Sophie: “Iedereen moet een eerlijke en gelijke kans op zorg krijgen”​

Sophie, Psycholoog & Casemanager Spoor6

schedule 9 okt 2021
bookmark_border Verhalen van het team
create

Hoe ben je in de verslavingszorg terecht gekomen?

Verslaving heeft te maken met een stigma, mensen hebben vaak een vooroordeel zonder te begrijpen hoe een verslaving ontstaat. Niemand kiest ervoor om verslaafd te raken. De keuze om de verslavingszorg in te gaan komt voort uit mijn interesse om meer van verslaving te begrijpen. Waarom raakt iemand verslaafd?

Wat is jouw functie binnen Spoor6?

Ik doe, naast mijn functie als casemanager, nu ook dagdelen bij de dagbehandeling. Ik blijf de intakes houden en breidt dat uit tot één-op-één gesprekken en nazorg. Het behandelplan steekt erg goed in elkaar, waardoor ik er volledig achter sta. Ik ben erg blij met mijn nieuwe functie en heb zin om aan de slag te gaan.

Wat vind je het mooiste aan jouw vak?

Als de cliënten bij ons komen, zijn ze vaak op hun dieptepunt. Ik vind het bijzonder hoe je mensen alleen al kunt helpen door er voor ze te zijn, te luisteren en hoop te geven tijdens hun strijd tegen deze ziekte. Het is mooi om hen te laten zien dat we er voor hen zijn en dat ze het dus niet alleen hoeven te doen. Mensen komen hier wanhopig binnen en lopen door onze hulp, minder wanhopig de deur uit.

Als de cliënten bij ons komen, zijn ze vaak op hun dieptepunt. Ik vind het bijzonder hoe je mensen alleen al kunt helpen door er voor ze te zijn, te luisteren en hoop te geven.

Sophie

Wij zijn net wat persoonlijker en zetten een stapje bij om mensen te helpen. Wij steken er moeite in om mensen gemotiveerd én bij ons te houden en bieden extra zorg indien nodig.

Wat vind jij belangrijk binnen de zorg?

Het is belangrijk om niet te oordelen omdat op verslaving taboe, schuld en schaamte rust. Ik wil elk gesprek dus open minded instappen zonder enig oordeel. Iedereen moet een eerlijke en gelijke kans op zorg krijgen.

Daarnaast vind ik het belangrijk om persoonlijke zorg, voor zover mogelijk, op maat te leveren, dus kijken naar wat iemand echt nodig heeft. Als er sprake van trauma is kijken we per persoon naar een goede doorverwijzing na onze behandeling. Ik wil de cliënten zo goed mogelijk helpen. Als we dit zelf niet kunnen, zorgen we voor een goede overbrugging. Ik vind het belangrijk dat het niet bij ons stopt.

Wat maakt jou uniek in de zorg?

Open minded zijn en het niet oordelen is iets wat mij uniek maakt. Cliënten hebben meestal een laag zelfbeeld en hebben het vertrouwen nodig om deze ziekte tegen te gaan. Daarnaast houd ik ook van een grapje. Het hoeft ook niet altijd zwaar te zijn en hoeft niet alleen maar te gaan over wat er fout gaat, het is ook belangrijk om positieve dingen te benadrukken. Het gaat niet altijd over het verleden, we kunnen ook naar de toekomst kijken.

Waarom heb je voor Spoor6 gekozen?

Spoor6 is een kleinschalige organisatie, het is heel anders dan grote organisaties in de gezondheidszorg. Ik werk hier nu een jaar en dit is mijn eerste baan na mijn studie. Het is dan fijn dat het een klein team is en dat er meer persoonlijke aandacht voor iedereen is. Daarnaast vind ik het persoonlijke contact met cliënten erg prettig.

Bij Spoor6 voel ik mij gehoord. Er zijn korte lijnen binnen de organisatie, iedereen zal voor mij klaarstaan mocht er iets zijn. Er is persoonlijke aandacht voor iedereen. Niet alleen voor de cliënten.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.