Meteen naar de inhoud

Kennisbank

In de kennisbank van Spoor6 vindt u meer informatie over alle onderwerpen rondom verslaving. Hier kunt u terecht voor al uw vragen rondom alcohol, drugs, of andere type verslavingen.

Lees bijvoorbeeld meer over de verschijnselen van een drugsverslaving of over alcoholafhankelijkheid. Heeft u nog andere vragen? Neem contact met ons op door te bellen naar 035 – 697 5400.

  • Alles
  • Alcohol
  • Alcoholverslaving
  • Blog
  • Drugs
  • Drugsverslaving
  • Gameverslaving
  • Gokverslaving
  • Kennisbank
  • Medicijnen
  • Medicijnverslaving
  • Nieuws
  • Verslaving
  • Verslaving in de media
  • Verslavingshulp

Verslaving en onderliggend lijden

Comorbiditeit (letterlijk “een ziekte erbij”) is het tegelijkertijd voorkomen van meerdere aandoeningen of stoornissen bij één persoon. Binnen Spoor6 verslavingszorg zien we vaak meerdere diagnoses voor psychische klachten die met elkaar verweven zijn en die elkaar kunnen versterken. Denk aan ADHD, borderline problematiek en posttraumatische stressstoornis.

Wat is Cross Addiction?

Cross addiction betekent dat u de ene verslaving inruilt voor een andere.

Herstel is een levenslang proces. Het ontwikkelen van een cross addiction is één van de uitdagingen waarmee u kunt worden geconfronteerd. Zelfs als u met succes abstinent bent geweest van uw oorspronkelijke verslaving, zoals alcoholisme of gokken, kan het verrassend eenvoudig zijn in een andere verslaving te vervallen.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem contact met ons op

Waarom een multidisciplinaire aanpak herstel ondersteunt

Verslaving is een complexe aandoening die invloed heeft op zowel het lichamelijke als mentale welzijn van een persoon. Het is dan ook niet verrassend dat een enkelvoudige benadering vaak onvoldoende is om een duurzaam herstel te bereiken. Een multidisciplinaire aanpak, waarbij behandelaars uit verschillende disciplines samenwerken, heeft een sterk ondersteunend effect op het herstel van een persoon. Om deze reden heeft Spoor6 zusterorganisatie Spoor8 gelanceerd, zodat wij de onderliggende problematiek snel en adequaat kunnen behandelen en cliënten niet maanden op een wachtlijst moeten staan voor een vervolgtraject.

“High”potentials

Instant gratification is de norm. Als we niet willen voelen “dempen” we en als we wel willen voelen “peppen” we. Willen we seks dan zoeken we dat online of bij onze friends with benefits.
Seksisme en misbruik van macht binnen het studentencorps is natuurlijk zorgelijk en verwerpelijk! Maar niet alleen daar. Het afschaffen van een studentenverenigingen is de oplossing niet. We kunnen eveneens niet de hele televisiewereld op non-actief zetten. Of té ambitieuze bedrijven op de Zuidas non grata verklaren omdat zgn. high potentials hun neus dagelijks moeten “poederen” om aan de exorbitante eisen te voldoen

Verslaafd aan lachgas: “Het is levensgevaarlijk”

Spoor6 waarschuwt al geruime tijd voor de opmars aan lachgasverslaafden. Waar artsen hun zorgen al eerder uitten, ziet Spoor6 ook een enorme groei in het aantal jongvolwassenen die verslaafd blijken te zijn aan de partydrug. Uit onderzoek komt nu het risico op verslaving aan lachgas duidelijk naar voren.

Alcohol en (slecht) slapen: wat je moet weten?

Na het drinken van alcohol val je inderdaad sneller in slaap door de verdovende werking van het middel, maar de slaap is minder diep en vaak onrustig. Sommige mensen kunnen ook minder lang slapen na het drinken van alcohol.

Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

+31 (0)35 697 54 00 Alcohol verspreidt zich door het lichaam van de mond naar de maag. Daar wordt het opgenomen door de maag en later de darmen waarna het met het bloed mee gaat naar de rest van het lichaam. Alcohol heeft op deze manier effect op het gehele lichaam. Alcohol drinken vergroot de… Lees verder »Wat zijn de effecten van alcohol op het lichaam?

Wanneer ben ik alcoholist?

+31 (0)35 697 54 00 Niemand kijkt er meer van op als iemand met regelmaat een glas bier of wijn drinkt. Maar wanneer is er sprake van alcoholisme? Waar ligt de grens? De meeste mensen gebruiken wel eens alcohol. Hierdoor kan men zich prettiger, zelfverzekerder of meer ontspannen voelen. Ook kan men het gevoel hebben… Lees verder »Wanneer ben ik alcoholist?

