Klinische behandeling in Zuid-Afrika

Afkicken in Kaapstad is intensief, kleinschalig opgezet en voorzien van een top-team psychologen, therapeuten en verslavingsartsen.

schedule 1 juni 2021
bookmark_border Verslaving
create

Afkicken in Zuid-Afrika?

Matthijs (herstellend-verslaafde): Op maandag had ik een afspraak bij Spoor6. De deur ging open en ik werd direct warm ontvangen, ik vond dat best vreemd maar het voelde heel welkom. Ik hoorde nooit dat iemand trots op mij was, of dat er van mij gehouden werd dus deze warmte was nieuw voor mij. Ik heb daar bijna 4 uur gesproken. En toen vroegen ze mij: “Kan je naar Zuid-Afrika?”

Op basis van het intakegesprek kunt u het advies krijgen voor een klinische behandeling in Zuid-Afrika. De verslavingsklinieken waar Spoor6 mee samenwerkt liggen op een rustige locatie waar u gegarandeerd tot uzelf kunt komen. Het is alles behalve een vakantie, maar de natuur, het prachtige Zuid Afrikaanse landschap, werkt helend. De beste combinatie om volledig te kunnen focussen op uw eigen herstel, ver weg uit uw eigen omgeving. Tijdens de opname van 6 weken volgt u een intensief behandeltraject. Dit traject bestaat uit individuele- en groepstherapie.

Kleinschalig met een top-team psychologen, therapeuten en verslavingsartsen

De instellingen zijn kleinschalig (ca. 35 bedden) en de behandelstaf bestaat uit psychotherapeuten, psychologen, verpleegkundigen, verslavingsartsen, ervaring-deskundige therapeuten en er zijn psychiaters verbonden aan de klinieken. De verslavingsinstellingen waar Spoor6 mee samenwerkt beschikt over een hoog gekwalificeerd en ervaren behandelstaf op het gebied van verslaving en psychotherapie en heeft een tweeledige benadering:

  • Intensieve behandeling van de verslaving in de vorm van uitgebreide groepstherapie, psycho-educatie, individuele sessies en introductie in het Minnesota hotel.
  • Intensieve psychotherapie. Elke patiënt heeft zijn/haar eigen psychotherapeut, waarmee hij/zij tenminste drie individuele sessies per week heeft. Hiermee wordt tegelijkertijd gewerkt aan naast de verslaving bestaande problematiek en is de behandeling veel meer gericht op de individuele behoeften van die cliënt. Dit intensieve psychotherapie-programma is uniek in de verslavingszorg.

Ik vond hem een ongelooflijke lul

Matthijs: “Mijn behandelaar heette: Johannes. Ik vond hem in eerste instantie een ongelofelijke lul. Iemand waar ik in gebruik nooit mee om zou gaan, zo’n klein brilletje, echt een professor om te zien. Hij keek dwars door mij heen en zei de dingen die ik niet wilde maar wel moest horen. Ergens was er toch een klik. Met Johannes heb ik enorm goede gesprekken gevoerd; ik hoefde maar één ding te zeggen, één zin en hij pakte mij gewoon. Ik moet eerlijk zeggen: Johannes is daar mijn redding geweest. Ik heb heel veel dingen over mijzelf geleerd, ook hoeveel pijn er in mij zat.”

De behandeling in Zuid-Afrika is erg intensief en confronterend. Daarom biedt de kliniek ruimte voor ontspanning tussen de therapiesessies door.

Afkicken van drugs in onze kliniek in Kaapstad

Afkickkliniek in Zuid-Afrika (Kaapstad)

De kliniek in Zuid-Afrika wordt vergoed door de verzekaars.

Matthijs: “De behandeling was heel erg intensief. Ik heb 2 keer op het punt gestaan om weg te gaan maar heb er een nachtje over kunnen slapen en dan kom je toch net op tijd tot het besef; ik ga dit afmaken, geen excuses meer! En dat was de beste beslissing ooit!”

Wanneer kun je afkicken in Zuid-Afrika?

Behandeling in Zuid-Afrika wordt geïndiceerd als u in de tweede fase van uw behandeling gebaat bent bij het verlaten van een omgeving waarin gebruik gefaciliteerd wordt. U onderhoudt contact met uw naasten middels telefonische- en Skype-sessies onder begeleiding van uw therapeut. Bij terugkomst in Nederland wordt het systeemwerk voortgezet. In een aantal gevallen is het wenselijk dat u direct na terugkomst in een Safe House gaat wonen. Dit kan vanuit de kliniek geregeld worden.

Erwin (herstellend-verslaafde): “Ik heb de kans gekregen om mijn leven volledig om te gooien en alles anders te gaan doen. Die kans heb ik met beide handen aangepakt. Ook ik heb in een Safe House gewoond en dat startte met een uitdaging. Iedereen die mij ook maar een beetje kent, weet dat ik een grote Feyenoord supporter ben en een hekel heb aan Amsterdam. Er werd tegen mij gezegd: “Erwin, wil jij het roer volledig omgooien? Dan ga jij naar Amsterdam”. Mijn counselor adviseerde mij om echt ALLES anders te gaan doen. Met die uitspraak in mijn achterhoofd ben ik dat ook gaan doen (hoewel je een keuze hebt qua Safe Houses). Ik heb een half jaar in een safe house in Amsterdam gewoond. Ik ben heel dankbaar voor de gesprekken die ik daar met mijn counselor heb gehad. Wat echt ondenkbaar was voorheen is toch gebeurd; ik heb nu zelfs vrienden in Amsterdam en ik zoek ze zelfs graag op.”

De klinische behandeling in Zuid-Afrika wordt vergoed door de verzekeraars

Spoor6 vindt dat iedereen recht heeft op gespecialiseerde zorg en wij vinden ook dat er snel geschakeld moet worden, binnen de mogelijkheden die er thans zijn, als de hulpvraag er is. Al onze behandelingen worden vergoed door de zorgverzekeraar omdat wij een erkende GGZ-instelling zijn en beschikken over een WTZI-vergunning. U betaalt enkel uw vliegticket en pocketkosten.

Erwin: “Ik heb nog wel eens heimwee naar de kliniek in Zuid-Afrika. Ik zou best eens terug willen. Niet om aan mijn verslaving te werken, maar voor de sfeer. Ik heb niet alleen de basis gelegd voor een leven in herstel maar mijn hele leven een positieve draai kunnen geven, tot op de dag van vandaag nu 8 jaar later. Ik mis van Zuid Afrika de omgeving, de volledige ontspanning, zonder telefoon en zonder te weten wat er in de buitenwereld gebeurt, alleen het hier en nu.”

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.