Martijn gebruikt dagelijks cocaïne

Je denkt dat niemand het weet, maar iedereen heeft zijn vermoedens.

schedule 5 okt 2022
bookmark_border Columns
create

Ik was zelf de verkeerde vriend

Ik ben eigenlijk heel vroeg in mijn leven in aanraking gekomen met cocaïneMijn moeder zal altijd zeggen, jij hebt de verkeerde vrienden!

Nu, na alles wat ik heb meegemaakt, weet ik 100% zeker dat ikzelf de ‘verkeerde vriend’ was.

Vanaf mijn 17e ben ik cocaïne gaan gebruiken en heb lang gedacht dat ik recreatief kon gebruiken. Nu weet ik dat dat niet mogelijk is. Zonder te controleren waar het vandaan kwam gebruikte ik soms 5 tot 8 gram cocaïne per dag!

Na het VWO ging ik naar de HEAO en daarna kreeg ik een baan bij KPN. Vanaf dat moment was dat (waarschijnlijk) mijn “verslaving” want in die periode gebruikte ik niets. Daarna leerde ik mijn vrouw kennen, we kregen kinderen en ook in die tijd gebruikte ik niet. Maar op een bepaald moment werd de baan minder leuk, sloeg de verveling toe, ging ik op zoek naar iets anders en ben ik voor mijzelf begonnen. Ik begon weer met stappen en daarna was de stap om weer te gaan gebruiken ineens heel klein. Het kwam weer op mijn pad met alle gevolgen van dien. Mijn huwelijk liep op de klippen, mijn vrouw besloot bij mij weg te gaan, allemaal vanwege mijn gebruik.

Dagelijks gebruik

Vijf jaar geleden ben ik dagelijks cocaïne gaan gebruiken. Ik sliep niet meer en gebruikte zelfs als de kinderen in bed lagen.

Terugkijkend dacht ik dat ik een goede leugenaar was en dat niemand van mijn gebruik wist. Ook dacht ik dat ik nog steeds een leuke vader was die leuke dingen met de kinderen deed, maar feit is dat het hele korte momenten waren.

Ze hadden wel door dat er iets met papa aan de hand was. De rest van de familie had ook wel door dat er iets aan de hand was. Iedereen had het door!

Ik kwam mijn afspraken niet meer na en belde af nadat de afspraak al was geweest. Je denkt dat niemand het weet maar iedereen heeft vermoedens.

Zelfstandig ondernemerschap

Ik heb altijd een bepaald merk schoenen vertegenwoordigd als agent of distributeur, later ben ik pas mede-eigenaar geworden van een merk. Drie keer ben ik ook een merk weer kwijtgeraakt.

Als ik in een piek zit qua business dan heb ik het niet nodig. Maar zodra de sleur of verveling komt dan heb ik het nodig, dacht ik.

Er zijn heel veel momenten in mijn carrière geweest waarvan ik nu pas besef dat ik de schuld buiten mijzelf legde; de keren dat ik bijna failliet ging of dat ik een merk weer kwijtraakte en vervolgens heel boos werd en dacht: “wat is mij nu weer aangedaan….”

Op dat soort momenten reageerde ik totaal niet verstandig: “jullie nemen mij iets af en ik ga met mijn hakken in het zand moeilijk doen.”

Uiteindelijk lukte het niet meer om mijn werk goed te doen. Ik heb steken laten vallen en zat beslist niet goed in mijn vel. Je weet zelf dat het niet meer gaat. Je weet dat het niet hoort. Je weet dat het niet klopt, maar je kunt er niks aan doen. Je kunt eenvoudigweg alleen niet stoppen.

Ik ben een narcist en heb mensen pijn gedaan en ik kon niet meer.

Now or never

Ik erken dat ik een probleem heb. Daar begint het mee, maar dan moet je nog heel veel stappen nemen.

Het intakegesprek bij Spoor6 beviel heel goed en ik voelde mij begrepen.

Ik ben gestart met de 10-daagse dagbehandeling maar na 2 dagen ging het al fout. Daarna heb ik heel veel geluk gehad doordat ik toch naar de verslavingskliniek in Zuid-Afrika mocht.

“We gaan je helpen maar in je hoofd is het nog niet zover”, zeiden ze bij Spoor6 en dat klopt, het is een proces.

Het grote voordeel van Zuid-Afrika is wat mij betreft dat je ver weg bent. Je bent gedwongen om echt af te kicken. Je kunt over de muur klimmen maar dan sta je in de middle-of-nowhere en je kunt nergens heen.

“Voor mij was het de mooiste maar zwaarste reis van mijn leven”

Mr Bullshit

Bij Spoor6, in de kliniek in Zuid-Afrika ben ik gaan beseffen dat wat mij is overkomen aan mijzelf lag. Mister bullshit noemden ze mij! Ik dacht het allemaal beter te weten. Wim (een andere client) heeft mijn leven gered. Wim zei hele rake dingen waardoor ik brak en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Wim en Roun hadden mij helemaal door waardoor ik echt geknakt ben en eindelijk gekozen heb voor een leven in herstel. Dit soort mensen heb je nodig. Ik ken nu mijn zwakke kanten en ik kan deze herkennen. Tevens ben ik Jade, die mij heeft begeleid in Zuid Afrika, heel dankbaar.

Ik ben nu clean, heel erg dankbaar en mijn missie is om anderen te helpen die in dezelfde situatie zitten. Maar ook daar moet ik de tijd voor nemen.

Martijn Sengers

Achtergrondinformatie over verslavingszorg