De "zorgen om Jan" familie-app

Mijn familie heeft ongeveer 2 jaar geleden een speciale app-groep aangemaakt. Die heette de ‘zorgen om Jan’ app. Daar hebben ze continue alles in gedeeld.

schedule 24 aug 2022
bookmark_border Columns
create

Ik kwam intussen altijd te laat en kwam afspraken niet na

Mijn familie heeft ongeveer 2 jaar geleden een speciale app-groep aangemaakt. Die heette de ‘zorgen om Jan’ app. Daar hebben ze continue alles in gedeeld. Ik kwam in de tussentijd altijd te laat op mijn werk, ik kwam afspraken niet na, er viel geen gesprek meer met me te voeren.

“Ik stond bijna iedere avond bij mij thuis aan de bar speed te snuiven”

Ik heb een goede jeugd gehad, maar vanaf mijn 18e ging het goed mis. Bier, sterke drank en dagelijks blowen. Dat heb ik jaren volgehouden. Tot die tijd had ik nog nooit harddrugs aangeraakt. De reden dat ik daaraan begon was de vroeggeboorte van mijn kind, dat kon ik niet verkroppen. Hij is drie maanden te vroeg geboren en woog slechts één kilo. Hij heeft het gelukkig overleefd, dus ik heb nu een zoon van bijna 8 jaar.

Speed was mijn harddrugs

Na de vroeggeboorte van mijn zoon kon ik moeilijk met mijn gevoel omgaan. Dat was het moment dat ik met harddrugs begon. Binnen enkele weken, stond ik iedere avond thuis aan de bar speed te snuiven en daar had ik een speciaal groot zwart bord voor. Die stond bovenop mijn kast en kwam iedere vrijdagavond op tafel. In het begin snoof ik alleen op vrijdag en zaterdag. Dan ging het nog wel. Dan was ik op maandag wel weer redelijk fris voor werk.

Een half jaar later gebruikte ik al op donderdag, vrijdag en zaterdag en gebruikte ik ook hele dagen. Ik sliep niet en merkte dat ik geestelijk steeds agressiever werd. Door mijn gebruik en gedrag kreeg ik ook problemen met de kinderbescherming. Mijn zelfmedelijden en het gevoel dat ik door alles en iedereen om mij gekwetst werd was groot. Ik zat in de slachtofferrol en alles lag aan een ander.

Op een gegeven moment gebruikte ik op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag en ben je eigenlijk niks meer waard op werk.

Familie-app Zorgen om Jan

Mijn laatste incident was op het moment dat mijn zwager 50 werd en ik al dronken aankwam. Ik heb daar aan de bar, waar alle bekenden en familie bijzaten, zitten snuiven. Mijn neefje zag dat en is huilend naar buiten gegaan en was ontroostbaar.

Dat is voor mij de trigger geweest om ermee te stoppen. Ik heb gelijk alles wat ik nog had weggespoeld. Dat was een paar weken voor ik bij Spoor6 kwam. De eerstvolgende maandag ben ik in gesprek gegaan met mijn familie en gezegd dat ik er iets aan ging doen. Dat het zo niet meer ging. Ik heb ze beloofd dat ik die zondag alles had weggegooid en naar de huisarts zou gaan.

Tweeweekse dagbehandeling

Mijn vader kwam met Spoor6. Dat was een match en werd het begin van mijn weg naar herstel.

Ik heb ze gebeld en het eerste wat ze zeiden was: “Wat fijn dat je belt”. Dat voelde voor mij gelijk als een opluchting. Niet veel later had ik hier een hele fijne intake. Ik zag op dat moment nog steeds niet dat ik verslaafd was en dat ik iedereen om mij heen pijn deed. Want intussen dronk ik nog en alleen gestopt met harddrugs. Dus ik had zoiets van, als ik het zo blijf doen, dan gaat het wel.

“Op de derde dag durfde ik te zeggen: “Ik ben Jan en ik ben verslaafd aan alcohol en drugs”

Iedere dag kwam ik. Een uur heen, een uur terug. Ik heb de tweeweekse dagbehandeling gevolgd. En dan moet je gaan vertellen wat je voelt. Dat was iets wat ik nog nooit eerder had gedaan. De eerste twee dagen heb ik ook geen woord gezegd. Op de derde dag kwam het pas bij mij binnen. Ik hoorde alle verhalen van mijn medecliënten. Toen viel echt het kwartje. Op de derde dag durfde ik te zeggen: “Ik ben Jan, ik ben verslaafd aan alcohol en drugs”. Vanaf dat moment is het pas echt binnengekomen. Ik zit hier voor mezelf.

“Mooi, je kan wel merken dat hij nu clean is. We hebben het erg gezellig gehad”

Dankbaarheid

Ik ben nu ongeveer 4 maanden clean. Op dit moment ben ik iedere dag dankbaar en ben een totaal ander mens geworden. Ik was afgelopen zondag nog bij mijn vader. We hebben de hele dag leuke dingen gedaan. Dat had ik een half jaar geleden nog niet kunnen bedenken. En dan stuurt hij een trots berichtje in de familie app met “Mooi, je kan wel merken dat hij nu clean is. We hebben het erg gezellig gehad”. En op dat moment stijg ik boven mijn eigen trots uit.

Het werk gaat nu ook weer zoals ik het wil hebben. Ik heb ook een hele fijne sponsor en veel fellows waar ik mee bel. Ik hoef helemaal niks meer alleen te doen. Ik heb één keer een zucht moment gehad en daar heb ik naar gehandeld. Daarna kwam al heel snel de gedachte van, ik wil niet meer, het hoeft niet meer. Dat is wat ik uit het programma van Spoor6 heb geleerd. Het is zo mooi dat je elkaar als groep zo kan helpen.

Ik ben iedere dag dankbaar.

Jan

Achtergrondinformatie over verslavingszorg