MDMA; de (bij)werking en risico’s

Wat is MDMA? MDMA, één van de werkzame stoffen in XTC-pillen, is al geruime tijd populair in Nederland. MDMA is de afkorting van methyleendioxymetamphetamine en werd in 1914 ontwikkeld als onderdrukker van hongergevoel. Tijdens de jaren 70 werd het middel populair voor recreatief gebruik en is sindsdien populair gebleven. Inmiddels zijn er meer dan 30… Lees verder »MDMA; de (bij)werking en risico’s

Verslaving op de werkvloer

Verslaving is een groot en zeer onderschat probleem met mogelijke negatieve gevolgen voor een organisatie. Spoor6 kunt u helpen met de verslaving van uw medewerker.

Verslaafd, wanneer ben je dat nou echt?

Signalen van een beginnende verslaving zijn bij herhaling meer gebruiken dan voorgenomen, drang hebben om te gebruiken en gebruiken om problemen te verlichten.

Wat is kenmerkend voor een gokverslaving?

Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut is gebleken dat ruim 2.000 mensen per jaar hulp zoeken voor hun gokverslaving.

Zo sluipt witte sloper in levens van onze talenten

Volgens onderzoek is er tijdens de coronacrisis een explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten. Verslavingszorgexpert Miriam Diekman maakt zich grote zorgen over het gemak waarmee naar cocaïne wordt gegrepen. „Een lijntje coke is het nieuwe normaal.”

Spoor6 vreest voor een grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers

Na bijna anderhalf jaar wachten, is het bijna zover. De nachtclubs en festivals mogen hun deuren weer openen. Iets waar veel mensen lang naar uitkeken. Maar wat betekent dit voor het drugsgebruik? Verslavingsexperts waarschuwen voor overcompensatie in drugsgebruik onder jongeren. Omdat het een lange tijd geleden is dat de festivals of clubs open waren, hebben… Lees verder »Spoor6 vreest voor een grote inhaalslag in drugsgebruik onder feestgangers

Klinische behandeling in Zuid-Afrika

Matthijs (herstellend-verslaafde): Op maandag had ik een afspraak bij Spoor6. De deur ging open en ik werd direct warm ontvangen, ik vond dat best vreemd maar het voelde heel welkom. Ik hoorde nooit dat iemand trots op mij was, of dat er van mij gehouden werd dus deze warmte was nieuw voor mij. Ik heb… Lees verder »Klinische behandeling in Zuid-Afrika

Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC en komt onder Opiumwet

  Demissionair Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) en minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie) hebben besloten om designerdrug 3-MMC te verbieden door de drug op Lijst II van de Opiumwet te plaatsen. Blokhuis: “Het is gevaarlijk spul, waar we onze jongeren voor moeten waarschuwen en tegen moeten beschermen.” Door het verbod op 3-MMC wordt de beschikbaarheid van de… Lees verder »Kabinet verbiedt designerdrug 3-MMC en komt onder Opiumwet

De effecten van lachgas

Hoe onschuldig de korte roes van lachgas misschien lijkt, des te meer ongelukken en incidenten Spoor6 voorbij ziet komen. Het is middel is populair en gemakkelijk te verkrijgen. Uit recent onderzoek van Trimbos, blijkt dat overmatig gebruik van lachgas in opkomst komt. Dit is onder andere te zien in het aantal verkeersincidenten waar lachgas (mogelijk) een rol speelde. Tot slot is er meer overlast op straat door overtollig lachgasgebruik. Dit uit zich in geluidsoverlast en zwerfafval.

Spoor6 slaat alarm door toenemend gebruik van designerdrug 3-MMC

Cijfers van het Trimbos-instituut laten zien dat het gebruik van designerdrug 3-MMC explosief gegroeid is. Deze groei is vooral te zien onder minderjarige tieners. 3-MMC is gemaakt van legale stoffen waardoor de drug dus legaal besteld kan worden op verschillende webshops. Omdat gebruikers zo makkelijk aan de drug kunnen komen, zijn de incidenten en verslavingen… Lees verder »Spoor6 slaat alarm door toenemend gebruik van designerdrug 3-MMC

Explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten

Volgens onderzoek is gebleken dat er tijdens de coronacrisis een explosieve stijging in drugsgebruik is onder studenten. Voor veel studenten is het inmiddels volstrekt normaal om een lijntje coke te snuiven. “Ik maak me zorgen over het nieuwe normaal. Ik maak me zorgen over het zaadje dat in ons hoofd is geplant en dat we… Lees verder »Explosieve stijging in drugsgebruik onder studenten

Goksites worden legaal in 2020

Zorgwekkende ontwikkeling goksites Onlangs verscheen er een nieuwsbericht over het feit dat goksites legaal worden in 2020. Een ontwikkeling die een een enorm gevaar met zich meebrengt. Op deze manier kan er namelijk een enorme toename ontstaan in het aantal gokverslavingen. Op nu.nl verscheen het volgende bericht: “De Nederlandse gokwet, opgesteld in het internetloze 1964,… Lees verder »Goksites worden legaal in 2020

Polydrugsgebruik

Onder polydrugsgebruik wordt het gelijktijdig of opeenvolgend gebruik van ten minste twee stemming veranderende middelen verstaan; hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen gelijktijdig gebruik van meerdere middelen en het afwisselend gebruiken van meerdere middelen over een langere periode.

Waarom niet drinken tijdens de zwangerschap?

Waarom geen alcohol tijdens de zwangerschap? Alcohol kan de ontwikkeling van de foetus op elk moment tijdens de zwangerschap verstoren, ook in de vroegste stadia, voordat een vrouw weet dat ze zwanger is. Onderzoek toont aan dat binge drinking (voor vrouwen vier of meer drankjes per keer) en regelmatig zwaar drinken, het grootste risico op… Lees verder »Waarom niet drinken tijdens de zwangerschap?

Trots op onze medewerker Alewijn

Trots op onze medewerker Alewijn Wij zijn trots op onze medewerker Alewijn Verboon! Hij heeft meegelopen bij de UNICEF Rift Valley Marathon in Kenia. Een aantal jaren geleden kampte Alewijn zelf met een zware alcohol- en drugsverslaving. Hij zag zichzelf steeds dieper in de put wegzakken. Zijn jeugd was moeilijk, ook zijn weg naar volwassenheid… Lees verder »Trots op onze medewerker Alewijn

Wij weten zelf wat een verslaving is

Artikel over Spoor6 Op woensdag 31 augustus 2016 verscheen een artikel in de krant over Spoor 6. Marloes Kamer sprak hiervoor met ervaringsdeskundige Mildred Roosen en directeur Fred Sleutel. Ze vertellen onder andere dat een verslaving een chronische ziekte is. Bij Spoor 6 worden jaarlijks zo’n 300 mensen behandeld voor hun problemen met alcohol, gokken,… Lees verder »Wij weten zelf wat een verslaving is

Met ingang van 1 juni 2016 behandelt Spoor6 ook jongeren tussen 15 en 18 jaar

Jongeren behandeling Met ingang van 1 juni 2016 is bij Spoor6 Verslavingszorg de behandeling van jongeren tussen 15 en 18 jaar mogelijk. Onder verslaving verstaan wij niet alleen de afhankelijkheid van geest veranderende middelen. Andere voorbeelden zijn gokverslaving, gameverslaving en seksverslaving. Doordat wij binnen het kader van de wet Jeugdzorg door de Regio Gooi- en… Lees verder »Met ingang van 1 juni 2016 behandelt Spoor6 ook jongeren tussen 15 en 18 jaar

In cijfers: alles wat je moet weten over de Hollandse drugsconsumptie en -handel

De Europese markt voor verboden verdovende middelen heeft een omvang van meer dan 23,5 miljard euro, dat stelt het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA). Circa 90 procent hiervan bestaat uit de drugs cocaïne, cannabis en heroïne. Een rapport, dat het jaar 2013 beschouwt, laat zien hoe de drugs uit landen in Zuid-Amerika, Oost-Europa… Lees verder »In cijfers: alles wat je moet weten over de Hollandse drugsconsumptie en -handel

Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit

Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit Holland Casino heeft een veel hogere winst behaald. Er kwamen meer gasten en elke gast vergokte ook nog eens meer. De gasten van Holland Casino bestelden weliswaar minder drankjes, maar dat weegt bij lange na niet op tegen de hogere uitgaven aan de tafels… Lees verder »Holland Casino: meer gokkers en ze geven ook nog meer uit

Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden Zorginstellingen vrezen dat verslaafden en psychiatrische patiënten die bij Menzis verzekerd zijn, het geld voor hun behandeling opmaken aan bijvoorbeeld drugs of gokken. Sinds dit jaar krijgt een deel van hen dat geld, vaak duizenden euro’s, op de eigen rekening gestort. Een aantal instellingen heeft hierom een juridische… Lees verder »Zorginstellingen vrezen voor zorggeld op rekening verslaafden

