Wanneer krijg je verslavende medicatie voorgeschreven?

De meeste middelen die een verslavende werking kunnen hebben zijn niet zomaar verkrijgbaar bij de drogist of supermarkt, maar worden alleen met een recept van een behandelend arts door de apotheek verstrekt. Er bestaan verschillende medicijngroepen met een verslavende werking, waaronder slaapmedicatie en bepaalde soorten pijnmedicatie. Doordat bij deze middelen gewenning optreedt kan bij langdurig gebruik een lichamelijke afhankelijkheid ontstaan.

Opiaten

Opiaten kunnen onder andere worden voorgeschreven wanneer men na een operatie veel pijn heeft of als men last heeft van chronische pijnklachten. Hiervoor zijn een aantal soorten medicijnen beschikbaar die op verschillende manieren werken en verschillen in sterkte. Zo zijn paracetamol en ibuprofen vrij verkrijgbaar en in veel gevallen voldoende om pijn te stillen. Deze middelen hebben met name in het lichaam effect en niet zo zeer in de hersenen en zijn daarom op zichzelf niet verslavend.

Mochten deze middelen onvoldoende werken kan men opiaten voorgeschreven krijgen; dit zijn middelen die zowel in het lichaam maar ook in de hersenen een remmende werking hebben. Zij werken op bepaalde receptoren in de hersenen (opioid-receptoren) waar zij een sederend en soms euforisch effect geven. Voorbeelden van opiaten die worden voorgeschreven zijn oxycodon, tramadol, morfine en fentanyl.

Benzodiazepinen

Ook medicijnen die worden voorgeschreven bij slecht slapen of angst kunnen een verslavende werking hebben of afhankelijkheid veroorzaken. Hieronder vallen medicijnen uit de groep benzodiazepinen en eindigen op -pam, zoals oxazepam, temazepam of diazepam. Deze middelen werken op receptoren in de hersenen (GABA-receptoren) en hebben een sederend effect waarmee zij angst of problemen met inslapen of doorslapen bestrijden.

Gewenning en ontrekkingsverschijnselen

Zowel bij opiaten als benzodiazepinen kan gewenning optreden. Dit betekent dat er steeds meer van hetzelfde middel nodig is om hetzelfde effect te bereiken. Als gevolg hiervan kunnen bij het stoppen met deze medicatie ontwenningsverschijnselen optreden. Het is daarom van belang om bij het stoppen met deze middelen in overleg met uw arts een eventueel afbouwschema af te spreken. Indien sprake is van een medicijnverslaving kan bij een afkickkliniek worden afgesproken om in het ziekenhuis of hiervoor gespecialiseerde kliniek onder toezicht te stoppen met deze middelen.

Het is belangrijk om te weten dat verslavende medicatie lang niet altijd maakt dat men er ook daadwerkelijk verslaafd aan raakt. Een arts schrijft dit middel voor om tijdelijk een symptoom dat als vervelend wordt ervaren te bestrijden; het is wenselijk dat een behandeling met deze middelen van korte duur is.

Herkent u uzelf of een bekende hierin? Neem contact met ons op