Verslaafd aan Sociale Media

Spoor6 behandelt voornamelijk middelenverslavingen en procesverslavingen als gamen, sociale media en gokken. We merken in de dagelijks praktijk op dat het herstelproces langzamer verloopt of stagneert wanneer iemand na het stoppen met zijn middelengebruik uren per dag verdwijnt achter een scherm.

schedule 8 okt 2019
bookmark_border Social Media verslaving
create

Sociale media en verslaafd zijn, wat zijn de gevolgen?

Spoor6 behandelt voornamelijk middelenverslavingen en procesverslavingen als gamen, sociale media en gokken. We merken in de dagelijks praktijk op dat het herstelproces langzamer verloopt of stagneert wanneer iemand na het stoppen met zijn middelengebruik uren per dag verdwijnt achter een scherm. We komen steeds vaker tegen dat iemand bij zijn intake aangeeft dat hij niet alleen verslaafd is aan middelen, maar dat hij of zij ook zijn sociale media gebruik niet kan controleren, met alle gevolgen van dien.

Bij Spoor6 willen we alert blijven op alle vormen van verslavingsgedrag die spelen in onze huidige maatschappij. Wij meten het succes van een behandeling niet enkel af aan het kunnen stoppen met het middel waarvoor je bij ons hulp zocht. We willen graag de weg wijzen naar nieuwe, andere vormen van zingeving, het ervaren van een toenemende kwaliteit van leven.

Behandel coördinator en psycholoog Chris van Balen van Spoor6 denkt in onderstaande items vanuit zijn eigen ervaringen in het veld mee over het onderwerp sociale media verslaving.

We komen steeds vaker tegen dat iemand bij zijn intake aangeeft dat hij niet alleen verslaafd is aan middelen, maar dat hij of zij ook zijn sociale media gebruik niet kan controleren, met alle gevolgen van dien.

Verslaafd aan sociale media

Verslaafd aan sociale media.

Onderstaand vind je een aantal televisieprogramma's en audiofragmenten die gaan over verslaving en sociale media. Zeker het bekijken waard!

SOPHIE IN DE MENTALE KREUKELS

Verslaafd aan sociale media, sophie in de kreukels interviewt.

Tijdsgeest, 16 OKT 2018, 20:25 - 21:09

De laatste aflevering gaat over de tijdsgeest. Hoe verhoudt de huidige tijd zich tot het fenomeen burn-out? Sophie bekijkt hoe de prestatiecultuur soms door lijkt te slaan.

Bekijk de aflevering op de website van NPO (link)

OVER MIJN LIKE: DOCUMENTAIRE OVER SOCIALMEDIA- EN SMARTPHONEVERSLAVING

In Nederland worden op dit moment jongeren behandeld voor een socialmedia-verslaving, terwijl deze verslaving officieel niet bestaat. Een erkende behandeling is er ook nog niet en het kan jaren duren voordat deze er komt. Hoe gaan we in onze maatschappij om met verslaafden als we niet goed weten hoe we ze moeten behandelen? We lopen allemaal met een apparaat op zak waaraan we verslaafd kunnen raken en niemand lijkt zich er druk om te maken. Hoe kan dit eigelijk? Je ziet het in Over Mijn Like.

Deze documentaire is een 100% (op de laatste beelden van Frans Bromet na) eigen productie van Leon Siliakus. Beelden, geluid en muziek mogen niet overgenomen worden zonder toestemming.

Meer lezen over verslaving? Misschien zijn deze verhalen ook interessant.