Verslaafde moeten geen geld krijgen

Verslavingsinstelling deelt ervaringen en zorg met Minister Schippers Vandaag, dinsdag 25 augustus 2015, zal Minister Schippers een werkbezoek brengen aan Spoor6. Een erkende specialistische GGZ verslavingsinstelling te Bussum. Bij Spoor6 komen mensen die een probleem ervaren met of verslaafd zijn aan alcohol, drugs, gokken, seks, medicijnen of games. Spoor6 biedt hulp aan mensen met een… Lees verder »Verslaafde moeten geen geld krijgen

Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering

Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering Het management systeem van Spoor6 is door Lloyd’s Register Quality Assurance geëvalueerd en goedgekeurd volgens de volgende normen: HKZ GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG (2009) INCLUSIEF ADDENDUM PATIËNTVEILIGHEID HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het HKZ Certificaat geeft aan dat de instelling voldoet aan vooraf vastgestelde kwaliteitsnormen van de geleverde zorg. Als… Lees verder »Spoor6 voorgedragen voor HKZ-Certificering

‘Ik voel weer en heb liefde teruggevonden’

Wim Kieft opent nieuw pand Spoor6 Op donderdag 18 juni 2015 verscheen er een artikel in De Gooi en Eembode over de opening van ons nieuwe pand aan de Lindelaan 4. De nieuwe vestiging werd geopend door oud-voetballer en verslaafde in herstel Wim Kieft. Twintig jaar geleden kampte hij met een alcohol- en cocaïneverslaving. Hij… Lees verder »‘Ik voel weer en heb liefde teruggevonden’

Spoor6 opent tweede verslavingskliniek aan Lindelaan 4

Artikel Spoor6 in lokale krant Op 4 juni 2015 verscheen Spoor6 in de lokale krant. De redactie sprak met Laila Buiter, Mildred Rossen en Fred Sleutel over de uitbreiding van de kliniek. Voorheen bevond Spoor6 zich alleen in de villa aan de Lindelaan 6, maar sinds deze maand ook op nummer 4. ‘De officiele opening… Lees verder »Spoor6 opent tweede verslavingskliniek aan Lindelaan 4

Publicatie Gooi- en Eemlander

Publicatie Gooi- en Eemlander Op dinsdag 10 maart 2015 verschenen wij in een publicatie in de Gooi- en Eemlander. Redacteur Miriam Vijge sprak met Laila Buiter (casemanager), Mildred Roosen (rationeel directeur) en Fred Sleutel (algemeen directeur) over de uitbreiding van verslavingskliniek Spoor6. Sinds 1 februari heeft onze verslavingskliniek een verbouwde villa – waar voorheen een… Lees verder »Publicatie Gooi- en Eemlander

Mister addict, I presume?

Herstellen van een verslaving in Zuid Afrika Herstellen van een verslaving staat gelijk aan een ontdekkingsreis. Een expeditie naar jezelf. Als je besluit om naar een kliniek in Zuid Afrika te gaan, ga je op dubbele onderzoekingstocht. Dan wordt het een life time experience. Je vindt dan na verschrikkelijk hard werken jezelf terug. Tegelijkertijd krijg… Lees verder »Mister addict, I presume?

Verslaving is een ziekte, geen zwakte

Verslaving is een ziekte, geen zwakte Wie weten beter wat verslaving is dan ex-verslaafden zelf? Dat moeten de oprichters van Spoor 6 hebben gedacht toen ze in mei vorig jaar met hun behandelcentrum aan de Lindelaan in Bussum begonnen. De vier (twee mannen, twee vrouwen) zijn alle vier ervaringsdeskundigen. Zoals Jacqueline Dalm (45) en Mildred… Lees verder »Verslaving is een ziekte, geen zwakte

Van zuiplap tot zakenman Folia Magazine

Artikel Onno Maaskant in Folia Magazine Drank, drugs, seks of een eenvoudige zak paprikachips. Zo’n twee miljoen Nederlanders zijn verslaafd. Ondernemer en HvA-student Onno Maaskant was een van hen. Begin dit jaar startte hij verslavingspraktijk Spoor6. ‘Verslaafden zijn mensen zoals jij en ik, die werken of studeren. (Bekijk hier het originele artikel in pdf) Zijn behandeling… Lees verder »Van zuiplap tot zakenman Folia Magazine

X