgas kan er namelijk ‘craving’ ontstaan. Dit betekent dat gebruikers een onweerstaanbare drang voelen om het middel vaker te gebruiken. Ook kan er bij langdurig gebruik gewenning ontstaan. De gebruiker moet steeds meer van het middel consumeren om tot het gewenste effect te komen. Ook kan de verslaving dermate uit de hand lopen dat de gebruiker geïsoleerd thuis gaat gebruiken. Een reden hiervoor kan zijn om ‘even van de wereld’ te zijn. Het effect van lachgas is slechts zeer kortdurend waardoor er weer opnieuw moet worden toegediend. Er ontstaat nu een patroon dat alleen met professionele hulp opgelost kan worden.

Risico’s op korte termijn

Het inhaleren van lachgas kan tot een zuurstoftekort in de hersenen leiden. Wanneer de gebruiker meerdere ballonnen achter elkaar inhaleert, twee patronen in één ballon doet of te vaak in- en uitademt in een ballon, is de kans op zuurstoftekort in de hersenen aanzienlijk groter. Bijwerkingen hiervan zijn onder anderen misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid of zelfs bewusteloosheid.

Ook kunnen er op korte termijn bijwerkingen ontstaan als tintelingen en/of verlamde gevoelens in de armen of benen. Dit is een teken van neurotoxiciteit, door het toedienen van gifstoffen wordt de werking van het zenuwstelsel beïnvloed. De tintelingen en/of verlamde gevoelens zijn een waarschuwing van het lichaam dat aangeeft dat je meteen moet stoppen met gebruiken.

Daarnaast is het gebruiken van lachgas in combinatie met (grote hoeveelheden) alcohol gevaarlijk. Alcohol zorgt net als lachgas voor een verdovend effect.

Er kunnen ook gevaren zitten aan de manier van gebruiken. Het is levensgevaarlijk om lachgas direct vanaf de tank te gebruiken. Het gas is namelijk zo koud dat de longen bevriezen. Daarnaast kunnen ook de lippen, stembanden en neusholte bevriezen.

Gebruik ook geen lachgas tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, kan het gebruiken van lachgas zuurstoftekort bij de baby veroorzaken. Een ernstige geboorteafwijking of een spontane abortus kunnen hier gevolgen van zijn.


Verslaafd aan lachgas; het is levensgevaarlijk.

Gebruiken jouw kinderen lachgas en weet je niet hoe je hier mee om moet gaan? Neem dan contact op om te kijken of wij je kunnen helpen.

Risico’s op lange termijn

Lachgas blokkeert de opname van de vitamine in het lichaam. Dit kan tot ernstige lichamelijke schade leiden zoals zenuwschade, bloedarmoede en uitval- of verlammingsverschijnselen. Hoe meer en hoe vaker de gebruiker lachgas consumeert, hoe groter de kans op blijvende gevoelloosheid en tintelingen is. Rond de 5% van de mensen die in het afgelopen jaar lachgas hebben gebruikt, geven aan al last te hebben van deze symptomen. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling aangezien deze klachten kunnen leiden tot het ontwikkelen van zenuwschade in het ruggenmerg.

Zoals eerder vernoemd kan overmatig gebruik van lachgas leiden tot zowel een geestelijke als een lichamelijke verslaving. De kans op craving wordt naarmate er meer wordt gebruikt steeds groter, waardoor een verslaving op de loer ligt.

Er zijn verschillende groepen die extra goed op moeten letten bij het gebruiken van lachgas. Deze groepen kunnen bij eenmalig gebruik al ernstige klachten krijgen. Denk hierbij aan vrouwen in de vruchtbare periode, alle minderjarigen, mensen met een hart- en vaataandoening of mensen met een laag B12 gehalte. Vegetariërs en veganisten hebben vaak een verlaagd B12 gehalte, het gebruik van lachgas is voor hen dan ook extra gevaarlijk.

Daarnaast kunnen minuscule stukjes metaal van het patroon meekomen in de ballon. Ook zijn er aanwijzingen dat er andere schadelijke stoffen in de patronen zitten. Bij het gebruik van één ballon krijgt de gebruiker hier niet veel van binnen. Maar bij overmatig gebruik krijgt de gebruiker grotere hoeveelheden van deze schadelijke stoffen binnen. Het is nog onbekend wat dit precies doet met het lichaam, wel pleit onderzoeksinstituut Trimbos voor meer onderzoek hiernaar.

Voor meer informatie over de risico’s van lachgas vind u via de onderstaande link: Risico's van lachgas

Lachgas in het verkeer

In een eerder artikel gaf Spoor6 al aan dat het aantal ongelukken en incidenten met betrekking tot lachgas zeer hoog ligt. Het gebruik van lachgas in het verkeer is extreem gevaarlijk. Onoplettendheid kan nog tot uren na het gebruik van lachgas voorkomen. Dit komt overduidelijk terug wanneer we de cijfers van het aantal verkeersongelukken van de afgelopen jaren bekijken.

Hulp bij een lachgasverslaving

Herkent u uzelf of een familielid uit uw directe omgeving in het bovenstaande verhaal?

Maak dan direct een afspraak voor een intakegesprek of bel ons voor meer informatie via 035-69 75 400.

Afhankelijk van de onderliggende problemen kan een lachgas verslaving ambulant of klinisch worden behandeld. Spoor6 is een erkende GGZ-instelling voor verslavingszorg. Onze behandeling wordt dus vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

Bronnenlijst:

  • S. (2022b, april 11). Kun je verslaafd raken aan lachgas? DRUGSinfo.nl. Geraadpleegd op 30 juni 2022, van https://www.drugsinfo.nl/lachgas/kun-je-verslaafd-raken-aan-lachgas
  • Informatie over lachgas voor ouders. (2022, 30 mei). Jellinek. Geraadpleegd op 30 juni 2022, van https://www.jellinek.nl/familie-en-omgeving/ouders-en-opvoeders/drugsinfo-voor-ouders-opvoeders/informatie-lachgas-ouders/
  • Michalik, J. (2021, 31 mei). Lachgas: Risico’s. DRUGSinfo.nl. Geraadpleegd op 30 juni 2022, van https://www.drugsinfo.nl/lachgas/risicos-van-lachgas
  • De Leijer, L. (2020, 8 oktober). Lachgas leidt steeds vaker tot gezondheidsproblemen. Novadic-Kentron. Geraadpleegd op 30 juni 2022, van https://www.novadic-kentron.nl/lachgas-leidt-steeds-vaker-tot-gezondheidsproblemen/
  • Veel te veel lachgas in het verkeer, minister kijkt uit naar verbod. (2022, 15 juni). RTL Nieuws. Geraadpleegd op 30 juni 2022, van https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5315366/5000-verkeersincidenten-2021-waarbij-lachgas-betrokken-was

Achtergrondinformatie over drugsverslaving